Forțele ucrainene rezistă cu înverșunare încercării rusești de a cuceri micul oraș Bahmut și aruncă rezerve suplimentare masive în sângeroasa bătălie, a declarat miercuri Evgheni Prigojin, liderul forței de mercenari rusești Wagner, potrivit Reuters.

Soldat ucrainean pe Strada Independenței din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Luptătorii lui Prigojin sunt de luni de zile în prima linie a asaltului din estul Ucrainei, iar Moscova consideră Bahmut, pe care îl numește după numele său din epoca sovietică, Artyomovsk, ca fiind o „treaptă” utilă pentru a cuceri orașe mai mari precum Kramatorsk și Sloviansk.

Comandanții ucraineni au avertizat în ultimele zile că situația de pe teren devine mult mai dificilă pe măsură ce Rusia își intensifică tentativele de a încercui Bahmut cu scopul de a revendica primul său obiectiv major după mai bine de jumătate de an, după unele dintre cele mai sângeroase lupte din timpul războiului.

„Armata ucraineană aruncă rezerve suplimentare în Artyomovsk și încearcă să țină orașul cu toate forțele", a declarat Prigojin într-un scurt mesaj audio difuzat de serviciul său de presă.

„Zeci de mii de luptători ai armatei ucrainene opun o rezistență furibundă. Luptele sunt mai sângeroase pe zi ce trece", a adăugat el.

Mii de locuitori au rămas în interiorul orașului în ruine, dintr-o populație de aproximativ 70.000 de locuitori de dinainte de război.

Ce spun ucrainenii despre Bahmut

Forțele ruse au desfășurat luptători mai experimentați de la compania militară privată Wagner în asaltul lor asupra Bahmut, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru CNN.

„O trăsătură caracteristică este că inamicul a aruncat în atac cele mai pregătite unități Wagner", a declarat miercuri Serhii Cherevatîi, purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate ale țării.

„Aceste unități sunt conduse de militari cu experiență de luptă în Siria, Libia și în alte zone de conflict", a adăugat el.

Forțele rusești suferă pierderi imense și își compromit capacitatea de a lupta dincolo de Bahmut, a spus el.

„Provocăm pierderi enorme [inamicului nostru]. Și astfel, prin această luptă eroică, apărătorii frontului Bahmut secătuiesc inamicul, îl slăbesc, pregătesc un punct de sprijin pentru rezervele care vor veni apoi și vor arunca inamicul afară de pe teritoriul nostru", a afirmat Cherevatîi.

„Am liniștit un pic inamicul”

Un soldat din Brigada 93 ucraineană a spus că forțele țării sale sunt încă pe poziții în orașul Bahmut fără a avea planuri de retragere.

„Rezistăm în Bahmut. Nimeni nu are de gând să se retragă încă", a declarat soldatul într-o înregistrare video postată miercuri de armata ucraineană. „Rezistăm. Bahmut este Ucraina", a adăugat el.

Soldatul a mai afirmat că situația din Bahmut este ceva mai calmă decât în zilele precedente.

„Am liniștit un pic inamicul. Este un pic mai calmă situația, dar încă mai sunt schimburi de focuri la periferia orașului. Există explozii izolate, proiectilele zboară", a mai spus el.