Armata ucraineană a spus joi că forțele sale rezistă în Bahmut, oraș aflat sub o continuă presiune din partea forțelor rusești ce încearcă să obțină prima lor victorie după mai bine de jumătate de an, iar Moscova a declarat că forțele sale de securitate se luptă cu sabotori ucraineni care desfășurat un raid peste graniță în două sate din regiunea rusă Bryansk.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Putin convoacă Consiliului de Securitate al Rusiei, după ce a acuzat Ucraina de terorism / Speculații că ar putea declara oficial război. Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliului Securităţii Rusiei într-o reuniune extraordinară joi, în urma informaţiilor primite de la Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) despre lupte duse cu presupuse unităţi ucrainene pe teritoriul rusesc.
  • Un nou mesaj de la Moscova pentru Republica Moldova, după declarația antirăzboi votată în Parlamentul de la Chișinău. „Cerem încă o dată autorităților moldovene să pună capăt retoricii de confruntare antiruse care este complet lipsită de temei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de AFP.
  • Întâlnire Biden și Scholz vineri. Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz își vor axa discuțiile de vineri în principal pe războiul din Ucraina, dar ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de faptul că China ar putea oferi ajutor letal Rusiei, a declarat un înalt oficial al administrației, potrivit Reuters.
  • Scandalul Gazprombank Elveția: Cum derula Putin milioane de euro prin conturile violoncelistului rus Serghei Roldugin. „Cazul se învârte în jurul unor active de aproximativ 50 de milioane de franci”, a precizat Tribune de Genève, întrebându-se dacă muzicianul era un „om de fațadă” pentru președintele rus și anturajul său.
  • Forțele rusești continuă ofensiva Bahmut, în timp ce Ucraina încearcă să respingă atacurile. Forțele rusești continuă să își intensifice ofensiva în zona Bahmut, în timp ce forțele ucrainene încearcă să respingă atacurile în curs de desfășurare în apropierea acestui oraș cheie din estul țării și în zonele învecinate din regiunea Donețk, a declarat joi seara Statul Major al armatei ucrainene într-o actualizare de seară, potrivit CNN.
  • „Discreditarea armatei”: Politician rus, judecat că a ascultat discursul lui Putin cu spaghete pe urechi. Un politician regional rus va compărea săptămâna viitoare în fața instanței pentru a răspunde acuzațiilor potrivit cărora a discreditat forțele armate prin postarea unei înregistrări video cu el însuși ascultând discursul președintelui Vladimir Putin despre starea națiunii cu spaghete pe ureche, potrivit Reuters.
  • Cine sunt „teroriștii ucraineni” acuzați de Putin? Ruși în trening care critică regimul. ​Președintele rus Vladimir Putin a denunțat joi un atac „terorist”, după ce Moscova a raportat o incursiune a „sabotorilor” ucraineni într-o regiune din sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina, ceea ce Kievul a negat, scrie AFP.
  • Rusia ar mai fi pierdut un mortier greu 2S4 Tyulpan, al cincilea exemplar pe care ucrainenii ar fi reușit să-l distrugă până acum. 2S4 Tyulpan este un mortier greu, autopropulsat pe șenile cu calibru de 240 de mm și are practic o putere de foc considerabil mai mare decât mortierele obișnuite sau tunurile de artilerie de 152/155mm folosite uzual de armata rusă.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 372, LIVETEXT:

01:15 Volodimir Zelenski afirmă că atacul rusesc cu rachete de la Zaporojie va primi un răspuns din partea ucrainenilor, „militar şi legal”. „Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Puterea justiţiei în fiecare sens al cuvântului”, a spus președintele ucrainean în mesajul său de joi seară.

00:57Biden și Scholz se vor concentra asupra războiului din Ucraina în cadrul unei întâlniri de o oră, vineri

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz își vor axa discuțiile de vineri în principal pe războiul din Ucraina, dar ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de faptul că China ar putea oferi ajutor letal Rusiei, a declarat un înalt oficial al administrației, potrivit Reuters.

"Scopul general al acestei întâlniri a fost o șansă pentru cei doi lideri de a se putea coordona în mod specific în ceea ce privește Ucraina", a declarat oficialul.

00:10Scandalul Gazprombank Elveția: Cum derula Putin milioane de euro prin conturile violoncelistului rus Serghei Roldugin

Patru funcționari de la sucursala elvețiană a Gazprombank vor fi judecați săptămâna viitoare pentru acuzații legate de conturile suspecte ale violoncelistului rus Serghei Roldugin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Putin convoacă Consiliului de Securitate al Rusiei

23:04 SUA vor anunța vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Se așteaptă ca ajutorul pentru Ucraina să fie un subiect important de discuție între președintele Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, atunci când cei doi lideri se vor întâlni vineri la Casa Albă.

22:43SUA anunță noi parteneriate pentru a stimula sectorul agricol și producția de cereale din Ucraina

Statele Unite anunță joi trei noi parteneriate în efortul de a stimula sectorul agricol al Ucrainei și de a ajuta la aprovizionarea cu cereale a țării în lume, au declarat pentru CNN oficiali USAID.

Anunțul face parte dintr-un efort deliberat al administrației Biden de a dezvolta economia Ucrainei și de a atenua criza globală de securitate alimentară, care s-a agravat în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Ucraina este considerată un coș de pâine cheie pentru o mare parte a lumii, iar țara se bazează pe agricultură pentru a genera peste 40% din totalul veniturilor din exporturi. Economia țării s-a contractat cu peste 30% în 2022, după ce invazia brutală a Rusiei a distrus infrastructura, a afectat întreprinderile și a perturbat viața de zi cu zi, potrivit ministerului economiei de la Kiev.

22:18Putin convoacă Consiliului de Securitate al Rusiei, după ce a acuzat Ucraina de terorism / Speculații că ar putea declara oficial război

Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliului Securităţii Rusiei într-o reuniune extraordinară joi, în urma informaţiilor primite de la Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) despre lupte duse cu presupuse unităţi ucrainene pe teritoriul rusesc. Ocălătorie a sa în Caucazul rus a fost anulată în acest context, conform mass-mediei rusești.

Nu se ştie exact tema reuniunii Consiliului de Securitate, dar au existat multe speculaţii că Rusia ar putea declara oficial război Ucrainei şi ar putea ordona o nouă mobilizare a sute de mii de soldaţi.

Întrebat de jurnalişti dacă reuniunea înalţilor oficiali din domeniul apărării ar putea ajusta ceea ce Moscova continuă să numească drept „operaţiune militară specială”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu ştiu, nu pot spune”.

Cine sunt „teroriștii ucraineni” acuzați de Putin?

21:36Ucraina ordonă evacuarea persoanelor vulnerabile din oraşul Kupiansk, pe frontul de nord-est

21:14Forțele rusești continuă ofensiva Bahmut, în timp ce Ucraina încearcă să respingă atacurile

Forțele rusești continuă să își intensifice ofensiva în zona Bahmut, în timp ce forțele ucrainene încearcă să respingă atacurile în curs de desfășurare în apropierea acestui oraș cheie din estul țării și în zonele învecinate din regiunea Donețk, a declarat joi seara Statul Major al armatei ucrainene într-o actualizare de seară, potrivit CNN.

"Ei atacă orașul Bahmut", a declarat Statul Major General, reluând o actualizare anterioară care sugera prezența rusă în interiorul orașului și nu doar la periferie.

CNN a relatat mai devreme joi că o evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă, de asemenea, că forțele rusești "au avansat în interiorul Bahmut și au continuat atacurile terestre în jurul orașului".

20:55 SUA îndeamnă companiile să se conformeze sancțiunilor legate de Rusia

Guvernul SUA a cerut joi sectorului privat să se asigure că respectă sancțiunile legate de Rusia impuse după invazia Moscovei în Ucraina, avertizându-le să se asigure că se conformează sau se vor confrunta cu potențiale urmăriri penale sau acțiuni de aplicare a legii, potrivit Reuters.

"Având în vedere proliferarea sancțiunilor și a controalelor la export impuse ca răspuns la războiul nedrept al Rusiei, companiile multinaționale ar trebui să fie vigilente în eforturile lor de conformare și să fie atente la posibilele încercări de a se sustrage legilor americane", a declarat Departamentul de Justiție.

"Întreprinderile de toate tipurile ar trebui să acționeze în mod responsabil prin implementarea unor controale de conformitate riguroase", se mai spue în declarație.

20:24„Discreditarea armatei”: Politician rus, judecat că a ascultat discursul lui Putin cu spaghete pe urechi

Un politician regional rus va compărea săptămâna viitoare în fața instanței pentru a răspunde acuzațiilor potrivit cărora a discreditat forțele armate prin postarea unei înregistrări video cu el însuși ascultând discursul președintelui Vladimir Putin despre starea națiunii cu spaghete pe ureche, potrivit Reuters.

19:35Cine sunt „teroriștii ucraineni” acuzați de Putin? Ruși în trening care critică regimul

​Președintele rus Vladimir Putin a denunțat joi un atac „terorist”, după ce Moscova a raportat o incursiune a „sabotorilor” ucraineni într-o regiune din sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina, ceea ce Kievul a negat, scrie AFP.

Rusia cere R. Moldova să pună capăt „retoricii de confruntare antiruse”

19:25Rusia ar mai fi pierdut un mortier greu 2S4 Tyulpan, al cincilea exemplar pe care ucrainenii ar fi reușit să-l distrugă până acum.

2S4 Tyulpan este un mortier greu, autopropulsat pe șenile cu calibru de 240 de mm și are practic o putere de foc considerabil mai mare decât mortierele obișnuite sau tunurile de artilerie de 152/155mm folosite uzual de armata rusă.

2S4 a fost construit încă de pe vremea Uniunii Sovietice, dar încă se află în uz și este practic cel mai mare sistem mortier folosit în prezent de către oricare armată a lumii.

Din datele disponibile public, forțele rusești aveau în serviciu operațional la începutul invaziei doar 10 astfel de exemplare, toate modernizate în anii precedenți. În depozitare se mai aflau alte câteva sute, însă condiția lor nu era cunoscută exact - se știa doar că o parte vor fi modernizate și ele, neclar însă când...

Principala muniție a acestui mortier are o încărcătură explozibilă de 32 de kilograme și poate bate până la aproape 9,6km.

Un alt tip de muniție este asistată de un motor rachetă și poate bate până la 20km. Mortierul mai poate folosi muniție antiblindaj, ghidată laser sau muniție cu dispersie.

18:51Rusia a cerut joi Republicii Moldova să pună capăt „retoricii de confruntare antiruse”, după adoptarea de către parlamentul de la Chișinău a unei declarații în care se denunță invazia rusă în Ucraina. „Cerem încă o dată autorităților moldovene să pună capăt retoricii de confruntare antiruse care este complet lipsită de temei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de AFP.

18:44 Parlamentul din Ungaria a amânat joi din nou, până la sfârşitul lunii martie, dezbaterea şi posibilul vot asupra ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO.

18:25Atacurile „ransomware” vor fi considerate în SUA ameninţări la adresa securităţii naţionale, nu simple infracţiuni

Noua clasificare va permite Departamentului de Stat şi Trezoreriei SUA să impună sancţiuni entităţilor responsabile cu astfel de atacuri ce folosesc programe malware care preiau controlul unui sistem informatic şi cer bani deţinătorului acestuia pentru a-i reda accesul.

Obiectivul Washingtonului este ca și aliaţii săi să se alăture eforturilor de urmărire a acestor entităţi, astfel încât să se „reducă suprafaţa Terrei unde indivizii pot comite asemenea delicte în impunitate”. „Dacă unui infractor i se va împiedica ieşirea din interiorul graniţelor Rusiei, probabil că aceasta va contribui la descurajarea lui” să comită astfel de atacuri.

18:00 Imagini ciudate în Belarus cu presupusul atac asupra unui avion rusesc de spionaj: o dronă aterizează nestingherită în timpul zilei pe radarul avionului aflat pe pistă - VIDEO

17:50Polonia și Ucraina cer sancțiuni internaționale împotriva sectorului energetic nuclear al Rusiei, după ce UE a adoptat ultimul său pachet de sancțiuni care nu includea acest sector din cauza opoziției unor state membre UE, scrie The Guardian.

  • „Dacă vrem să dezvoltăm energia nucleară trebuie să suspendăm Rusia din Agenția Internaționalăp pentru Energie Atomică (AIEA).
  • Trebuie să punem capăt oricărei cooperări nucleare cu Rusia și cred că Europa va reuși să facă acest lucru.
  • Următorul pachet să includă sancțiuni nucleare - aceasta este viitoarea noastră provocare cu care trebuie să ne confruntăm, indiferent cât de dificilă ar fi”, a declarat ministrul polonez al Climei și Mediului, Anna Moskwa, la o conferință despre energie organizată la Zagreb.

Scenariul unei operațiuni rusești sub steag fals pare mai puțin probabil

17:37 Informații independente centralizate de comunitatea OSINT de pe Twitter indică faptul că gruparea care ar fi organizat incursiunea în regiunea Briansk ar fi de fapt formată din membri ai Corpului de Voluntari Ruși care luptă de partea Ucrainei și care e condusă de Denis Kapustin (Nikitin / WhiteRex), un personaj controversat, fost luptător MMA, catalogat ca neo-nazist și adept al acceleraționismului. În contextul acestor informații scenariul unei operațiuni rusești sub steag fals pare mai puțin probabil. De partea ucraineană, însă, nu există informații dacă mișcarea grupării conduse de Kapustin a fost sau nu una aprobată oficial.

17:20Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, care a supervizat anchete privind fraude în valoare estimată de 14 miliarde de euro în 2022, intenţionează să îi ia în vizor acum pe cei care ocolesc sancţiunile adoptate împotriva Rusiei, relatează joi AFP.

16:36Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi „Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”, documentul fiind votat de 55 de deputați din PAS, în timp ce parlamentarii din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședință în semn de protest, scrie deschide.md.

În declarația adoptată de Parlamentul de la Chișinău se arată că „acest act de agresiune fățișă reprezintă o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă, prevăzute inclusiv de Carta ONU, Actul final al CSCE de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Memorandumul de la Budapesta din 1994 şi de Actul fondator NATO-Rusia”.

În acest sens, deputații au condamnat brutalitatea războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei manifestată prin:

  • efectuarea de către forțele armate ale Federației Ruse a atacurilor asupra cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile;
  • comiterea de către forțele armate ruse a atrocităților în orașele Bucea, Irpin și alte localități ucrainene în timpul ocupației ruse;
  • uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, violență sexuală, răpirea și strămutarea forțată pe teritoriul Federației Ruse a cetățenilor ucraineni.

„Acestea constituie crime de război și o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar de către militarii ruși şi acoliții lor”, precizează Parlamentul de la Chișinău.

16:27Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că „îngroapă cu neruşinare” iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care facilitează exportul de produse agricole din porturile sudice ale Ucrainei, a relatat agenţia rusă de presă RIA Novosti.

16:24Rusia nu va testa prima un dispozitiv nuclear, afirmă viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, după ce Moscova a anunțat recent că își suspendă participarea la noul tratat START pentru controlul armelor nucleare cu Statele Unite.

Prima întâlnire Blinken-Lavrov de la invazia Rusiei în Ucraina

16:00Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-au întâlnit joi pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, în marja reuniunii G20 din India. Conform unui oficial al Departamentului de Stat al SUA, cei doi au vorbit mai puțin de 10 minute, scrie The Guardian.

15:48 Cel puțin 20 de camere de tortură din Herson au fost operate direct FSB-ul rusesc - investigație internațională

15:31 Polonia și Ucraina au cerut joi sancțiuni internaționale împotriva sectorului energiei nucleare din Rusia, după ce, săptămâna trecută, UE a adoptat cel de-al zecelea pachet de sancțiuni vizând Rusia, dar nu a inclus sectorul energiei nucleare din cauza opoziției unor state membre.

„Dacă vrem să dezvoltăm energia nucleară, ... trebuie să suspendăm Rusia în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)", a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al climei și mediului, la o conferință pe teme energetice organizată în capitala croată Zagreb.

„Trebuie să punem capăt oricărei cooperări nucleare cu Rusia ... și cred că Europa va reuși să facă acest lucru. Sancțiuni nucleare în următorul pachet - aceasta este provocarea noastră viitoare pe care trebuie să o înfruntăm, indiferent cât de dificilă este", a spus Moskwa.

Prima reacție a lui Putin după incidentele din zona de frontieră cu Ucraina

15:25Președintele Rusiei Vladimir Putin a reacționat după incidentele care ar fi avut loc în regiunea rusă Briansk, în zona de frontieră cu Ucraina, calificându-le drept un „act terorist”, scriu agențiile de presă ruse de stat TASS și Ria Novosti.

14:58 VIDEO Evgheni Prigojin a publicat un clip cu „muzicanții” săi „în centrul Bahmutului” / Realitea este, însă, puțin diferită

14:26Între timp, în România, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care produsele din rezervele forţelor destinate apărării naţionale pot fi donate către alte state.

13:52Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a vorbit din mers cu secretarul de stat american Antony Blinken, scrie Reuters, citând agenția de presă rusă de stat TASS.

Cei doi s-au întâlnit la reuniune G20 din India. Secretarul de Stat american Antony Blinken spunea că nu intenţionează să discute la acest summit nici cu omologul său rus Serghei Lavrov, nici cu ministrul de Externe al Chinei.

Oleg Deripaska pune că „mai devreme sau mai târziu, capitala Rusiei va fi mutată în Siberia”

13:50 Implicarea tot mai mare a Statelor Unite și a NATO în Ucraina riscă să ducă la o confruntare militară directă cu „consecințe catastrofale", a avertizat joi la Geneva un înalt diplomat rus, într-un discurs boicotat de numeroși diplomați occidentali.

Luând cuvântul la Conferința pentru dezarmare, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a criticat țările care fac presiuni „pentru escaladare".

Diplomații europeni, americani și britanici au boicotat discursul său, preferând să se adune în afara sălii în jurul ambasadorului ucrainean Evgheniia Filipenko

13:44 Oligarhul rus Oleg Deripaska a declarat că, mai devreme sau mai târziu, capitala Rusiei va fi mutată în Siberia. Deripaska a mai lansat în trecut ideea de a muta capitala rusiei la Novosibirsk sau Krasnoyarsk.

„Nu spun că mâine capitala Rusiei ar trebui să fie mutată în Siberia. Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu va trebui să se facă acest lucru. Capitala va fi aici", a spus el la postul TV Rossiya-24, potrivit TASS.

13:21Vladimir Putin și-a anulat o vizita pe care trebuia să o facă în Stavropol „din cauza situației din regiunea Briansk”, a declarat Dmitri Peskov, potrivit RIA Novosti.

Kremlinul spune că îi elimină pe „teroriștii” din Briansk

12:57Mihailo Podolyak, un consilier important al lui Zelenski, spune că este vorba de o provocare a Moscovei.

12:56Kremlinul a transmis că se iau măsuri pentru a distruge „teroriștii ucraineni" care au organizat atacul transfrontalier. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin primește informări regulate de la agențiile de securitate și de la ministrul apărării, Serghei Șoigu, cu privire la această situație.

12:46Pe rețelele de socializare a apărut un clip video al unui „Corp de Voluntari Ruși” ce susțin că sunt în spatele atacului.

12:23 Un mortier autopropulsat rusesc 2S4 Tyulpan de 240 mm a fost distrus de Brigada 72 ucraineană în regiunea Donețk. Aceasta este cea de-a 5-a pierdere a acestui puternic tip de echipament militar.

12:09 Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Moscova de reprimarea vocilor critice interne și a cerut anchetatorilor mandatați de ONU să continue să documenteze abuzurile Rusiei în războiul din Ucraina, într-un discurs ținut joi în fața Consiliului pentru Drepturile Omului.

Blinken a descris reprimarea societății civile din Rusia drept o „reducere la tăcere sistematică" și, de asemenea, a îndemnat anchetatorii mandatați de ONU să continue să documenteze abuzurile Rusiei în Ucraina pentru a oferi „un document imparțial cu privire la ceea ce se întâmplă și o bază pentru eforturile naționale și internaționale de a-i trage la răspundere pe făptași".

Discursul său video vine înaintea unui discurs programat să fie ținut de un înalt oficial rus, Serghei Ryabkov, care urmează să apară în fața aceluiași organism cu sediul la Geneva pentru prima dată de când Moscova început războiul din Ucraina. (Reuters)

Rușii raportează lupte în regiunea Briansk cu un grup de sabotaj ucrainean

12:04 VIDEO Imagini dramatice: Curajul unui soldat ucrainean, prins în tranșee de un blindat rusesc care trage asupra sa cu tot arsenalul.

11:20Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale armatei ucrainene:

- 150.605 militari (+715 în ultima zi)

- 3.397 tancuri (+2)

- 6.658 blindate de luptă (+2-)

- 300 avioane

- 288 elicoptere

- 2.398 sisteme de artilerie (+5)

- 480 lansatoare multiple de rachete MLRS (+1)

- 247 sisteme antiaeriene

- 18 nave/ambarcațiuni

- 2.058 drone (+3)

11:13Forțele ruse luptă împotriva unui grup de sabotaj ucrainean în regiunea rusă de graniță Briansk, a transmis joi agenția de presă TASS, citând agențiile de securitate.

Misterioasa flotă de nave care transportă petrol rusesc în toată lumea

10:36 Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat joi China să nu trimită arme pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina și a cerut în schimb Beijingului să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a-și retrage forțele.

Într-un discurs rostit în fața parlamentului german, Scholz a declarat că este dezamăgitor faptul că Beijingul s-a abținut să condamne invazia rusă, dar a salutat eforturile Chinei pentru dezescaladare nucleară.

„Mesajul meu către Beijing este clar: folosiți-vă influența la Moscova pentru a îndemna la retragerea trupelor rusești. Și nu livrați nicio armă Rusiei agresoare", a spus el.

10:21 VIDEO VIRAL Cum arată un convoi militar al unității ucrainene în care luptă voluntarul american James Vasquez: „Tocmai ne-au venit ordinele. Mergem într-un loc cu adevărat cumplit”

10:07O flotă misterioasă de nave ajută Rusia să transporte petrol în întreaga lume. Exporturi record către China și India, arată o anchetă CNN

09:39Banca digitală rusească Tinkoff a spus joi că aplicațiile sale mobile au fost șterse din App Store al Apple, ca urmare a sancțiunilor impuse săptămâna trecută de Uniunea Europeană.

Tinkoff a fost nevoită să suspende luni tranzacțiile în euro în urma sancțiunilor, iar acum aplicația sa a fost retrasă din App Store, a precizat Tinkoff. Într-un comunicat, Tinkoff le-a spus clienților săi să „își păstreze calmul", adăugând că cei care au instalat deja aplicația vor continua să aibă funcționalități complete. (Reuters)

Dezghețul de primăvară creează probleme pentru atacurile cu blindate

09:22Evaluarea britanică de joi dimineață:

  • Forțele ucrainene continuă să apere orașul Bahmut, iar temperaturile în creștere creează acum condiții noroioase cunoscute în ucraineană sub numele de „bezdorijia", ceea ce limitează deplasările off-road (CCM).
  • CCM-urile reduse oferă, de obicei, un anumit avantaj militar forțelor aflate în defensivă. Temperaturile solului în timpul zilei au crescut și sunt acum în mare parte peste zero grade.
  • Așa cum se întâmplat și de la jumătatea lunii februarie 2023 și până acum, înghețul de peste noapte și dezghețul din timpul zilei rămân probabile până săptămâna viitoare. Temperaturi mai mari decât media prognozate pentru restul primăverii vor reduce și mai mult CCM.
  • Este aproape sigur că, până la sfârșitul lunii martie, după dezghețul final, CCM-urile vor fi la cel mai scăzut nivel. Asta va crea și mai multe probleme operațiunilor terestre și va împiedica deplasarea în afara drumului a vehiculelor blindate mai grele, în special pe terenul răscolit din sectorul Bahmut.

09:10 Unul dintre oamenii de bază ai lui Vladimir Putin a fost miercuri în Cuba și a purtat discuții cu președintele Miguel Diaz-Canel, precum și cu fostul lider al Partidului Comunist, Raul Castro, a anunțat Tass.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, Diaz-Canel și Castro au discutat despre chestiuni internaționale și despre cum să aprofundeze cooperarea bilaterală, a transmis Tass.

Luna trecută, Rusia a oferit Cubei o donație „de urgență" de 25.000 de tone de grâu pentru a combate penuria de pe insulă, un semn de aprofundare a relațiilor dintre cele două țări, ce sunt aliate de multă vreme.

09:03În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins peste 170 de atacuri rusești în cinci zone din nord-estul și estul țării, a anunțat joi dimineață Statul Major General al forțelor ucrainene.

08:56 O rachetă rusă a lovit joi o clădire de cinci etaje în orașul Zaporojie din sudul Ucrainei, provocând moartea a trei persoane și rănirea a cel puțin patru, a anunțat poliția ucraineană. Unsprezece persoane au fost salvate din partea clădirii care s-a prăbușit, a precizat serviciul de stat pentru situații de urgență.

Rusia spune că face planuri nucleare pentru a se apăra de un atac al SUA

07:59Presa Kremlinului: SUA a făcut planuri pentru a lovi și neutraliza Rusia / Cum spune Moscova că se pregătește împotriva acestei agresiuni

07:17SUA caută sprijinul aliaților pentru posibile sancțiuni împotriva Chinei din cauza războiului din Ucraina - surse Reuters

06:53 Prezentatorul rus Soloviov amenință Italia: „Tremurați, nenorociților / Vă amintiți cum pupați mâinile soldaților ruși?”

01:10 VIDEO Volodimir Zelenski: Iarna s-a încheiat. A fost foarte dificil, dar totuşi am reuşit să asigurăm Ucrainei electricitate şi căldură

00:32Rușii se tem că Lukașenko caută independența față de Moscova în China

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------