Un politician regional rus va compărea săptămâna viitoare în fața instanței pentru a răspunde acuzațiilor potrivit cărora a discreditat forțele armate prin postarea unei înregistrări video cu el însuși ascultând discursul președintelui Vladimir Putin despre starea națiunii cu spaghete pe ureche., potrivit Reuters.

Discursul lui Vladimir Putin a fost televizatFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Videoclipul făcea referire la proverbul rusesc potrivit căruia, atunci când cuiva i s-au agățat tăiței la ureche, acea persoană a fost înșelată sau păcălită.

Mihail Abdalkin, deputat al Partidului Comunist în parlamentul regional din Samara, a declarat joi pe rețelele de socializare că tribunalul orașului Novokuibișev va audia cazul său pe 7 martie. Partidul său îl mustrase deja anterior.

„Vom lupta pentru a ne dovedi neimplicarea și nevinovăția”, a adăugat el.

De la invadarea Ucrainei în februarie 2022, Rusia a intensificat măsurile de reprimare a disidenței publice, stabilind amenzi și putând da pedepse cu închisoarea pentru discreditarea forțelor armate prin exprimarea unor opinii negative.

Discursul lui Putin din 21 februarie, care a durat aproape două ore, nu a inclus niciun anunț politic major, în afară de suspendarea participării Rusiei la ultimul său tratat de control al armelor nucleare cu SUA.

Când Abdalkin și-a postat videoclipul la scurt timp după aceea pe „V Kontakte”, echivalentul rusesc al Facebook, a adăugat o legendă în care spunea că a fost rugat să urmărească discursul de către vicepreședintele parlamentului din Samara.

„Îl susțin în totalitate, sunt total de acord, o mare performanță”, a adăugat el. „Nu am mai auzit așa ceva în ultimii 23 de ani. Plăcut surprins”.