Fundația Wikimedia a fost amendată marți cu două milioane de ruble (27.000 de dolari) de o instanță rusă din cauză că nu a șters de pe enciclopedia sa online Wikipedia ceea ce Moscova pretinde că sunt „dezinformări” despre forțele sale armate, relatează Reuters.

Wikipedia in limba rusaFoto: NetPhotos / Alamy / Profimedia Images

La scurt după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, autoritățile de la Moscova au adoptat o serie de legi radicale cu privire la ceea ce poate fi afirmat despre conflict, site-urile care distribuie informații ce contravin firului narativ oficial al Kremlinului fiind amendate sau blocate.

Fundația Wikimedia, care deține Wikipedia, a fost amendată deja anul trecut după ce a refuzat să șteargă două articole legate de război, inclusiv unul privind „evaluări ale invaziei Rusiei în Ucraina din 2022”.

​Un tribunal de la Moscova a amendat organizația Wikimedia și pentru alte șapte articole referitoare la invazia rusă în Ucraina, masacrul de la Bucea și bombardarea spitalului și teatrului din Mariupol.

Noua amendă a fost impusă după ce autoritățile ruse au acuzat Wikipedia de „răspândirea de dezinformări” în legătură cu unitățile militare ale Rusiei, potrivit Wikimedia.

O astfel de faptă atrage răspunderea penală în Rusia.

Wikimedia a anunțat că analizează dacă să atace decizia la o curte de apel, dar că deocamdată nu a luat o decizie în acest sens.

„Până acum Wikipedia a avut în Rusia doar o experiență de succes în atacarea deciziilor la curți de apel”, a declarat pentru Reuters Stanislav Kozlovskiy, directorul filialei din Rusia a Wikimedia.

Wikimedia este o organizație non-profit care întreține infrastructura pentru a derula o serie de proiecte multilingve, incluzând Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks etc. Wiki este o aplicație web ce permite utilizatorilor să adauge conținut și să păstreze propriile lor versiuni succesive, la fel ca pe un forum Internet, dar permite și oricui altcuiva să modifice conținutul.

Rusia vrea să își lanseze propria Wikipedia, „suverană”

Rusia a anunțat în luna decembrie că urmează să își lanseze o versiune autohtonă a Wikipedia la începutul unui an dar deocamdată nu a făcut nicio mutare în acest sens.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut crearea unei enciclopedii rusești online mai „demnă de încredere” decât Wikipedia încă din 2019.

„În ceea ce privește Wikipedia (...) este mai bine să o înlocuim cu noua Mare enciclopedie rusească în format electronic” afirma el la momentul respectiv la Kremlin, în cadrul unei reuniuni a comisiei privind viitorul limbii ruse.

Putin s-a referit la Enciclopedia rusă apărută între 2007 și 2014, în prezent disponibilă doar în varianta tipărită.

„Cel puțin, vor fi informații demne de încredere, prezentate într-o manieră bună și modernă”, dădea asigurări liderul de la Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.