Forțele rusești și-au intensificat ofensiva în estul Ucrainei, încercând să încercuiască micul oraș minier Bahmut, scena celor mai dure lupte pe câmpurile de luptă în ultimele luni. Rusia încearcă să taie liniile de aprovizionare vulnerabile ale apărătorilor ucraineni în oraș și să îi forțeze pe aceștia să se predea sau să se retragă. Acest lucru ar oferi Moscovei primul câștig în ultima jumătate de an și ar deschide calea spre capturarea ultimelor centre urbane rămase în regiunea Donețk. „Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile de fortificație și apărare. Soldații noștri care apără zona din jurul Bahmut sunt adevărați eroi", a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Soldati pe frontFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

07:45Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei

  • Zelenski: Ne pregătim pentru reîntoarcerea luptătorilor noştri la acţiuni pentru eliberarea pământului nostru. Ucraina va fi liberă. ”Ne pregătim pentru reîntoarcerea luptătorilor noştri la acţiuni pentru eliberarea pământului nostru. Ne gândim doar la acest scop al nostru şi în fiecare zi ne apropiem de atingerea lui. Ucraina va fi liberă. Toată Ucraina”, a subliniat Zelenski.
  • Jurnalistul Neil Hauer, un colaborator al CNN, CBC și The Guardian, notează pe pagina sa de Twitter că în Donbas și regiunea Zaporojie apar tot mai multe informații despre un „blackout mediatic” precum cel care a urmat declanșării ofensivei ucrainene în Herson. „De asemenea au loc multe discuții privind sosirea unor numere mari de soldați ucraineni în ultimele zile”, mai afirmă acesta.
  • Intensitatea luptelor în apropiere de Bakhmut "nu face decât să crească", spune Zelenski. "Cel mai dificil, ca și înainte, este la Bahmut ... Pentru Rusia nu contează deloc oamenii, trimițându-i să atace constant pozițiile noastre. Intensitatea luptelor nu face decât să crească", a declarat Zelenski în discursul său de seară către națiune.
  • Forțele rusești lovesc Bahmutul, dar orașul nu este înconjurat, spun oficialii ucraineni „În ultimele 24 de ore, inamicul face ravagii, bombardând cu tot ce are”, a declarat pe Telegram colonelul Iurii Madiar, comandantul Brigăzii 28 ucrainene, una foarte experimentată: „Nu prea au succes la sol - prin urmare, se completează din ceruri. Ei doar sparg acest oraș în molecule”.
  • Un înalt oficial al Pentagonului se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei / Ce motive invocă? Un oficial de rang înalt al Departamentului Apărării a argumentat împotriva furnizării de F-16 și a instruirii necesare Ucrainei în acest moment, din cauza timpului necesar, a costurilor și a priorităților cele mai urgente ale Ucrainei, în condițiile în care războiul trece de un an, potrivit CNN.
  • Nu există dovezi credibile că armele americane destinate Ucrainei sunt deturnate. SUA nu au găsit nicio dovadă că armele pe care le-a furnizat Ucrainei au fost găsite în afara Ucrainei, potrivit secretarului adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, citat de CNN.
  • Președintele Vladimir Putin a promulgat marți legea privind protejarea limbii ruse de împrumuturile de cuvinte din limbi străine.
  • Putin se teme de sabotaje și pune în gardă FSB-ul. Președintele rus Vladimir Putin a instruit marți serviciul de securitate FSB să consolideze securitatea în cele patru regiuni - în prezent doar parțial controlate de forțele sale - și, de asemenea, să contracareze ceea ce el a descris ca fiind operațiuni de spionaj și sabotaj în creștere împotriva Rusiei din partea Ucrainei și a Occidentului.
  • Oficial Pentagon: Rusia nu are cum să obțină câștiguri teritoriale importante în Ucraina. Statele Unite nu se așteaptă ca Rusia să obțină câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina pe termen scurt, a declarat marți un oficial de rang înalt al Pentagonului, descriind războiul care durează de un an ca fiind o „luptă grea”, potrivit Reuters.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 370, LIVETEXT:

00:58 Forțele rusești lovesc Bahmutul, dar orașul nu este înconjurat, spun oficialii ucraineni

Forțele rusești lovesc orașul Bahmut din estul țării, dar nu au preluat controlul, au declarat marți comandanții ucraineni, citati de CNN.

„În ultimele 24 de ore, inamicul face ravagii, bombardând cu tot ce are”, a declarat pe Telegram colonelul Iurii Madiar, comandantul Brigăzii 28 ucrainene, una foarte experimentată: „Nu prea au succes la sol - prin urmare, se completează din ceruri. Ei doar sparg acest oraș în molecule”.

S-a înregistrat o intensificare a utilizării de către Rusia a avioanelor de luptă pentru a viza apărarea ucraineană din jurul Bahmut, potrivit videoclipurilor din rețelele de socializare și relatărilor trupelor ucrainene din zonă.

Un înalt oficial al Pentagonului se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei

00:16Zelenski: Ne pregătim pentru reîntoarcerea luptătorilor noştri la acţiuni pentru eliberarea pământului nostru. Ucraina va fi liberă

”Ne pregătim pentru reîntoarcerea luptătorilor noştri la acţiuni pentru eliberarea pământului nostru. Ne gândim doar la acest scop al nostru şi în fiecare zi ne apropiem de atingerea lui. Ucraina va fi liberă. Toată Ucraina”, a subliniat Zelenski.

23:50 Intensitatea luptelor în apropiere de Bakhmut "nu face decât să crească", spune Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că intensitatea luptelor "nu face decât să crească" în apropiere de orașul Bahmut, situat pe linia frontului în estul Ucrainei, care a cunoscut luni întregi de lupte grele, potrivit AFP.

"Cel mai dificil, ca și înainte, este la Bahmut ... Pentru Rusia nu contează deloc oamenii, trimițându-i să atace constant pozițiile noastre. Intensitatea luptelor nu face decât să crească", a declarat Zelenski în discursul său de seară către națiune.

23:30Nu există dovezi credibile că armele americane destinate Ucrainei sunt deturnate

SUA nu au găsit nicio dovadă că armele pe care le-a furnizat Ucrainei au fost găsite în afara Ucrainei, potrivit secretarului adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, citat de CNN.

22:55 Un înalt oficial al Pentagonului se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei / Ce motive invocă?

Un oficial de rang înalt al Departamentului Apărării a argumentat împotriva furnizării de F-16 și a instruirii necesare Ucrainei în acest moment, din cauza timpului necesar, a costurilor și a priorităților cele mai urgente ale Ucrainei, în condițiile în care războiul trece de un an, potrivit CNN.

22:42Războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu un eșec strategic pentru Rusia, afirmă un oficial al Pentagonului

„Ceea ce voi spune este că poziția noastră este că acest lucru trebuie să se încheie cu un eșec strategic pentru Rusia, pentru ca niciun agresor care privește acest lucru în întreaga lume să nu mai gândească: „Oh, este o idee bună, voi obține ceea ce vreau și nu voi plăti niciun preț”, a declarat secretarul adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, Celeste Wallander, în fața Subcomisiei de Credite pentru Apărare din Camera Reprezentanților, adăugând că orice negocieri trebuie să fie „un proces condus de ucraineni, pentru că ei au câștigat acest lucru”, potrivit CNN.

21:56Președintele Vladimir Putin a promulgat marți legea privind protejarea limbii ruse de împrumuturile de cuvinte din limbi străine.

21:44Rușii măresc strânsoarea în jurul Bahmutului / Putin se teme de sabotaje și pune în gardă FSB-ul

Președintele rus Vladimir Putin a instruit marți serviciul de securitate FSB să consolideze securitatea în cele patru regiuni - în prezent doar parțial controlate de forțele sale - și, de asemenea, să contracareze ceea ce el a descris ca fiind operațiuni de spionaj și sabotaj în creștere împotriva Rusiei din partea Ucrainei și a Occidentului.

Rusia nu are cum să obțină câștiguri teritoriale importante în Ucraina

21:34 Jurnalistul Neil Hauer, un colaborator al CNN, CBC și The Guardian, notează pe pagina sa de Twitter că în Donbas și regiunea Zaporojie apar tot mai multe informații despre un „blackout mediatic” precum cel care a urmat declanșării ofensivei ucrainene în Herson.

„De asemenea au loc multe discuții privind sosirea unor numere mari de soldați ucraineni în ultimele zile”, mai afirmă acesta.

20:52 Oficial Pentagon: Rusia nu are cum să obțină câștiguri teritoriale importante în Ucraina

Statele Unite nu se așteaptă ca Rusia să obțină câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina pe termen scurt, a declarat marți un oficial de rang înalt al Pentagonului, descriind războiul care durează de un an ca fiind o „luptă grea”, potrivit Reuters.

20:40 Centrul Hidrometeorologic al Ucrainei a anunțat marți că se așteaptă ca începutul primăverii să fie unul rece și înnorată, dar fără precipitații, condiții care ar fi favorabile unei ofensive ucrainene.

20:14SUA au încheiat instrucția pentru primii ucraineni care vor utiliza sistemul Patriot pe câmpul de luptă / Peste 4.000 de militari pregătiți

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților că SUA și aliații săi au antrenat în prezent peste 4.000 de membri ai armatei ucrainene, potrivit CNN.

19:46Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, menționând întârzieri în rotația personalului, o prezență sporită a securității la fața locului și lupte în apropiere.

„Sunetul focurilor de artilerie din apropierea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) din Ucraina și pierderea temporară a singurei linii electrice de rezervă rămase a subliniat din nou riscurile persistente de securitate și siguranță nucleară în timpul conflictului militar din țară", a declarat Grossi într-un comunicat.

Proteste violente la Chişinău / Mii de oameni în stradă

19:37Finlanda începe să-și construiască „cortina de fier” cu Rusia / Gard de 200 de km

Finlanda a început marți construcția noului său gard de 200 de kilometri pe o parte a frontierei sale cu Rusia, decisă după invazia Ucrainei, au anunțat polițiștii de frontieră, citați de AFP.

18:35Până la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei nu poate fi vorba despre niciun fel de "planuri de pace", care să includă prevederi privind o „încetare imediată a focului”, a declarat marţi Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

18:00Câteva sute de persoane au protestat, marţi, la Chişinău, deşi manifestaţiile fuseseră interzise întrucât în capitală este aşteptată în vizită oficială preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou. Manifestanţii, chemaţi de Partidul „ŞOR” şi de alte formaţiuni proruse sub pretextul de a cere autorităţilor să le plătească cetăţenilor facturile, au încercat mai întâi să blocheze o intrare în Chişinău, apoi s-au s-au îmbrâncit cu poliţia în centrul oraşului, vrând să ajungă la guvern. Protestul s-a încheiat după câteva ore cu un cântec în limba rusă dedicat Maiei Sandu, scrie presa locală.

17:22Așa-zisul minister al apărării de la Tiraspol a anunțat începerea recrutărilor în rândul „pacificatorilor” din Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova. Astfel, începând cu 1 martie, timp de trei luni, bărbați apți pentru serviciul militar, cu vârsta de până la 55 de ani, vor participa la antrenaentele militare ale contingentului de „pacificatori”, scrie deschide.md.

17:00Veniturile realizate de Rusia din exporturile de petrol şi gaze au scăzut dramatic, cu aproape 40% în luna ianuarie, pe măsură ce plafoanele de preţuri şi sancţiunile occidentale au redus veniturile generate de Moscova, a anunţat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

16:49Soldații ruși dați dispăruți în Ucraina rezistă, în medie, mai puțin de două luni pe front, relatează Novaia Gazeta într-o amplă investigația despre militarii pierduți ai Moscovei.

15:51Un oficial belarus de rang înalt a respins marți ca fiind falsă o afirmație a activiștilor antiguvernamentali, potrivit căreia aceștia ar fi aruncat în aer un avion militar rusesc de supraveghere în timpul unui atac cu drone efectuat în weekend pe un aerodrom din apropierea capitalei belaruse Minsk, potrivit Reuters.

15:00 Kremlinul a declarat marți că Vladimir Putin rămâne deschis la discuții despre Ucraina, dar că nici cancelarul german Olaf Scholz, nici președintele francez Emmanuel Macron, cu care Kremlinul vrea să discute, nu au mai luat legătura cu Moscova.

14:49Polonia își va reduce importurile de petrol din Rusia aproape de zero în februarie-martie, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki, în timp ce Varșovia continuă să își reducă dependența de Rusia din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.

Ucraina va deveni membră NATO, dar „pe termen lung”

14:32Fundația Wikimedia a fost amendată marți cu două milioane de ruble (27.000 de dolari) de o instanță rusă din cauză că nu a șters de pe enciclopedia sa online Wikipedia ceea ce Moscova pretinde că sunt „dezinformări” despre forțele sale armate.

14:10 Ucraina va deveni membră NATO, dar „pe termen lung”, a afirmat marţi secretarul general al NATO, în contextul în care Kievul solicită să adere la Alianţa Nord-Atlantică pe fondul invaziei Rusiei.

14:06 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a reiterat marţi apelul către Turcia şi Ungaria de a accepta aderarea Suediei şi a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, conform DPA.

„Acum este momentul pentru a ratifica şi a întâmpina ca membri deplini atât Finlanda, cât şi Suedia'”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună, la Helsinki, cu premierul finlandez Sanna Marin.

14:02Bătălia dronelor s-a mutat în Rusia. Ministerul rus al Apărării a acuzat marți Ucraina că a avut două tentative de atacuri cu drone împotriva unor obiective de infrastructură civilă din două regiuni din sudul Rusiei, precizând că atacurile au eșuat, transmite Reuters. Presa rusă de stat și independentă a semnalat mai multe cazuri în care dronele au fost implicate.

13:37VIDEO Pe canalele de Telegram din Rusia a apărut o înregistrare video cu general-locotenentul Alexandr Matovnikov, ofițerul cu cel mai înalt rang al forțelor ruse din Belarus, făcând striptease, imaginile fiind filmate chiar de comandant.

Atacuri cu drone în mai multe regiuni din Rusia

13:10 Statul Major General al forțelor armate ucrainene susține că Rusia a pierdut 149.240 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei. Acest număr include 550 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

13:04Persoanele care fug din calea invaziei Rusiei în Ucraina sunt sprijinite pe scară largă în întreaga Europă. Totuşi, acestea se confruntă cu dificultăţi legate de educaţie, de găsirea unui loc de muncă şi de acoperirea cheltuielilor zilnice, conform celui mai recent sondaj al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA). În ceea ce privește situația unei locuințe, există variații mari între ţări. În Estonia, 65% dintre refugiați au plătit integral pentru o locuință, în timp ce în România 65% dintre respondenţi stăteau într-o casă fără să plătească, fiind cea mai mare rată dintre ţările participante la sondaj.

12:04Kremlinul și-a reiterat marți poziția potrivit căreia Rusia este deschisă la negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar că noile „realități teritoriale" nu pot fi ignorate, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia nu va renunța niciodată la pretențiile sale asupra a patru regiuni ucrainene pe care Moscova a declarat că le-a anexat anul trecut, în urma unor referendumuri pe care Kievul și Occidentul le-au catalogat drept false și ilegale.

11:28Mai multe posturi de radio regionale rusești au transmis marți un avertisment fals prin care îndemnau oamenii să se adăpostească din cauza bombardamentelor, după un atac al hackerilor, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență, potrivit Reuters

„Ca urmare a pirateriei serverelor posturilor de radio și ale canalelor de televiziune, în unele regiuni ale țării au fost difuzate informații despre anunțarea unei alerte aeriene", a declarat ministerul într-o declarație. „Aceste informații sunt false și nu corespund realității".

Printre regiunile în care au fost difuzate mesajele false se numără Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Un atac similar a făcut ca miercurea trecută posturile de radio comerciale din unele regiuni rusești să transmită mesaje de alarmă aeriană.

Fake news cu sisteme de apărare antiaeriană românești la frontiera cu R. Moldova

11:10Sisteme de apărare antiaeriană românești prezente în anul 2022 la repetițiile pentru ceremonia militară de Ziua Națională a României sunt prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către granița cu Republica Moldova, avertizează Ministerul român al Apărării.

11:02Serviciile de urgență au stins luni noapte un incendiu la o rafinărie deținută de compania de stat Rosneft din sudul Rusiei, după ce o dronă a fost văzută zburând pe deasupra, a anunțat marți agenția de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

10:50 Tancul rusesc distrus care a fost plasat în faţa ambasadei Rusiei din Berlin în semn de protest faţă de războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei a fost mutat, urmând să fie expus în Olanda, a anunţat poliţia marţi dimineaţă, scrie Agerpres, citând DPA.

Tancul distrus T-72 a ajuns în capitala Germaniei vineri dimineaţă, când s-a împlinit un an de la invazia Moscovei în statul vecin, şi a fost plasat în faţa ambasadei Rusiei din centrul oraşului de pe bulevardul Unter den Linden pentru a servi drept memento împotriva războiului.

Potrivit iniţiatorilor acţiunii, tancul a lovit o mină în timpul atacului armatei ruse asupra Kievului de pe 31 martie şi a fost distrus în explozie. Se crede că soldaţii care se aflau în tanc au murit în explozie.

De ce a devenit „din ce în ce mai complicată” lupta din jurul orașului Bahmut

10:40Situația din jurul orașului Bahmut, devenit un simbol al luptei pentru controlul regiunii Donbass din estul Ucrainei, este „extrem de tensionată”, în condițiile în care rușii au aruncat în luptă „cele mai antrenate” unități de asalt ale grupului de mercenari Wagner, a declarat marți comandantul Forțelor terestre ale Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, citat de CNN.

10:35Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a suspendat temporar marți toate zborurile, a anunțat guvernul orașului, fără a oferi un motiv pentru măsura luată, transmite Reuters. O publicație online rusească susține că avioanele de vânătoare ar fi fost ridicate de la sol pentru a investiga un posibil obiect zburător neidentificat.

10:16În ultimele 24 de ore, o persoană a fost ucisă și alte nouă au fost rănite în bombardamentele efectuate de armata rusă în regiunea Donețk, potrivit Suspilne, citată de The Guardian. Trei persoane au fost rănite în regiunea Herson.

Trupele rusești continuă să avanseze în cinci direcții. În ultima zi, forțele ucrainene au respins mai mult de 60 de atacuri, au distrus 12 drone și au lovit patru zone în care era concentrată armata rusă.

10:09Ce se știe despre avionul-radar A-50 Mainstay avariat de partizani în Belarus și de ce tace mâlc Minskul / Pierderea unui avion A-50 Mainstay ar fi semnificativă, deoarece este esențial pentru operațiunile aeriene rusești pentru „furnizarea unei imagini a spațiului aerian de luptă", afirmă marți dimineață Ministerul britanic al Apărării, ca răspuns la informațiile furnizate de opoziția din Belarus potrivit cărora partizanii au avariat un avion militar rusesc pe un aerodrom de lângă Minsk. Oficial, nici Rusia, nici Belarus nu au confirmat incidentul.

09:30Şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kirilo Budanov, nu vede „niciun semn” care să-l facă să creadă că Beijingul va livra arme Rusiei, așa cum a sugerat șeful CIA, William Burns. Oficialul ucrainean a subliniat că singura țară care trimite arme Rusiei este Iranul într-un interviu difuzat luni de postul de radio Voice of America, informează AFP.

08:29Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat marți că situația din jurul orașului asediat Bahmut este „extrem de tensionată", transmite Reuters.

„În pofida pierderilor semnificative, inamicul a aruncat în luptă cele mai pregătite unități de asalt ale lui Wagner, care încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre și să înconjoare orașul", a declarat Syrskyi, citat de canalul de Telegram a Centrului militar media al Ucrainei.

08:10Epavele a trei drone au fost găsite în regiunea rusă Belgorod, afltă la granița cu Ucraina, au anunțat autoritățile, potrivit The Kyiv Independent. Oficialii ruși nu au oferit niciun detaliu cu privire la proveniența dronelor.

08:00 Rusia a livrat Republicii Belarus sisteme de rachete tactice Iskander, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi aproximativ 1 milion de proiectile de diferite calibre, a declarat luni preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, în cadrul unei reuniuni cu guvernul privind achiziţia de armament, potrivit EFE.

07:22Noi acuzații ale Moscovei. Statele Unite plănuiesc o provocare în Ucraina folosind substanțe chimice toxice, a declarat marți Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut luni seara că situația trupelor sale în jurul Bahmut, în estul țării, devine foarte dificilă, potrivit AFP. „Situația devine din ce în ce mai complicată”, a declarat el în mesajul său zilnic. „Inamicul distruge în mod sistematic tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile”, a adăugat el, numindu-i pe soldații ucraineni angajați în luptă „adevărați eroi”.
  • Rusia vrea să încercuiască Bahmutul înainte ca solul să se dezghețe și să se facă noroi. Forțele rusești încercau luni să închidă cercul din jurul micului oraș minier Bahmut, în timp ce ploaia și dezghețul de la începutul primăverii au transformat câmpurile de luptă din estul Ucrainei în noroi, ceea ce ar putea împiedica ambele părți în încercarea lor de a prelua inițiativa, potrivit Reuters.
  • Rusia nu va relua discuțiile START până când Washingtonul nu va asculta Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Rusia nu va relua participarea la tratatul START privind armele nucleare până când Washingtonul nu va asculta poziția Moscovei. Vorbind pentru cotidianul Izvestia, Peskov a mai spus că NATO, "acționează ca un singur bloc, nu numai ca adversari, ci ca dușmani", potrivit Reuters.
  • Ucraina a declarat luni că este pregătită pentru o eventuală „mișcare disperată” a Rusiei în ceea ce privește Transnistria, dând asigurări că nu va permite niciodată unor avioane militare rusești să poată debarca trupe în regiune.
  • Locuitorii de pe coasta de sud a Crimeei au raportat luni un „mic cutremur”, a anunțat Oleg Krîucikov, consilier al guvernatorului instalat de ruși în regiune, veste care a provocat rapid îngrijorare în Rusia.
  • A treia oară a fost cu ghinion: O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum un nou blindat rusesc e distrus în luptele din jurul orașului Vuhledar din regiunea Donețk, unde vehiculele de luptă ale Moscovei au suferit un veritabil dezastru zilele trecute.
  • FT: Putin a decis în secret să invadeze Ucraina. Lavrov și oligarhii ruși nu au știut nimic. Invazia Ucrainei a fost decisă numai de Vladimir Putin și de un cerc foarte restrâns de consilieri ai săi, care nu îi includea nici pe directorii de la Kremlin, nici pe ministrul de externe, Serghei Lavrov.
  • Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că Rusia ar trebui să suporte costurile pagubelor provocate de invazia ei în Ucraina, dar există „obstacole legale semnificative” în calea confiscării activelor majore îngheţate ale Rusiei.
  • UE a anunțat luni că prelungește cu un an sancțiunile împotriva Belarusului pentru continuarea represiunii de către regimul lui Alexander Lukașenko și pentru sprijinul acordat de acesta războiului dus de Rusia în Ucraina, potrivit AFP.

---------------

Evenimentele de luni au fost LIVE aici pe HotNews.ro