Președinta Ungariei, Katalin Novak, i-a îndemnat miercuri pe parlamentari să ratifice aderarea Finlandei și Suediei la NATO „cât mai curând posibil", în condițiile în care aceștia au început să dezbată proiectele de lege în acest sens după luni de zile în care au fost blocate în parlament, transmite Reuters.

Katalin Novak alaturi de premierul Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la Alianță după invazia rusă în Ucraina. Dar toți cei 30 de membri NATO trebuie să susțină candidaturile, iar Suedia s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei pentru că adăpostește ceea ce Ankara consideră a fi membri ai unor grupări teroriste.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni că discuțiile cu Suedia și Finlanda cu privire la candidaturile lor la aderarea la NATO vor fi reluate pe 9 martie, adăugând că Suedia nu și-a îndeplinit încă obligațiile asumate în cadrul unui memorandum semnat anul trecut.

În condițiile în care procesul de ratificare din Ungaria este blocat în parlament din iulie, premierul naționalist Viktor Orban și-a exprimat pentru prima dată vinerea trecută îngrijorarea cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Printre alte critici, el a acuzat ambele țări că răspândesc „minciuni sfruntate" despre starea de sănătate a democrației și a statului de drept în Ungaria.

„Este o decizie complexă, cu consecințe serioase, așa că este necesară o analiză atentă", a scris Novak pe Facebook.

„Poziția mea este clară: în situația actuală, aderarea Suediei și Finlandei este justificată. Am încredere că Adunarea Națională va lua o decizie înțeleaptă cât mai curând posibil", a adăugat ea.

Viktor Orban a declarat că sunt necesare mai multe discuții între grupurile parlamentare înainte ca legislatorii să voteze candidaturile Finlandei și Suediei, pe care vor începe să le dezbată miercuri.

Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a afirmat marți că Ungaria intenționează să trimită o delegație parlamentară în Finlanda în jurul datei de 9 martie pentru a discuta despre aderarea națiunii nordice la NATO.

Șeful de cabinet al lui Orban a declarat sâmbătă că un vot privind ratificarea ar putea avea loc abia în a doua jumătate a lunii martie.