Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, lansează noi acuzații la adresa Ucrainei, susținând că Moscova „este îngrijorată de posibilitatea livrării de substanțe radioactive prin porturile Odesa și Cernomorsk” pentru „o provocare în Transnistria”, scrie MK.RU.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Zaharova susține că astfel de evenimente au loc „în imediata vecinătate a Transnistriei”, în jurul căreia Kievul ar intensifica deliberat tensiunile, iar asta „nu poate decât să provoace îngrijorare”.

Ea a amintit că porturile ucrainene menționate sunt implicate în „acordul cu cereale”, întrebându-se dacă „aceste porturi și coridorul umanitar în ansamblu sunt folosite în alte scopuri”.

„Ministerul rus al Apărării a atras atenţia asupra unei provocări pregătite de regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ce ar putea duce la scurgerea de substanţe radioactive şi la contaminarea terenului”, arată Maria Zaharova, pe site-ul ministerului rus de Externe.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a subliniat absența comentariilor din partea Kievului pe marginea acestui subiect și susține că Zelenski „ar fi gata să folosească orice pretext pentru a escalada conflictul și nu îi pasă că o astfel de aventură poate avea urmări catastrofale”.

Comitetul de anchetă al Rusiei, organism care se ocupă de anchete importante la nivel naţional, investighează pregătirea unei alte provocări de amploare de către Kiev pentru a acuza Rusia, a scris miercuri agenţia oficială rusă TASS.

Cu o zi în urmă, Ministerul rus al Apărării a acuzat Statele Unite ale Americii că ar plănui o provocare în Ucraina folosind substanțe chimice toxice.

Reacția Chișinăului

Guvernul Republicii Moldova a reacționat la declarațile Mariei Zaharova, conform deschide.md.

„Cu referire la recentele declarații care vizează repetat regiunea transnistreană a țării noastre, nu comentăm falsuri și speculații. Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă. Facem apel la calm și invităm publicul din țara noastră să urmărească sursele oficiale de informații ale Republicii Moldova”, a transmis Guvernul de la Chișinău.

Amintim că, săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că și-ar fi intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene. Instituția declara că în apropierea graniței comune a Ucrainei și regiunii transnistrene se constată acumulare de personal și echipament militar al unităților ucrainene.

Rusia, „avertismente” pentru SUA, NATO și Ucraina

Transnistria, fâșia de teritoriu care s-a separat de Republica Moldova la începutul anilor '90 este situată la granița de vest a Ucrainei și a fost subiectul unor tensiuni sporite în ultimele săptămâni.

Joia trecută, Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că face „pregătiri" pentru o „invazie" a Transnistriei.

Diplomația rusă și-a amplificat vineri mesajul, susținând că Ucraina a masat „personal și echipamente militare" în apropierea Transnistriei și că există „desfășurare de poziții de tragere a artileriei și o creștere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene" deasupra teritoriului.

Rusia a amenințat că va „riposta" la orice „provocare" militară ucraineană în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova, unde menține un contingent militar.

  • „Să nu existe niciun dubiu: forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la orice provocare a regimului de la Kiev”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Orice acțiune care reprezintă o „amenințare” la adresa militarilor ruși staționați în Transnistria „va fi considerată un atac împotriva Federației Ruse", a insistat Moscova.

Republica Moldova a respins existența unei „amenințări directe" din partea Ucrainei la adresa regiunii separatiste Transnistria.

Această creștere a tensiunii survine în contextul în care noul premier moldovean Dorin Recean a cerut recent retragerea trupelor rusești din Transnistria, ceea ce a provocat furia Kremlinului.

Autoritățile proeuropene de la Chișinău au acuzat anterior Moscova că încearcă să provoace o lovitură de stat în Moldova.