O fetiță de 12 ani din regiunea Tula din estul Rusiei a fost trimisă la orfelinat după ce a desenat un tablou împotriva războiului la o oră de artă, iar tatăl ei a fost bătut și arestat de FSB, potrivit mai multor articole din presa independentă de limba rusă.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB)Foto: - / Sputnik / Profimedia

Alexei Moskalev, tatăl și singurul părinte al copilei, a fost acuzat de „discreditare" a armatei în decembrie, după ce fiica sa, Mașa, a protestat împotriva războiului la școală și online, a relatat marți publicația Meduza.

Profesoara Mașei dăduse ca temă clasei sale să deseneze imagini în sprijinul trupelor rusești din Ucraina.

În schimb, Mașa a desenat o imagine cu un steag rusesc pe care erau scrise cuvintele „Nu războiului" și un steag ucrainean pe care erau inscripționate cuvintele „Glorie Ucrainei". Desenul arăta, de asemenea, rachete care zburau dinspre partea rusă spre o femeie și copilul ei de pe partea ucraineană.

Profesorul l-a informat pe directorul școlii care, la rândul său, a sunat la poliție, a declarat Moskalev. Până la sfârșitul zilei următoare, FSB-ul și serviciile de protecție a copilului erau deja implicate.

Moskalev riscă acum până la trei ani de închisoare dacă cazul său va ajunge în instanță „iar fata va fi trimisă la un orfelinat", a declarat avocatul său pentru proiectul media rusesc independent pentru drepturile omului OVO-Info.

Potrivit lui Alexei, ofițerii care au venit la ei acasă le-au aruncat toate lucrurile pe podea, au smuls tablourile atârnate de pe pereți și au răsturnat mobila. Au luat 123.000 de ruble (1.655 de dolari) și 3.150 de dolari, toate economiile familiei, și au făcut o fotografie cu desenul antirăzboi al Mașei.

Apoi au dus-o pe Mașa la un adăpost, iar pe Alexei la biroul FSB pentru a fi interogat. Acolo, a povestit Alexei jurnaliștilor, ofițerii l-au dat „cu capul de pereți și de podea" înainte de a-l lăsa în camera de interogatoriu timp de două ore și jumătate, cu imnul național rusesc la volum maxim.