Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei, Vsevolod Kniaziev, a fost reţinut, fiind acuzat că ar fi primit mită aproximativ 3 milioane de dolari, scrie publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda, citând surse judiciare, conform Kyiv Independent.

CatuseFoto: Heizfrosch | Dreamstime.com

Biroul Naţional Anticorupţie şi Parchetul Specializat Anticorupţie au confirmat că au demascat o „schemă de corupţie pe scară largă la Curtea Supremă” derulată de conducerea instanţei şi de judecători.

Autorităţile anticorupţie nu au precizat oficial numele suspecţilor şi nici suma primită mită. Ambele instituţii au transmis că vor fi furnizate detalii pe măsură ce ancheta va avansa. Anunţul făcut de Biroul Naţional Anticorupţie este însoţit de o fotografie cu o canapea pe care se află mai multe teancuri de bani.

Vsevolod Kniaziev conduce Curtea Supremă a Ucrainei de la 1 decembrie 2021.

Portalul de ştiri ucrainean ZN.UA a scris, citând surse din cadrul Biroului Naţional Anticorupţie, că Kniaziev primea bani de la persoane care doreau o decizie a instanţei favorabilă miliardarului ucrainean Kostyantyn Zhevago.

Curtea Supremă a examinat cazul privind deţinerea de către Zhevago a 40,19% din Poltava Mining and Processing Plant, parte a grupului Ferrexpo, hotărând că îi permite lui Zhevago să păstreze acţiunile. În 2 februarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că contabilul-şef al fabricii a fost acuzat de evaziune fiscală şi fals.

Potrivit anchetei, în 2018-2021, suspectul ar fi introdus informaţii false în documentele companiei, ceea ce a dus la evitarea unei plăţi în valoare de 2 miliarde de grivne (54,6 milioane USD) taxe la bugetul de stat. (Sursa: News.ro / Foto: Dreamstime.com)