Un oficial belarus de rang înalt a respins marți ca fiind falsă o afirmație a activiștilor antiguvernamentali, potrivit căreia aceștia ar fi aruncat în aer un avion militar rusesc de supraveghere în timpul unui atac cu drone efectuat în weekend pe un aerodrom din apropierea capitalei belaruse Minsk, potrivit Reuters.

Avion rusesc A-50Foto: Eugene Odinokov / Sputnik / Profimedia

Aliaksandr Azarov, liderul organizației antiguvernamentale belaruse BYPOL, a declarat că „partizanii" belaruși au folosit drone pentru a efectua atacul asupra unui avion rusesc de spionaj Beriev A-50.

El nu a furnizat imediat dovezi care să susțină afirmația sa.

„Având în vedere absența unei reacții oficiale, sunt profund convins că aceasta este o altă afirmație falsă, menită să evidențieze anumite eșecuri în securitatea noastră națională", a declarat marți ministrul adjunct de externe din Belarus, Iuri Ambrazevici, pentru Reuters, în marja Conferinței ONU pentru dezarmare de la Geneva.

Belarus a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei, dar s-a abținut până acum să se implice direct în război.

Avionul A-50 are denumirea de raportare NATO Mainstay și este un avion de avertizare timpurie aeropurtată cu capacități de comandă și control și cu capacitatea de a urmări până la 60 de ținte în același timp.

Serviciul de informații militare al Marii Britanii a declarat marți că atribuirea atacului și a pagubelor suferite de aeronavă nu au fost coroborate oficial.

Ar fi o pierdere semnificativă

Cu toate acestea, pierderea unui A-50 Mainstay ar fi semnificativă, deoarece este esențial pentru operațiunile aeriene rusești pentru a furniza o imagine a spațiului aerian de luptă, a afirmat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de marți.

Acest lucru va lăsa probabil șase A-50 operaționale în serviciu, limitând și mai mult operațiunile aeriene rusești", au mai apreciat serviciile militare secrete britanice.

Contactat telefonic luni, Azarov a declarat pentru Reuters că operațiunea, despre care a sugerat că a provocat daune serioase aeronavei rusești, a fost planificată timp de mai multe luni și că „partizanii" vor încerca să desfășoare mai multe acțiuni în viitor.

Organizația BYPOL include foști ofițeri de poliție care susțin politicienii din opoziție. Aceasta a fost catalogată drept organizație teroristă de către Minsk.

Kremlinul a refuzat să comenteze presupusul atac.

General rus, victimă colaterală a atacului partizanilor din Belarus?

Pe canalele de Telegram din Rusia a apărut o înregistrare video cu general-locotenentul Alexandr Matovnikov, ofițerul cu cel mai înalt rang al forțelor ruse din Belarus, făcând striptease, imaginile fiind filmate chiar de comandant.

Analistul și cercetătorul independent Chris Owen notează că s-ar părea că o facțiune din statul rus a recurs la metoda „tradițională” de a compromite un oponent, scurgând o înregistrare video cu acesta într-o ipostază jenantă.

Chris Owen afirmă că publicarea acestei filmări are foarte probabil scopul de a crea și mai multe probleme pentru Matovnikov în contextul eșecurilor operaționale care au permis partizanilor din Belarus să atace duminică baza aeriană Machulishchi de lângă Minsk, acțiune în urma căreia un avion militar rusesc a fost avariat.

Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.