Ucraina a reacționat miercuri prin consilierul prezidențial Mihailo Podolyak la acuzațiile aduse de Moscova Kievului privind tentative de atacuri cu drone împotriva unor obiective de infrastructură civilă din două regiuni din sudul Rusiei.

DroneFoto: Colicaranica, Dreamstime.com

Oficialul ucrainean a negat că Ucraina ar fi lansat atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei.

  • „Ucraina nu lovește teritoriul Federației Ruse. Ucraina poartă un război defensiv pentru a-și dezocupa toate teritoriile. Aceasta este o axiomă”, a scris pe Twitter consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

El spune că în Rusia se acumulează panica, iar asta se reflectă într-o creștere a atacurilor interne asupra infrastructurii de către obiecte zburătoare neidentificate, conform The Guardian.

Kremlinul a reaționat la declarațiile lui Podolyac spunând că nu le crede, scrie Reuters.

Cum s-a mutat în Rusia bătălia dronelor

Ministerul rus al Apărării a acuzat marți Ucraina că a avut două tentative de atacuri cu drone împotriva unor obiective de infrastructură civilă din două regiuni din sudul Rusiei, precizând că atacurile au eșuat, transmite Reuters. Presa rusă de stat și cea independentă au semnalat mai multe cazuri în care dronele au fost implicate. Cel mai recent incident a avut loc la 110 km de Moscova.

„În cursul nopții, autoritățile de la Kiev au încercat să folosească vehicule aeriene fără pilot la bord pentru a ataca instalații de infrastructură civilă în regiunile Krasnodar și Adygea", a transmis marți Ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării a precizat că sistemele sale de apărare antidronă au respins atacurile, determinând avioanele fără pilot să se abată de la cursul inițial și să nu reușească să provoace daune.

„Ambele drone au pierdut controlul și au deviat de la traiectoria de zbor. Una a căzut pe un câmp, iar cealaltă, deviind de la traiectoria sa, nu a afectat ținta vizată", a precizat departamentul rus al apărării.

Apariția dronelor în mai multe regiuni rusești este o premieră într-o perioadă atât de scurtă și nu există momentan informații despre proprietarii lor, cu toate că într-o asemenea situație este ușor de presupus că sunt ale ucrainenilor, notează serviciul rusesc al BBC.

Presa rusă a relatat despre atacurile cu drone

Agențiile de presă de stat rusești au relatat marți despre un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Krasnodar, la aproximativ 240 km sud-est de peninsula Crimeea, după ce o dronă a fost observată zburând deasupra instalației.

În noaptea de luni spre marți, un „avion fără pilot neidentificat" a căzut și în regiunea care se învecinează cu Krasnodar, Adîgheia, a declarat Murat Kumpilov, șeful republicii.

Potrivit acestuia, vehiculul a căzut la aproximativ 90 de kilometri de Krasnodar și 160 de kilometri de Tuapse. Potrivit lui Kumpilov, nimeni nu a fost rănit.

Marți, spațiul aerian din Sankt Peterburg a fost închis timp de aproape o oră și jumătate din cauza „unui obiect neidentificat”. Aeroportul Pulkovo a suspendat temporar zbourile după ce Ministerul rus al Apărării a transmis informații că un obiect neidentificat a fost observat la 160-200 de kilometri de Sankt Petersburg, potrivit publicației Fontaka.

Într-un briefing după ce zborurile au fost reluate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat pe deplin despre situație. El a refuzat să comenteze cauzele întreruperii care a durat aproximativ o oră și jumătate.

În regiunea Moscovei, o dronă a căzut lângă stația Gazprom, au informat Baza și Shot.

Mash a mai relatat că o aeronavă fără pilot s-a prăbușit la 100 de metri de stația de comprimare a gazului Voskresensk, în districtul Kolomenskoye din regiunea Moscovei, la aproximativ 110 km de capitala Rusiei.

Drona a fost găsită în satul Gubastovo. Din primele informații, nu există daune sau victime.

Drone în Belgorod

Luni seară, trei drone s-au prăbușit în Belgorod. Primarul orașului aflat aproape de granița cu Ucraina Valentin Demidov a declarat că una dintre cele trei drone a intrat în fereastra unui apartament, scrie Meduza.

Potrivit Mash, dronele au zburat spre o substație electrică. Guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, a declarat că nimeni nu a fost rănit în urma atacului, dar că au fost înregistrate pagube minore.

Ucraina nu a răspuns până la ora publicării acestei știri la acuzațiile Rusiei. (Foto: Dreamstime)