O revistă a Ministerului rus al Apărării afirmă că Moscova dezvoltă un nou tip de strategie militară care implică folosirea armelor nucleare pentru a se proteja împotriva unei posibile agresiuni a SUA, a relatat joi agenția de presă RIA, preluată de Reuters.

Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la MoscovaFoto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia

Articolul este cel mai recent dintr-o serie de poziții agresive ale politicienilor și analiștilor ruși pe această temă și sugerează că Moscova ar fi pregătită, dacă este necesar, să își utilizeze vastul arsenal nuclear.

RIA a precizat că articolul, publicat în revista Voennaya Mysl (Gândirea militară), a ajuns la concluzia că Washingtonul este îngrijorat că ar putea pierde dominația asupra lumii și, prin urmare, „se pare" că a pregătit planuri de a lovi Rusia pentru a o neutraliza.

Ca răspuns, specialiștii ruși „dezvoltă în mod activ o promițătoare formă de utilizare strategică a forțelor armate ruse - o operațiune a forțelor strategice de descurajare", a precizat RIA.

Aceasta, a continuat sursa citată, „presupune utilizarea de arme strategice moderne, ofensive și defensive, nucleare și nenucleare, ținând cont de cele mai recente tehnologii militare".

Moscova, se arată în articol, trebuie să fie capabilă să arate Statelor Unite că nu poate paraliza sistemul de rachete nucleare al Rusiei și că nu va fi capabilă să respingă un atac de ripostă.

Președintele rus Vladimir Putin a suspendat săptămâna trecută tratatul de referință privind controlul armelor nucleare, a anunțat că noi sisteme strategice au fost puse în stare de luptă și a amenințat că va relua testele nucleare.

Deși Moscova afirmă că ar folosi armele nucleare doar în cazul în care integritatea teritorială a Rusiei ar fi amenințată, oamenii lui Putin au sugerat în mod regulat că dezastrul ar putea fi aproape.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat săptămâna aceasta că furnizarea continuă de armament către Kiev de către Occident riscă să provoace o catastrofă globală, repetând amenințarea cu un război nuclear din cauza Ucrainei.