Rusia a anunțat că își va lansa propria versiune a Wikipedia, una suverană, la începutul anului viitor pentru a înlocui enciclopedia digitală pe care o acuză de răpândirea de dezinformări, relatează Interfax.

Pagina de Wikipedia in limba rusa pentru Vladimir PutinFoto: Captura de ecran

„Situația cu Wikipedia până acum este următoarea: o marcăm ca pe o resursă care încalcă cerințele [legislației ruse], dar care încă este disponibilă”, a declarat marți ministrul rus al Digitalizării, Maksut Șadaiev, în timpul orei de interpelare a miniștrilor organizată în parlamentul de la Moscova.

El a mai declarat că Wikipedia nu ar trebui să fie blocată în Rusia din cauza nemulțumirilor legate de unele articole ale sale, dar că, „în mod firesc, vom continua să cerem ca resursa rusă portalul nostru 'Knowledge' - să aibă prioritate în rezultatele căutării, astfel încât să fie mereu mai mare decât Wikipedia”.

„La urma urmei, sarcina noastră principală este să avem propriul portal. Creăm portalul Cunoașterii, care se bazează pe materiale verificate, actualizate din Marea Enciclopedie Rusă. Acum au fost pregătite peste 100 de mii de articole, acestea sunt actualizate de către autorii lor, experți verificați”, a adăugat ministrul rus.

Rușii își vor lansa propria Wikipedia la începutul lui 2023

Totodată, Șadaiev a anunțat că lansarea analogului rusesc pentru Wikipedia este programată pentru viitorul apropiat.

„Este planificat ca această resursă să fie lansată la începutul anului [viitor]. Și, bineînțeles, recomandăm să faceți referire la ea, deoarece există materiale precise și verificate care au trecut de o procedură de verificare în mai multe etape”, a dezvăluit el.

După declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina pe 24 februarie, autoritățile ruse au cerut pe rând Wikipedia să șteargă pagina sa despre război, a amenințat că va bloca accesul rușilor la enciclopedia online, i-a ordonat să șteargă articole despre președintele Vladimir Putin, și a amendat fundația după ce aceasta a refuzat să se conformeze solicitărilor părții ruse.

În luna mai președintele Vladimir Putin a explicat personal în timpul unei întrevederi care a fost difuzată la televizor de ce nu poți avea încredere în Wikipedia.

„Bineînțeles, informațiile importante obiective, în amănunt, care au fost colectate adecvat și cu pricepere (...) sunt la mare căutare”, afirmă președintele Rusiei. „Și tocmai de aceea pur și simplu nu poți folosi Wikipedia”, explică el, adăugând că „iar noi știm calitatea informațiilor de acolo”.

Putin a cerut o Wikipedia rusească, suverană

Putin vorbise încă din 2019 despre necesitatea ca Rusia să își creeze propria enciclopedie digitală.

„În ceea ce privește Wikipedia (...) este mai bine să o înlocuim cu noua Mare enciclopedie rusească în format electronic”, a declarat președintele rus, la Kremlin, în cadrul unei reuniuni a comisiei privind viitorul limbii ruse.

Acesta s-a referit la Enciclopedia rusă apărută între 2007 și 2014, în prezent disponibilă doar în varianta tipărită.

„Cel puțin, vor fi informații demne de încredere, prezentate într-o manieră bună și modernă", a adăugat liderul de la Kremlin.