Noi imagini dramatice au apărut cu luptele din estul Ucrainei, acolo unde confruntările directe au loc printre tranșee, iar de multe ori luptele par rupte din filme sau jocuri video. Într-o filmare din dronă este surprins un soldat ucrainean, prins într-un tranșeu, luptă cu arma sa de asalt împotriva unui blindat rusesc care trage asupra sa cu toate armele din dotare.

Soldat ucrainean, prins in traseu de un blindat rusescFoto: Colaj foto

În imagini se vede cum un soldat ucrainean, ce pare a fi singurul din acel tranșeu, este prins practic sub foc inamic executat de un transportor blindat rusesc.

Soldatul ucrainean, aflat sub foc direct, se mișcă prin tranșeu, se ferește de loviturile inamice și trage înapoi cu ce arme are la dispoziție.

De cealaltă parte, blindatul rusesc care pare a fi un model BTR-82, trage și cu mitraliera, și cu tunul de automat de 30 de milimetri spre soldat. În plus, de pe blindat un soldat rus trage mai multe focuri cu un aruncător de grenade.

Nu e clar care a fost soarta soldatului ucrainean, dacă a reușit să scape sau nu, deși pe filmare pare complet singur, fără întăriri, iar imaginile nu arată în niciun moment că blindatul ar fi fost afectat.

Probleme continue de logistică pentru Ucraina

Mike Mobbs. fost militar american care predă în prezent la Academia Militară a Statelor Unite, a remarcat clipul video și a apreciat „incredibilul calm sub foc inamic”. „Spiritul de luptă ucrainean este cu adevărat remarcabil”, a scris Mobbs.

Acesta face și câteva observații în jurul imaginilor.

Potrivit lui Mobbs, din imagini pare să se observe că nu există alte puncte de rezistență în apropiere, fie că nu există, fie că au fost distruse în prealabil, în orice caz nu există un foc încrucișat ce ar fi făcut mult mai dificilă misiunea blindatului rusesc.

Mobbs apreciază că din imagini se vede că soldatul ucrainean nu are la dispoziție sau a terminat orice resursă de muniție antitanc, ceea ce indică „probleme continue de logistică pentru Ucraina”.

Acesta mai apreciază că deși dronele ucrainene monitorizează luptele și linia frontului, acestea nu par a fi integrate cu o capabilitate de foc indirect (artilerie) care să producă „efecte asupra țintei”.