Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a suspendat temporar marți toate zborurile, a anunțat guvernul orașului, fără a oferi un motiv pentru măsura luată, transmite Reuters. O publicație online rusească susține că avioanele de vânătoare ar fi fost ridicate de la sol pentru a investiga un posibil obiect zburător neidentificat. Restricția a fost ridicată după aproximativ o oră și jumătate, mai devreme decât anunțaseră inițial autoritățile.

Aeroportul Pulkovo din Sankt PetersburgFoto: Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

14:18La câteva ore de la incident, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că măsura a fost impusă de un exerciţiu militar antiaerian în care au fost implicate şi avioane de vânătoare pentru interceptări, transmite Reuters.

„În timpul instruirii, forţele de apărare antiaeriană au acţionat pentru detectarea, interceptarea şi identificarea unor ţinte, precum şi pentru interacţiunea cu serviciile de urgenţă şi cu autorităţi de ordine publică”, arăta un comunicat preluat de agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Ministerul a precizat că au fost ridicate de la sol avioane de vânătoare.

Exerciţiul nu fusese anunţat şi a obligat mai multe curse aeriene civile să îşi modifice rutele, iar companiile aeriene au fost nevoite să reprogrameze zborurile pentru toată ziua.

11:54Oficialii ruși nu au spus care au fost cauzele întreruperii sau modul în care a fost investigat presupusul obiect necunoscut, potrivit Reuters.

Într-un briefing după ce zborurile au fost reluate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat pe deplin despre situație.

El a refuzat să comenteze cauzele întreruperii care a durat aproximativ o oră și jumătate.

11:15Pulibcația Fontanka a relatat că Ministerul rus al Apărării a transmis informații către aeroportul Pulkovo că un obiect neidentificat a fost observat la 160-200 de kilometri de Sankt Petersburg, potrivit Meduza.

11:09Agenția rusă de știri TASS anunță că zborurile pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg au fost reluate.

Postul de știri online rusesc Baza a anunțat că un obiect neidentificat a fost observat pe cer și că au fost trimise avioane de luptă pentru a investiga, însă oficialii ruși nu au comentat.

Canalul de Telegram 112 a relatat că „obiectul neidentificat arată ca o dronă de mari dimensiuni", relatează Meduza.

Nici Reuters nu a putut confirma imediat aceste informații.

Guvernul orașului a declarat pe canalul de Telegram că a oprit toate zborurile de pe aeroport până la ora locală 12.00 (0900 GMT).

Datele de pe site-ul Flight Radar au arătat că o serie de zboruri interne care se îndreptau spre Sankt Petersburg s-au întors la destinație.

Cel puţin cinci zboruri care se îndreptau din Moscova spre Sankt Petersburg s-au întors în capitala Rusiei până la ora locală 11.00 (10.00 ora României), după ce iniţial s-au învârtit în cer, arată rutele de zbor de pe Flight Radar.

La ora 11.30 (10.30 ora României), niciun avion nu zbura în preajma aeroporturilor din Sankt Petersburg, potrivit Flight Radar.