Statele Unite sondează aliații apropiați cu privire la posibilitatea de a impune noi sancțiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei pentru războiul din Ucraina, potrivit a patru oficiali americani și a altor surse, dezvăluie Reuters.

Xi Jinping și Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Consultările, care se află încă într-un stadiu preliminar, au ca scop să obțină sprijinul unei serii de țări, în special a celor din bogatul Grup al celor 7 (G7), pentru a coordona sprijinul pentru orice posibile restricții.

Nu a fost clar ce sancțiuni specifice va propune Washingtonul. Conversațiile nu au fost dezvăluite anterior.

Departamentul Trezoreriei SUA, agenție principală în ceea ce privește impunerea de sancțiuni, a refuzat să comenteze.

Washingtonul și aliații săi au afirmat în ultimele săptămâni că China ar avea în vedere furnizarea de arme Rusiei, lucru negat de Beijing. Adjuncții președintelui american Joe Biden nu au furnizat public dovezi.

De asemenea, aceștia au avertizat direct China să nu facă acest lucru, inclusiv în cadrul unor întâlniri între Biden și președintele chinez Xi Jinping, precum și în timpul unei întâlniri personale din 18 februarie între secretarul de stat american Antony Blinken și diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi, în marja unei conferințe privind securitatea globală de la Munchen.

Pașii inițiali ai administrației Biden pentru a contracara sprijinul chinezesc pentru Rusia au inclus contacte informale la nivel de personal și diplomatic, inclusiv la nivelul Departamentului Trezoreriei, au declarat surse familiare cu această chestiune.

Acestea au declarat că oficialii au pus bazele unor potențiale acțiuni împotriva Beijingului cu grupul de bază de țări care au susținut cel mai mult sancțiunile impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina în urmă cu un an.

Întrebat despre consultări, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe a declarat că războiul Rusiei a îngreunat situația Chinei cu Europa și alții.

„Este o distragere a atenției pentru China și o potențială lovitură pentru relațiile lor internaționale de care nu au nevoie și nici nu ar trebui să vrea”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Războiul informațiilor

Un oficial dintr-o țară consultată de Washington a declarat că nu a văzut decât puține informații care să susțină afirmațiile privind faptul că China ia în considerare o posibilă asistență militară pentru Rusia. Cu toate acestea, un oficial american a declarat că furnizează aliaților relatări detaliate ale informațiilor.

Rolul Chinei în războiul dintre Rusia și Ucraina este de așteptat să se numere printre subiectele abordate atunci când Biden se va întâlni vineri, la Casa Albă, cu cancelarul german Olaf Scholz. Înainte de aceasta, la New Delhi, miercuri și joi, războiul va fi discutat de miniștrii de externe din zeci de țări, inclusiv Rusia, China și Statele Unite.

Săptămâna trecută, China a publicat un document în 12 puncte în care solicită o încetare totală a focului, care a fost primit cu scepticism în Occident.

Inițiativa inițială a Washingtonului privind sancțiunile nu a condus încă la un acord general asupra unor măsuri specifice, au declarat sursele.