Ucraina va deveni membră NATO, dar „pe termen lung”, a afirmat marţi secretarul general al NATO, în contextul în care Kievul solicită să adere la Alianţa Nord-Atlantică pe fondul invaziei Rusiei, relatează AFP și Agerpres.

Jens Stoltenberg alaturi de Volodimir Zelenski in 2001Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

„Ţările NATO sunt de acord ca Ucraina să devină membră a Alianţei, dar în acelaşi timp este o perspectivă pe termen lung”, a afirmat Jens Stoltenberg în cadrul unei vizite în Finlanda, făcând apel la construirea unui „cadru” pentru a evita orice nouă invazie pe viitor.

Intrarea Ucrainei în NATO este o linie roşie absolută pentru Moscova, care a invocat riscul ca o astfel de aderare să se producă pentru a-şi justifica invazia.

„Problema actuală este să ne asigurăm că Ucraina rămâne o naţiune independentă şi suverană şi pentru asta trebuie să susţinem Ucraina”, a declarat în faţa presei Jens Stoltenberg.

„Războiul preşedintelui Putin în Ucraina continuă şi nu există niciun semn că îşi schimbă planurile. El vrea să controleze Ucraina şi nu se pregăteşte de pace, ci de război”, a spus şeful alianţei militare occidentale.

„Trebuie de asemenea să găsim cadre care asigură că preşedintele Putin şi Rusia nu invadează Ucraina încă o dată”, a mai spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută alături de premierul finlandez Sanna Marin.

Finlanda și Suedia au renunțat la neutralitatea lor istorică anul trecut, ca urmare a declanșării invaziei rusești în Ucraina, însă aderarea celor două țări nordice la NATO este blocată de Turcia.

La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut Ucraina a solicitat din nou să fie primită în NATO, după ce inițial abandonase acest deziderat în timpul negocierilor de pace cu Moscova ce au avut loc în luna martie la Ankara.

Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.