Forțele rusești continuă să-și intensifice ofensiva în zona Bahmut din estul Ucrainei, dar au cucerit puțin teritoriu suplimentar în ultimele 24 de ore, sugerează înregistrările video geolocalizate și relatările din prima linie, potrivit CNN.

Lupte crâncene în BahmutFoto: Captura Twitter

„Am înăbușit puțin inamicul”, a declarat un soldat din Brigada 93, potrivit comentariilor video postate de Forțele Terestre ale Ucrainei. „Este un pic mai calm, dar încă mai sunt schimburi de focuri la periferie. Există explozii izolate, proiectile zboară. Dar noi stăm în Bahmut. Nimeni nu are de gând să se retragă încă”, a spus el.

Colonelul Yurii Madiar, comandantul celebrei Brigăzi 28, a declarat într-un mesaj video pe Telegram că „Bahmut rezistă”, dar că prețul pentru menținerea orașului „devine din ce în ce mai greu de plătit”.

„Inamicul a făcut ravagii în ultima zi în primul rând cu intenția de a distruge acest oraș, de a distruge cât mai mult din viața rămasă aici - și cu orice preț pentru a asigura ocolirea orașului Bahmut pe flancuri pentru a-l înconjura și a bloca rutele de deplasare militară și de livrare a proviziilor necesare”, a declarat Madiar.

El a adăugat că au avut loc lupte în care au fost implicate arme de calibru mic la nord de Bahmut și că au avut loc „lupte de stradă în suburbii de-a lungul periferiei estice, nordice și sudice și sud-vestice”.

Unitățile ucrainene „țin flancul nordic pentru a împiedica inamicul să încercuiască Bahmut”, a spus Madiar.

„Am oprit inamicul în această zonă pentru o perioadă lungă de timp și nu am permis propagandei lor să strige în întreaga lume despre marile lor succese ofensive în această zonă”, a spus el.

Pe măsură ce solul se înmoaie odată cu primăvara, Madiar a spus că prevede că inamicul nu va putea „efectua operațiuni rapide”.

Oleksii Reva, șeful administrației militare a orașului Bahmut, a declarat că încă se duc lupte grele pentru oraș. „Este dureros să vedem ce fac obuzele inamice asupra orașului”, a declarat el pe Facebook.

„Este extrem de periculos în Bahmut”, a spus Reva. „Inamicul distruge fără milă orașul, rănind și ucigând civili. Până în prezent, rușii au distrus peste 4.400 de clădiri rezidențiale”.

Statul Major al armatei a declarat că, în timp ce „inamicul continuă să avanseze în sectorul Bahmut”, atacurile asupra așezărilor de la vest de Bahmut - Khromove, Ivanivske, Orikhovo-Vasilivka și Chasiv Yar - au fost respinse.