Statele Unite ale Americii plănuiesc o provocare în Ucraina folosind substanțe chimice toxice, a declarat marți Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Substanțe toxice chimiceFoto: Dreamstime

Ministerul l-a citat pe fostul ambasador al SUA în Rusia, John Sullivan, care a declarat că „trupele rusești plănuiesc să folosească arme chimice în zona operațiunii militare speciale".

„Considerăm aceste informații ca fiind intenția Statelor Unite și a complicilor lor de a efectua o provocare în Ucraina folosind substanțe chimice toxice", a declarat Igor Kirillov, șeful trupelor de apărare împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și biologice din cadrul forțelor armate ale Rusiei, în timpul unui briefing.

El a precizat că Rusia „va identifica și pedepsi adevărații vinovați".

Kirillov susține că pregătirile pentru provocare sunt „în plină desfășurare", scrie TASS.

Șeful trupelor de apărare împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și biologice din cadrul forțelor armate ale Rusiei a mai spus că substanțe chimice au fost livrate cu ajutorul unui tren în Kramatorsk și au fost descărcate sub supravegherea ofițerilor SBU și a forțelor armate ucrainene.

Kirillov mai spune că au fost livrate „în total 16 cutii metalice sigilate” care conțin o substanță chimică care „provoacă psihoză acută, pierderea orientării, halucinații, tulburări de memorie". (sursă foto Dreamstime)