Forțele rusești încercau luni să închidă cercul din jurul micului oraș minier Bahmut, în timp ce ploaia și dezghețul de la începutul primăverii au transformat câmpurile de luptă din estul Ucrainei în noroi, ceea ce ar putea împiedica ambele părți în încercarea lor de a prelua inițiativa, potrivit Reuters.

soldat ucrainean langa BahmutFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Dezghețul de primăvară, cunoscut sub numele de rasputița, are o lungă istorie în ruinarea planurilor de atac ale armatelor pe teritoriul Ucrainei și în vestul Rusiei, transformând drumurile în râuri și câmpurile în mlaștini.

În regiunea Donețk, în apropierea frontului, soldații ucraineni s-au ghemuit în tranșee noroioase după ce vremea mai caldă a înmuiat solul înghețat.

„Ambele părți rămân pe poziții, pentru că, după cum vedeți, primăvara înseamnă noroi. Astfel, este imposibil să avansezi”, a declarat Mikola, în vârstă de 59 de ani, comandantul unei baterii ucrainene de lansatoare de rachete de pe linia frontului, care urmărea pe ecranul unei tablete coordonatele pentru tragere.

Reuters a văzut mai multe vehicule militare blocate în noroi. Într-un șanț, tăiat adânc în pământ în zigzag, Volodimir, un comandant de pluton în vârstă de 25 de ani, a declarat că oamenii săi sunt pregătiți să opereze pe orice vreme.

„Când ni se dă o țintă, înseamnă că trebuie să o distrugem”, spune el.

Rusia încearcă să încercuiască Bahmutul, forțând Ucraina să își retragă garnizoana. Acest lucru ar oferi Moscovei primul său premiu major în mai mult de jumătate de an, după una dintre cele mai sângeroase faze ale războiului de până acum - un asalt rusesc neîncetat care a început pe un teren înghețat.

Cu forțele refăcute cu sute de mii de rezerviști chemați la sfârșitul anului trecut, Rusia și-a intensificat atacurile în mai multe locații de-a lungul frontului din est. Țările occidentale spun că mai multe dintre asalturile Rusiei au eșuat cu costuri ridicate.

Dar trupele Moscovei au făcut progrese clare, chiar dacă lente, la nord și la sud de Bahmut, încercând să taie calea forțelor ucrainene în interiorul orașului în ruină, în care se aflau cândva aproximativ 75.000 de persoane.

„Acolo se duc lupte crâncene. Comandamentul face tot ce poate pentru a împiedica inamicul să avanseze pe teritoriul nostru”, a declarat Serhii Cerevati, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei, pentru televiziunea ucraineană, descriind situația din jurul Bahmutului.

La rândul său, Moscova a afirmat că a distrus un depozit de muniție ucrainean în apropiere de Bahmut și a doborât rachete de fabricație americană și drone ucrainene. Reuters nu a putut verifica rapoartele privind câmpul de luptă.

belarus-sua-cred-china-considerare-furnizarea-echipamente-letale-pentru-sprijini-rusia-ucraina-putin-acuza-occidentul-incearca-dezmembreze-rusia.htm" target="Alta pagina">a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.