Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele belarus, Alexandr Lukașenko, au făcut apel la un acord de pace „cât mai curând posibil” pentru Ucraina, în cadrul discuțiilor de miercuri de la Beijing, a raportat agenția de presă de stat belarusă Belta, citată de Reuters.

Aleksandr Lukasenko si Xi JinpingFoto: Liu Bin / Xinhua News / Profimedia

Vladimir Putin se bazează cel mai mult pe susținerea celor doi lideri, în timp ce armata sa se străduiește să atingă obiectivele invaziei sale de un an.

Belta a precizat că aceștia au emis o declarație comună în care și-au exprimat „îngrijorarea profundă cu privire la dezvoltarea conflictului armat în regiunea europeană și interesul extrem pentru instaurarea cât mai rapidă a păcii în Ucraina”.

„Belarus și China sunt interesate să evite o escaladare a crizei și sunt gata să depună eforturi pentru a restabili pacea și ordinea regională”, au declarat cele două părți.

Beijingul a devenit din ce în ce mai vocal în solicitarea de pace pe măsură ce conflictul din Ucraina se prelungește și a negat că ar furniza arme Moscovei după ce oficiali americani au declarat că China ia în considerare acest lucru.

Săptămâna trecută, a publicat un document în 12 puncte care solicită o încetare completă a focului în Ucraina, care a rezumat în mare parte poziția anterioară a Chinei și care a fost întâmpinat cu scepticism în Occident.