Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-au întâlnit joi pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, în marja reuniunii G20 din India. Conform unui oficial al Departamentului de Stat al SUA, cei doi au vorbit mai puțin de 10 minute, scrie The Guardian.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Blinken i-a spus lui Lavrov că Washingtonul este pregătit să susțină apărarea Ucrainei atât timp cât este nevoie, a declarat oficialul american despre prima conversație față în față între Antony Blinken și Serghei Lavrov, de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie 2022.

De asemenea, Blinken a cerut Moscovei să-și anuleze decizia de a-și suspenda participarea la tratatul nuclear New Start și să îl elibereze pe cetățeanul american Paul Whelan deținut în Rusia, mai scrie The Guardian.

„Nu există vreo așteptare că lucrurile se vor schimba pe termen scurt”

  • „Secretarul de stat a considerat că scopul acestei întâlniri este să transmită direct aceste trei mesaje, pe care le considerăm că ne promovează interesele.
  • Rămânem optimiști că rușii vor reveni asupra deciziei și vor fi pregătiți să se angajeze într-un proces diplomatic care poate duce la o pace justă și durabilă. Nu aș spune însă că în urma acestei întâlniri există vreo așteptare că lucrurile se vor schimba pe termen scurt”, a explicat oficialul Departamentului de Stat american.

În timpul conferinței de presă pe care a susținut-o joi după reuniunea miniștrilor de externe G20 de la New Delhi, Lavrov nu a menționat nimic despre întâlnirea cu Blinken.

În schimb, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că această întâlnire a avut loc.

Ea a declarat pentru CNN că secretarul de stat american ar fi fost cel care ar fi cerut să discute cu Lavrov: „Pe drum, în timp ce se deplasau către a doua sesiune a G20, a cu vorbit Serghei Viktorovici (Lavrov). Nu a fost vorba despre convorbiri, despre o întâlnire”.

Confruntare verbală între Rusia şi aliaţii din jurul SUA la reuniunea G20

Aliaţii occidentali şi Statele Unite s-au confruntat verbal cu Rusia la reuniunea G20 din India, relatează joi agenţiile internaţionale de presă.

Supusă presiunilor pentru încheierea războiului împotriva Ucrainei, Rusia a ripostat acuzând Occidentul de deturnarea agendei Grupului celor mai mari economii ale lumii şi de încercarea de a da vina pe Moscova pentru eşecurile economice.

Miniştrii de externe din G20, reuniţi la New Delhi, au menţinut în centrul atenţiei războiul pe care ruşii insistă să îl numească „operaţiune militară specială” pentru eliminarea unor ameninţări la adresa securităţii.

„Trebuie să cerem în continuare Rusiei să pună capăt acestui război de agresiune şi să se retragă din Ucraina, în interesul păcii internaţionale şi al stabilităţii economice", a spus secretarul de stat american Antony Blinken, conform textului alocuţiunii sale, pus la dispoziţia reporterilor după o reuniune cu uşile închise. „Din nefericire, această întrunire a fost din nou marcată de războiul neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei”, citează Reuters din declaraţia respectivă, conform Agerpres.

Blinken a fost susţinut de omologii săi din Germania, Franţa şi Olanda.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat că, „din nefericire, un membru al G20 îi împiedică pe ceilalţi 19 să se concentreze asupra eforturilor pentru problemele pentru care a fost creat G20”.

Potrivit delegaţiei germane, ea i s-a adresat direct ministrului rus de externe, Serghei Lavrov: „Vă cer, domnule Lavrov, să reveniţi la implementarea completă a (tratatului) New START (privind armele nucleare - n.r.), şi să reluaţi dialogul cu SUA. Deoarece, aşa cum corect a arătat China în planul său cu 12 puncte, trebuie să existe o opoziţie faţă de ameninţarea nucleară”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia îşi suspendă participarea la ultimul tratat START, acuzând Occidentul - fără a prezenta dovezi - că este direct implicat în încercări de a lovi bazele aeriene strategice ruse.

Serghei Riabkov, adjunctul lui Lavrov, a susţinut la o conferinţă ONU de la Geneva că Statele Unite au încercat să „testeze” securitatea instalaţiilor strategice ale Rusiei, declarate conform New START, prin susţinerea unor atacuri ucrainene împotriva acestora.

Catherine Colonna, reprezentanta Franţei la reuniunea G20, a observat că războiul din Ucraina a afectat "aproape toate ţările lumii în privinţa alimentelor, energiei, inflaţiei" şi a cerut G20 să reacţioneze "ferm, aşa cum a făcut la summitul din Bali", unde "mesajul a fost clar: în cadrul G20, trebuie să oferim soluţii pentru protecţia celor mai vulnerabili, nu să îi lăsăm să sufere din cauza războiului Rusiei".

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat pentru televiziunea CNBC că Rusia este singura răspunzătoare pentru război şi trebuie sancţionată în continuare.

Lavrov a acuzat în schimb Occidentul: „Mai multe delegaţii occidentale au transformat lucrările de pe agenda G20 într-o farsă, dorind să dea vina pe Federaţia Rusă pentru eşecurile lor în domeniul economic". Conform unui comunicat al delegaţiei ruse, el a mai spus că „Occidentul creează obstacole pentru exportul produselor agricole ale Federaţiei Ruse, indiferent de ceea ce încearcă să ne convingă reprezentanţii UE”.

El a susţinut că occidentalii "îngroapă cu neruşinare" iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care ar fi facilitat exportul produselor ucrainene prin porturile din sudul ţării, a informat agenţia de presă rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

În discursul de deschidere a reuniunii, premierul indian Narendra Modi le-a cerut miniştrilor de externe participanţi să găsească o bază comună pentru problemele globale.

India, care deţine anul acesta preşedinţia G20, a refuzat până acum să acuze Rusia pentru război şi a urmărit o soluţie diplomatică, crescând în acelaşi timp achiziţiile de petrol rusesc.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, citat de AFP, a declarat presei că Rusia nu pare dispusă, din câte a arătat discursul lui Lavrov, să accepte un comunicat comun după reuniune, lucru confirmat ulterior de însuşi Lavrov.