Statele Unite nu se așteaptă ca Rusia să obțină câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina pe termen scurt, a declarat marți un oficial de rang înalt al Pentagonului, descriind războiul care durează de un an ca fiind o „luptă grea”, potrivit Reuters.

Soldati ucraineni in BahmutFoto: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia Images

În ciuda faptului că nu a reușit să cucerească Kievul la începutul războiului și în ciuda numeroaselor sale eșecuri pe câmpul de luptă, Rusia controlează încă aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean.

Până în prezent, Kievul a exclus discuțiile cu Moscova și a cerut ca trupele rusești să se retragă la granițele Ucrainei începând cu 1991 - anul prăbușirii Uniunii Sovietice.

Forțele rusești au continuat marți campania lor de săptămâni pentru a înconjura și captura orașul Bahmut din estul Ucrainei, unde comandantul forțelor terestre ucrainene a descris situația ca fiind „extrem de tensionată”.

„S-ar putea să vedeți mici porțiuni de teritoriu schimbând steagurile în următoarele săptămâni și luni. Nu cred că văd nimic care să sugereze că rușii pot să măture Ucraina și să obțină câștiguri teritoriale semnificative oricând în următorul an sau cam așa ceva”, a declarat Colin Kahl, subsecretarul american al apărării pentru politică, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților.

Kahl a făcut aceste remarci în timpul unei audieri axate pe supravegherea ajutorului militar de miliarde de dolari pe care Washingtonul l-a acordat Kievului.

Administrația președintelui Joe Biden a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de aproape 32 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei în urmă cu un an, inclusiv drone, sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune și capacități de apărare aeriană.

În octombrie, SUA au reînceput inspecțiile la fața locului în Ucraina pentru a ajuta la urmărirea armelor de miliarde de dolari furnizate Kievului.

Una dintre armele pe care SUA nu le-a furnizat - în ciuda apelurilor publice ale oficialilor ucraineni - sunt avioanele de luptă F-16.

Kahl a fost întrebat în repetate rânduri de legislatori despre trimiterea avioanelor în Ucraina.

Biden a exclus deocamdată avioanele de vânătoare, iar Kahl a declarat că ar putea dura 18-24 de luni pentru a livra avioanele F-16 existente, iar pentru altele noi ar fi nevoie de mai multe luni.

El a adăugat că Ucraina a dorit avioanele, dar că acestea nu sunt prioritare în actuala desfășurare a războiului.

„Este o prioritate pentru ucraineni, dar nu este una dintre primele trei priorități ale lor”, a declarat Kahl, citat de Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.