Forțele rusești au lansat miercuri atacuri susținute asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei, în încercarea lor de a face progrese pe front, după ce un oficial american a spus că Rusia va obține puține câștiguri teritoriale în viitorul apropiat.

Orașul Bahmut, distrus aproape complet de o bătălie ce durează de luni de zileFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:45Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski, în mesajul său de miercuri seară: „Iarna s-a încheiat. A fost foarte dificil, dar totuşi am reuşit să asigurăm Ucrainei electricitate şi căldură”
  • Comandant ucrainean: Prețul pentru menținerea Bahmutului „devine din ce în ce mai greu de plătit”. Colonelul Yurii Madiar, comandantul celebrei Brigăzi 28, a declarat într-un mesaj video pe Telegram că „Bahmut rezistă”, dar că prețul pentru menținerea orașului „devine din ce în ce mai greu de plătit”.
  • Premierul R. Moldova, Dorin Recean: E clar că Rusia nu poate ajunge militar în R. Moldova / Asistăm la un război hibrid al Moscovei. Șeful Executivului de la Chișinău a susținut miercuri seară, la TVR 1, că Rusia nu are resurse suficiente pentru escaladarea conflictului din Ucraina și nici nu poate ajunge militar în Republica Moldova.
  • Bloggerii militari ruşi radicali, în sprijinul operaţiunii propagandistice a Moscovei / Igor Ghirkin: Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria, un scuipat pe faţa noastră
  • Lukașenko caută independența față de Moscova în China. Pe fondul creșterii pericolelor interne și externe președintele belarus poartă convorbiri la Beijing. Experții remarcă faptul că în acest context vizita în China îi poate permite lui Lukașenko să se simtă mai încrezător și să capete o mai mare independență față de Moscova.
  • Rușii bombardează constant mai multe regiuni de pe linia frontului / Civilii, afectați din nou. „Există un bombardament constant asupra așezărilor noastre de-a lungul liniei frontului, în ciuda faptului că în unele așezări se află mulți civili”, a declarat Serghei Gaidai, șeful Administrației militare regionale din Lugansk.
  • Dorin Recean, despre statutul de neutralitate al Rep. Moldova: Nu ne-a folosit când negociam pacea pe Nistru, dar populația îl dorește. Premierul Republicii Moldova, Dorin Reacean, a vorbit miercuri seară, la TVR 1, despre statutul de neutralitate al țării sale pe care îl dorește păstrat, dar este convins în același timp că este timpul pentru o consolidare a capacității de apărare.
  • Rusia spune că va reînnoi acordul privind exportul de cereale ucrainene doar dacă exporturile sale vor fi deblocate
  • Statele UE, chemate să aloce „urgent” un miliard de euro pentru obuze destinate Ucrainei. O asemenea finanţare ar permite livrarea rapidă către Ucraina a circa 250.000 de astfel de obuze, cumpărate la un preţ de 4.000 de euro bucata, conform indicaţiilor experţilor de la Bruxelles.
  • Ungaria acuză Ucraina că „urmăreşte să desfiinţeze minorităţile etnice”. Propunerea Ucrainei care echivalează cu întreprinderea unor paşi către desfiinţarea minorităţilor etnice şi folosirea fondurilor europene în acest scop este „inacceptabilă”, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului la Geneva.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 371, LIVETEXT:

01:10Volodimir Zelenski, în mesajul său de miercuri seară: „Iarna s-a încheiat. A fost foarte dificil, dar totuşi am reuşit să asigurăm Ucrainei electricitate şi căldură”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în pofida dificultăţilor, ucrainenilor li s-a asigurat în acest sezon rece energia electrică şi încălzirea. „Iarna s-a încheiat. A fost foarte dificil şi, fără exagerare, fiecare ucrainean a simţit această dificultate. Dar totuşi am reuşit să asigurăm Ucrainei electricitate şi căldură”, a arătat el.

00:20 Bloggerii militari ruşi radicali, în sprijinul operaţiunii propagandistice a Moscovei / Igor Ghirkin: Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria, un scuipat pe faţa noastră

Noul val propagandistic lansat de Moscova, care are în centru Transnistria şi pretinse pregătiri ale Ucrainei pentru o „invazie”, primeşte sprijin inclusiv din partea unor voci radicale care nu s-au ferit până acum să critice conducerea militară rusă şi chiar Kremlinul pentru abodarea „prea moale” a războiului şi eşecurile de pe front. Una dintre aceste voci este Igor Ghirkin, un blogger militar rus cu sute de mii de urmăritori. El explică, într-o postare video, „beneficiile” pe care Ucraina le-ar avea dacă ar intra în Transnistria: ar lua ostatici zeci de mii de cetăţeni ruşi cu care apoi ar face schimb de prizonieri cu Moscova.

23:50Nezavisimaia Gazeta: Lukașenko caută independența față de Moscova în China

Pe fondul creșterii pericolelor interne și externe președintele belarus poartă convorbiri la Beijing. Experții remarcă faptul că în acest context vizita în China îi poate permite lui Lukașenko să se simtă mai încrezător și să capete o mai mare independență față de Moscova.

Politologul Igor Tîșkevici scrie pe canalul său de Telegram: "China a decis să scoată ceva mai mult Belarus din buzunarul rusesc". Analistul remarcă faptul că de acest lucru este interesat însuși liderul Republicii Belarus. "Dacă vizita va avea succes, atunci schimbarea comportamentului lui Lukașenko după modelul, de exemplu, al lui Tokaev (președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev – n."Nezavisimaia Gazeta") devine o variantă realizabilă deja până la sfârșitul anului 2023.

23:35Rușii bombardează constant mai multe regiuni de pe linia frontului / Civilii, afectați din nou

„Există un bombardament constant asupra așezărilor noastre de-a lungul liniei frontului, în ciuda faptului că în unele așezări se află mulți civili”, a declarat Serghei Gaidai, șeful Administrației militare regionale din Lugansk.

22:55Dorin Recean, despre statutul de neutralitate al Rep. Moldova: Nu ne-a folosit când negociam pacea pe Nistru, dar populația îl dorește

Premierul Republicii Moldova, Dorin Reacean, a vorbit miercuri seară, la TVR 1, despre statutul de neutralitate al țării sale pe care îl dorește păstrat, dar este convins în același timp că este timpul pentru o consolidare a capacității de apărare.

22:30Comandant ucrainean: Prețul pentru menținerea Bahmutului „devine din ce în ce mai greu de plătit”

Colonelul Yurii Madiar, comandantul celebrei Brigăzi 28, a declarat într-un mesaj video pe Telegram că „Bahmut rezistă”, dar că prețul pentru menținerea orașului „devine din ce în ce mai greu de plătit”.

22:10 Rusia spune că va reînnoi acordul privind exportul de cereale ucrainene doar dacă exporturile sale vor fi deblocate

Atac rusesc cu rachete în centrul Ucrainei

21:40 Rachete rusești au lovit miercuri seară infrastructura critică din regiunea Poltava din centrul Ucrainei, au anunțat oficiali ucraineni locali, potrivit CNN.

21:37 Premierul R. Moldova, Dorin Recean: E clar că Rusia nu poate ajunge militar în R. Moldova / Asistăm la un război hibrid al Moscovei

Șeful Executivului de la Chișinău a susținut miercuri seară, la TVR 1, că Rusia nu are resurse suficiente pentru escaladarea conflictului din Ucraina și nici nu poate ajunge militar în Republica Moldova.

20:55 Statele UE, chemate să aloce „urgent” un miliard de euro pentru obuze destinate Ucrainei

Țările Uniunii Europene sunt îndemnate să aloce în luna martie un miliard de euro pentru a-şi onora angajamentul de a furniza urgent muniţii armatei ucrainene. Potrivit unui document consultat de AFP, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, le-a cerut statelor membre să contribuie cu încă 1 mld. euro la Facilitatea europeană pentru pace (FEP), un fond utilizat pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei, această sumă urmând să fie alocată achiziţiei de obuze de calibrul 155 mm folosite de artileria ucraineană.

O asemenea finanţare ar permite livrarea rapidă către Ucraina a circa 250.000 de astfel de obuze, cumpărate la un preţ de 4.000 de euro bucata, conform indicaţiilor experţilor de la Bruxelles.

Propunerea va fi discutată de miniştrii europeni ai apărării la reuniunea lor din 7 martie la Stockholm.

20:30Ungaria acuză Ucraina că „urmăreşte să desfiinţeze minorităţile etnice”

Propunerea Ucrainei care echivalează cu întreprinderea unor paşi către desfiinţarea minorităţilor etnice şi folosirea fondurilor europene în acest scop este „inacceptabilă”, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului la Geneva.

Conform agenției maghiare MTI, Szijjarto s-a referit astfel la o propunere ucraineană recentă care ar sugera ideea ca familiile minorităţilor etnice să primească aproximativ 1.000 de euro dacă copiii acestora sunt înscrişi la şcoli în limba ucraineană şi nu la şcoli cu predare în limba lor maternă.

Autorităţile ucrainene se pregătesc să ia din miliardele de euro primite din partea UE ca ajutor destinat funcţionării ţării şi să folosească aceşti bani împotriva minorităţilor, a acuzat ministrul ungar.

20:01 Summit Belarus-China: Xi Jinping și Alexander Lukașenko cer un acord de pace cât mai rapid în Ucraina

Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele belarus, Alexander Lukașenko, au făcut apel la un acord de pace „cât mai curând posibil” pentru Ucraina, în cadrul discuțiilor de miercuri de la Beijing, a raportat agenția de presă de stat belarusă Belta, citată de Reuters.

19:50O alertă de raid aerian a fost anunțată miercuri seară în majoritatea regiunilor Ucrainei, scrie The Guardian.

19:40Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) semnalează o întârziere de trei săptămâni în rotația echipelor de experți la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forțele ruse, conform The Kyiv Independent.

„Acesta este o tendință îngrijorătoare care arată urgența și importanța creării unei zone de siguranță și protecție la Centrala Nucleară Zaporojie”, a spus directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, adăugând că siguranța nucleară este în interesul tuturor.

Trezoreria rusă anunță controale la ministerul Apărării

19:08 Se ascut cuțitele la Moscova? Trezoreria Federală a Rusiei a anunțat că efectuează inspecții la ministerul Apărării în legătură cu cheltuielile pentru războiul din Ucraina.

18:50Lavrov, la New Delhi: „Rusia şi India doresc o ordine mondială mai justă”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri în India, unde a venit pentru a participa la o reuniune ministerială a G20, că această ţară şi Rusia nu vor accepta practici „neocoloniale”, precum „sancţiunile unilaterale, ameninţările şi şantajele la adresa statelor suverane”.

18:42Una din două persoane din Elveția susține relaxarea neutralității militare a țării pentru a permite transferul către Ucraina de muniție fabricată în Elveția de către țări terțe, potrivit unui nou sondaj, scrie The Guardian, citând Kyiv Post.

Potrivit sondajului realizat luna trecută pe aproape 28.000 de persoane, 50% au fost în favoarea permiterii reexportului de arme elvețiene în Ucraina, în timp ce 46% s-au opus, iar 4% au fost indeciși.

Sondajul a mai arătat că 43% dintre respondenți au susținut Elveția să transfere tancuri dezafectate în alte țări europene, astfel încât acestea să poată fi trimise apoi în Ucraina.

17:50 Parlamentul Finlandei a aprobat miercuri cu o majoritate covârșitoare legislația care permite țării să adere la NATO, crescând șansele ca aceasta să devină membru al Alianței Nord-Atlantice înaintea vecinului său nordic, Suedia, conform The Guardian. Acordul Parlamentului nu înseamnă însă că Finlanda se va alătura automat NATO.

Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO în mai 2022, în contextul invaziei declanșate de Rusia în Ucraina. Ele au sprijinul statelor membre NATO, cu excepția Ungariei și Turciei. Ungaria ar urma să anunțe o decizie la începutul lunii martie, în timp ce Ankara are obiecții în special în privința Suediei.

Rusia insistă că nu va reveni la tratatul de dezarmare nucleară dacă SUA nu îşi schimbă poziţia faţă de Ucraina

17:15 Rusia insistă că nu va reveni la tratatul New START dacă SUA nu îşi schimbă poziţia faţă de Ucraina

Moscova nu îşi va reexamina suspendarea participării sale la tratatul New START cu privire la dezarmarea nucleară încheiat cu SUA până când Statele Unite nu îşi vor schimba politica faţă de Ucraina, a declarat miercuri ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov.

17:00 Vitezele de acces la internetul mobil din Rusia au scăzut în luna februarie în regiunile din afara Moscovei, după ce plecarea producătorilor străini de echipamente a limitat accesul operatorilor ruşi la hardware.

16:37Ministerul de Externe al Rusiei a transmis miercuri că Moscova va fi de acord să prelungească acordul privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră „dacă se ține cont de interesele producătorilor ruși ”, scrie Reuters.

„Partea rusă a subliniat că continuarea acordului privind cerealele este posibilă numai dacă sunt luate în considerare interesele producătorilor ruși de produse agicole și îngrășăminte în ceea ce privește accesul nestingherit la piețele mondiale”, scrie Reuters.

Acordul, intermediat de Națiunile Unite și Turcia, ar urma să fie reînnoit în această lună.

Ucraina a anunțat că intenționează o prelungire pe o durată mai lungă pentru a permite o mai bună planificare și, de asemenea, ar dori includerea portului Nikolaev în acest acord.

15:59 Liderii Chinei și Belarusului, Xi Jinping și Alexander Lukașenko, au emis o declarație comună în care au cerut încetarea focului și negocieri pentru a ajunge la o soluție politică la conflictul din Ucraina.

Apelul comun echivalează cu o susținere a planului de pace al Beijingului publicat săptămâna trecută, care cerea respectarea suveranității naționale și a „integrității teritoriale". Documentul în 12 puncte nu a precizat ce se va întâmpla cu regiunile ocupate de Rusia. (Reuters).

Reacția separatiștilor pro-ruși din Transnistria după ce Moscova a escaladat tensiunile în regiune

15:44 Germania va majora producția de muniție, asigurându-se în același timp că are suficiente piese de schimb și capacități de reparații în industria sa de apărare, după un an de sprijin militar acordat Ucrainei, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz.

„Aceasta va rămâne o activitate continuă, deoarece am spus că vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar", a declarat Scholz la Berlin, după o întâlnire cu premierul leton Krisjanis Karins.

15:36​Autorităţile separatiste pro-ruse din Transnistria au declarat miercuri că nu există semne privind pregătirea unor ostilități în zonă, deși au început să recruteze bărbați apți de serviciul militar.

15:34 FOTO Tragicul caz al unei fetițe de 12 ani din Rusia care a desenat un tablou pro-Ucraina: Ea a ajuns la orfelinat, iar tatăl ei pe mâna FSB

15:13 Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat miercuri că Moscova este pregătită să „comunice și să facă schimb de informații" cu Statele Unite cu privire la tratatul New START privind armele nucleare, dar că nu este nevoie de un dialog regulat pe această temă.

Aminitim că Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că suspendă tratatul (ultimul pact rămas în vigoare între cele două țări), document care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care acestea le pot avea.

14:46 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut miercuri, la New Delhi, discuții cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, cu o zi înainte de a participa la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G20, au declarat oficiali indieni și ruși, citați de Reuters.

Cei doi miniștri au evaluat situația actuală de securitate în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina și au rezolvat probleme privind utilizarea monedelor naționale pentru decontarea schimburilor comerciale în timpul întâlnirii de o oră, a declarat un oficial rus de rang înalt.

Lavrov s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul turc de externe și urmează să se întâlnească cu omologii din China, Bangladesh și Africa de Sud în cursul zilei de miercuri, a adăugat oficialul.

Prigojin: Ucrainenii opun o rezistență furibundă în Bahmut

14:30Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că nu are de gând să se întâlnească cu miniștrii de externe ai Rusiei și ai Chinei în timpul reuniunii Grupului celor 20 (G20) de la New Delhi, scrie Reuters.

Blinken a fost într-un scurt tur al Kazahstanului și Uzbekistanului și se va îndrepta către capitala Indiei pentru întâlnirea G20, la care invazia Ucrainei de către Moscova va fi o parte importantă a discuțiilor. La întâlnire participă și ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul chinez de externe Qin Gang.

„Nu intenționăm să ne vedem cu niciunul (miniștrii de externe ai Chinei sau ai Rusiei - n.r.) la G20, deși bănuiesc că vom fi cu siguranță într-un fel sau altul împreună, în sesiuni de grup”, a declarat Blinken.

14:15Evgheni Prigojin: Ucrainenii opun o rezistență furibundă în Bahmut / Ce spun ucrainenii

13:51 Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că forțele sale au respins ceea ce a descris drept un atac masiv cu drone în Crimeea din partea forțelor ucrainene și că nu au existat victime, potrivit agențiilor de presă rusești.

„Șase drone de atac ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană. Alte patru drone ucrainene au fost dezactivate cu mijloace de război electronic. Nu s-au înregistrat victime și distrugeri la sol", a declarat generalul-locotenent Igor Konașenkov, oficial al ministerului rus al apărării.

13:39 Ucraina a reacționat miercuri prin consilierul prezidențial Mihailo Podolyak la acuzațiile aduse de Moscova Kievului privind tentative de atacuri cu drone împotriva unor obiective de infrastructură civilă din două regiuni din sudul Rusiei.

13:01 Alarma aeriană din regiunea Kiev a fost oprită. Administrația militară a spus că în spațiul aerian al regiunii a fost descoperit un obiect zburător. Până la această oră nu au fost date detalii despre respectivul vehicul aerian și ce s-a întâmplat cu el.

Lukașenko s-a întâlnit cu Xi Jinping

12:53 Un oficial guvernamental polonez a declarat miercuri că Rusia se află în spatele unui atac informatic care a blocat accesul utilizatorilor la sistemul online de depunere a declarațiilor fiscale.

„Rușii sunt responsabili pentru atacul de ieri, trebuie spus clar. Avem informații care arată că este foarte probabil că acesta a fost inamicul", a declarat Janusz Cieszynski, un oficial guvernamental responsabil cu digitalizarea, pentru postul de televiziune Polsat News.

Cieszynski a precizat că atacul a fost unul de tip DDoS care a dus la blocarea accesului pe site, dar datele contribuabililor nu au fost divulgate. (Reuters)

12:21VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată cum un lunetist al acestora surprinde și scoate din acțiune doi soldați ruși tocmai în timp ce încercau să se furișeze spre pozițiile lor.

12:11 Președintele belarus Alexandr Lukașenko s-a întâlnit miercuri la Beijing cu omologul chinez Xi Jinping pentru discuții oficiale, potrivit presei de stat belaruse Belta.

Au fost intonate imnurile naționale ale celor două țări, iar liderii și-au făcut fotografii unul cu celălalt înainte de a începe discuțiile oficiale.

La începutul zilei de miercuri, la întâlnirea cu premierul chinez, Lukașenko a declarat că va „încerca să schițeze noi orizonturi" pentru cooperarea dintre cele două țări în timpul discuțiilor cu Xi.

11:58 O alarmă aeriană a fost declanșată în regiunea Kiev după ce a fost detectată ceea ce pare o dronă. AUtoritățile avertizează că aniaeriana va intra în funcțiune.

Alerta vine după ce statul major ucrainean a spus că azi-noapte au fost lansate dinspre nord 4 drone Shahed 135/131, toate fiind doborâte.

Noua estimare a pierderilor rusești

11:55Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, lansează noi acuzații la adresa Ucrainei, susținând că Moscova „este îngrijorată de posibilitatea livrării de substanțe radioactive prin porturile Odesa și Cernomorsk” pentru „o provocare în Transnistria”, scrie MK.RU.

11:33 Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești: 650 de soldați, 7 tancuri, 8 alte blindate, 10 piese de artilerie, 5 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete și 4 drone:

11:28 Președinta Ungariei, mesaj pentru parlament privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO: „Poziția mea este clară”

10:57 Importurile de uraniu rusesc din China stârnesc temeri privind o nouă cursă a înarmării, scrie Bloomberg.

Livrările de combustibil nuclear rusesc pentru un nou reactor chinezesc provoacă îngrijorări în SUA cu privire la potențialul de a produce plutoniu de calitate militară, notează sursa citată.

Primele indicii privind ofensiva de primăvară a ucrainenilor

10:53 Două posibile indicii date marți de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și unul dintre cei mai cunoscuți corespondenți de război din Ucraina ar putea semnala că Kievul se pregătește să declanșeze mult așteptata ofensivă de primăvară împotriva forțelor ruse de invazie.

10:08 Ucraina a primit din Serbia rachete pentru lansatoare multiple Grad, deși poziția oficială a Serbiei este de anu vinde armament Ucrainei. Potrivit Serbian Monitor, cele 3.500 de rachete ar fi ajuns în mâinile ucrainenilor printr-o terță parte din Turcia.

Interesant este și că nu e vorba de rachete obișnuite, cu rază de 20 de km, ci varianta îmbunătățită, ER Grad 2000, cu rază de 40 de km.

09:47 Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andriy Melnyk, a îndemnat marți Mexicul să renunțe la poziția sa neutră și să sprijine Kievul în războiul său împotriva Moscovei.

„Această țară rămâne mai mult sau mai puțin neutră. Avem nevoie de mai mult sprijin. Vorbesc acum cel puțin despre ajutor militar", a declarat Melnyk într-un interviu acordat marți în Mexic, pentru CNN.

„Sperăm că societatea mexicană, poporul mexican și, în primul rând, guvernul din această țară, își vor schimba încet discursul... avem nevoie de mai mult sprijin", a spus el.

09:39 Conflictul dintre Rusia și Ucraina va fi un punct important de discuție atunci când miniștrii de externe din întreaga lume se vor întâlni joi, în cadrul reuniunii Grupului celor 20 (G20) de la New Delhi, a declarat ministrul indian de externe.

Vinay Kwatra, diplomat de rang înalt, a declarat miercuri că este la fel de important să se pună accentul pe impactul conflictului din Ucraina asupra lumii și pe provocările pe care acesta le ridică pentru țările în curs de dezvoltare. (Reuters)

Parlamentul rus înăsprește legislația privind „discreditarea” forțelor armate

08:47 Miercuri au fost prezentate în parlamentul rus noi amendamente legislative care înăspresc și mai mult legislația privind cenzura, prevăzând până la 15 ani de închisoare pentru discreditarea forțelor armate și a organizațiilor militare precum Wagner.

Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner s-a plâns în ianuarie că există bloggeri și canale de socializare care îi discreditează luptătorii și care nu pot fi pedepsiți în conformitate cu legile existente. V

iaceslav Volodin, președintele Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că „orice diseminare publică de informații false cu bună știință despre militari" va fi pedepsită, potrivit modificărilor aduse codului penal. (Reuters)

08:19 Evaluarea britanică de miercuri dimineață analizează atacurile rusești recente cu drone Shahed:

  • La 27 februarie 2023, Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat că a doborât 11 drone de atac unidirecțional (OWA UAV) Shahed din cele 14 lansate în cursul nopții. Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a raportat că nouă dintre acestea au fost doborâte în apropierea spațiului aerian al Kievului.
  • Alte trei UAV-uri Shahed ar fi fost doborâte în regiunea Chernhiv, în nordul Ucrainei. Înainte de acest atac din 26 februarie 2023, nu au mai existat relatări privind utilizarea acestora în Ucraina din jurul datei de 15 februarie 2023.
  • Această scădere a ritmului de atac cu UAV OWA indică probabil faptul că Rusia și-a epuizat stocul actual: probabil că va încerca să obțină o refacere a stocurilor.
  • Având în vedere vectorul atacului, este foarte probabil ca aceste UAV-uri Shahed să fi fost lansate din regiunea Briansk, Rusia. Anterior, singurul loc de lansare observat de la jumătatea lunii decembrie 2022 a fost din regiunea Krasnodar, dincolo de Marea Azov.
  • Un al doilea loc de lansare le-ar oferi rușilor o altă axă de atac, mai aproape de Kiev. Acest lucru este menit să diminueze timpul în aer deasupra Ucrainei și să pună sub presiune și mai mult apărarea aeriană ucraineană.

07:51 Forțele ucrainene au respins peste 85 de atacuri rusești în cinci zone în ultimele 24 de ore în nord-estul și estul Ucrainei, a anunțat miercuri dimineață Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Un atac rusesc asupra orașului Kupiansk din regiunea Harkov a ucis marți un bărbat în vârstă de 63 de ani, a raportat Parchetul General. Bombardamentele rusești au avariat, de asemenea, clădiri rezidențiale, o grădiniță și un parc.

Forțele Moscovei au efectuat circa 100 de bombardamente asupra a șapte comunități din regiunea Sumî, a raportat administrația militară regională, adăugând că nu s-au înregistrat victime (civile). (Kyiv Independent)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Curtea Penală Internațională are un rol „istoric" de jucat în judecarea crimelor comise în războiul din Ucraina și în asigurarea securității pe termen lung, a declarat marți Zelenski, după ce s-a întâlnit cu procurorul principal al CPI.
  • Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze naturale au scăzut cu aproape 40% în ianuarie, în condițiile în care plafoanele de preț și sancțiunile occidentale au diminuat veniturile din cel mai profitabil export al Moscovei, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie.
  • Colin Kahl, subsecretar american al apărării a declarat că nu se așteaptă ca Rusia să poată obține câștiguri teritoriale semnificative pe termen scurt.
  • Ucraina a trimis un apel către ONU și Turcia pentru a începe negocierile privind prelungirea acordului privind exportul de cereale, dar nu a primit niciun răspuns, a declarat o sursă guvernamentală ucraineană.
  • Kremlinul și-a repetat poziția potrivit căreia Rusia este deschisă la negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar că noile „realități teritoriale" nu pot fi ignorate.
  • Statele Unite nu vor ezita să sancționeze companiile și persoanele fizice din China dacă aceasta va încălca sancțiunile americane impuse Rusiei din cauza războiului, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.
  • Vladimir Putin a cerut serviciului de securitate internă FSB să își intensifice activitatea pentru a contracara ceea ce el a spus că este o creștere a spionajului și sabotajului împotriva Rusiei din partea Ucrainei și a Occidentului.
  • O dronă s-a prăbușit marți în apropierea unei stații de distribuție a gazelor naturale la sud-est de Moscova, într-un atac aparent eșuat la 110 km de capitala rusă, a declarat guvernatorul regional.
  • Un atac de hacking a făcut ca unele televiziuni regionale rusești să difuzeze un avertisment fals care îndemna oamenii să se adăpostească de un atac cu rachete, a declarat Ministerul pentru Situații de Urgență.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că a efectuat exerciții de apărare aeriană care au implicat avioane de interceptare după ce aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a fost forțat să suspende toate zborurile marți timp de o oră.
  • SUA nu au găsit nicio dovadă că armele pe care le-a furnizat Ucrainei au fost găsite în afara Ucrainei, potrivit secretarului adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională.
  • Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților că SUA și aliații săi au antrenat peste 4.000 de membri ai armatei ucrainene.
  • Așa-zisul minister al apărării de la Tiraspol a anunțat începerea recrutărilor în rândul „pacificatorilor” din Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova.
  • Un oficial belarus de rang înalt a respins marți ca fiind falsă o afirmație a activiștilor antiguvernamentali, potrivit căreia aceștia ar fi aruncat în aer un avion militar rusesc de supraveghere.

---------------