Rusia a livrat Republicii Belarus sisteme de rachete tactice Iskander, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi aproximativ 1 milion de proiectile de diferite calibre, a declarat luni preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, în cadrul unei reuniuni cu guvernul privind achiziţia de armament, potrivit EFE.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

În acelaşi timp, agenţiile de presă ucrainene informează că liderul de la Minsk i-a convocat pe şefii instituţiilor militarizate în legătură cu incidentul de duminică produs pe aeroportul militar de lângă capitala belarusă, în urma căruia a fost avariat un avion de recunoaştere rusesc A-50, care, se pare, era utilizat de Rusia în războiul său din Ucraina. Oficial, Minskul nu a avut nicio reacție privind atacul revendiat de opozanții lui Lukașenko.

„În scopul de a echipa partea belarusă din cadrul grupării regionale de forţe (belarusă şi rusă), Moscova ne-a furnizat sisteme operativ-tactice Iskander şi o rezervă de suficiente rachete”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă oficială Belta, scrie Agerpres.

Liderul belarus, principalul aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în campania sa împotriva Ucrainei, a adăugat că Rusia a furnizat, de asemenea, „sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune S-400”.

„Militarii noştri au obţinut ceea ce au vrut. Este o armă de temut”, a spus el.

În plus, Belarus a achiziţionat o baterie de sisteme de rachete antiaeriene Tor, rachete antitanc cu ghidare, mortiere, lansatoare de proiectile reactive şi peste 830.000 de muniţii de diferite calibre, a enumerat Lukaşenko.

Preşedintele belarus a anunţat că Rusia va furniza de asemenea Minskului „avioane Su-30M, elicoptere Mi-35M, transportoare blindate, precum şi alte tipuri de arme, rachete şi muniţii”.

Belarusul susține că produce suficient armament

Armata belarusă, a declarat el, primeşte echipamentul militar „necesar pentru o reacţie adecvată la provocările şi ameninţările actuale”.

„Aş dori să subliniez că, în pofida sancţiunilor fără precedent, producem suficient armament şi echipament militar pentru a satisface nevoile armatei belaruse”, a afirmat el.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după ce s-a aflat că un avion de recunoaştere rusesc a fost avariat pe aerodromul Maciulişci, de lângă Minsk. Opoziţia belarusă din exil a pus acest incident pe seama unor „partizani” belaruşi.

Potrivit Ukrainska Pravda, Lukaşenko i-a convocat luni pe şefii instituţiilor militare ale ţării pentru a examina acest incident.

„Avem un număr considerabil de oameni în uniformă. Toţi sunt înarmaţi. Aceştia sunt oameni instruiţi pentru a-şi apăra Patria. Trebuie să folosim asta”, a afirmat Lukaşenko, adresându-se şefilor instituţiilor de forţă, cerându-le să întârească ”disciplina” şi să supravegheze „îndeplinirea tuturor îndatoririlor”.

Avion rusesc, avariat în inima Belarusului

Agenţia de presă Unian a indicat că, în urma unor explozii provocate cu ajutorul dronelor, a fost avariat un avion de recunoaştere rusesc A-50, echipat cu radar, având capacitatea de a detecta ţinte la mare distanţă.

Acesta este un avion foarte complex şi costisitor, pe care Rusia îl are doar în 9 exemplare. Costul său este estimat la aproximativ 330 de milioane de dolari, ceea ce este comparabil cu costul unei nave de război. Kremlinul a refuzat luni să comenteze pierderea unei aeronave atât de scumpe şi rare.

Potrivit expertului militar ucrainean Roman Svitan, avarierea avionului A-50 ar fi putut perturba atacul masiv cu rachete de luni asupra Ucrainei. Acest avion era utilizat de forţele ruse ca „ochi de la distanţă” pentru dirijarea bombardierelor şi orientarea spre ţinte.