​Președintele Vladimir Putin a promulgat marți legea privind protejarea limbii ruse de împrumuturile de cuvinte din limbi străine, relatează Interfax.

Carti in limba rusaFoto: Ryhor Bruyeu / Alamy / Profimedia Images

Proiectul a fost depus în legislativul rus de către guvernul condus de premierul Mihail Mișustin și adoptat de Duma de Stat, camera sa inferioară, la jumătatea lunii februarie.

Nota explicativă a proiectului legislativ „subliniază rolul unificator al limbii ruse ca limbă de stat a Federației Ruse într-un singur stat multinațional”, actul normativ specificând și extinzând domeniile în care utilizarea limbii ruse este obligatorie.

„Proiectul de lege federală introduce concepte precum dicționare normative, gramatici normative și cărți de referință normative care fixează normele limbii literare ruse moderne atunci când este folosită ca limbă de stat a Federației Ruse”, precizează documentul.

Normele de aplicare a legii vor fi stabilite de guvernul rus

Proiectul „are scopul de a proteja limba rusă de utilizarea excesivă a cuvintelor străine”.

De asemenea, legea extinde sferele în care utilizarea limbii ruse este obligatorie și introduce o examinare lingvistică obligatorie a proiectelor de acte normative pentru a verifica conformitatea acestora în ceea ce privește normele și regulile limbii ruse.

Mai mulți vecini ai Rusiei au renunțat sau fac planuri pentru a elimina predarea obligatorie a limbii ruse în școli după declanșarea războiului din Ucraina.

Guvernul de la Moscova urmează acum să stabilească procedura pentru alcătuirea și aprobarea unei liste de astfel de dicționare și cărți de referință, precum și cerințele pentru redactarea acestora.

Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.