Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko le-a interzis marți oficialilor de rang înalt de la Minsk să părăsească țara fără aprobare, măsura venind în contextul speculațiilor privind starea sa de sănătate, relatează Ukraîinska Pravda.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Belarus' Presidential Press Office / AP / Profimedia

Amendamentele relevante aduse legii „Cu privire la procedura de ieșire din Belarus și intrarea în Belarus a cetățenilor Republicii Belarus” au fost promulgate de Lukașenko și publicate marți pe portalul juridic al statului bielorus.

Interdicția se aplică „administratorilor politici”, aceștia urmând a putea părăsi țara doar cu aprobarea KGB-ului, serviciul de securitate de la Minsk.

Acesta va putea restricționa părăsirea teritoriului național nu doar în cazul persoanelor urmărite de organele de securitate, ci și pentru cele „a căror plecare contravine intereselor de securitate națională ale Belarusului".

Interdicția poate fi impusă pentru o perioadă de până la șase luni, urmând a-i putea viza inclusiv pe președinții comitetelor executive regionale și al al capitalei Minsk, șeful Serviciului de Securitate al președinției bieloruse, șeful „Centrului operativ-analitic al lui Lukașenko, președintele Comitetului de Securitate al statului, ministrul Afacerilor Interne, ministrul de Externe, ministrul Apărării, ministrul pentru Situații de urgență și alți oficiali importanți de la Minsk.

Lukașenko ar fi început să se simtă rău la Moscova

Primele informații despre presupuse probleme de sănătate ale dictatorului bielorus au apărut în seara zilei de 9 mai, după ce acesta a participat la Moscova la parada de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial.

Agenția Reuters a remarcat că Lukașenko părea „obosit și puțin instabil pe picioare, iar un bandaj era vizibil pe mâna lui dreaptă... deși, altfel, nu a arătat semne evidente” că s-ar simți rău în timpul paradei.

Însă într-o rară abatere de la obicei, Lukașenko a ratat prânzul de stat găzduit de Putin la Kremlin după festivități și la care au participat ceilalți șefi de stat prezenți la Moscova pentru eveniment.

NEXTA, canalul fondat de disidentul bielorus Roman Protasevici, cita unele surse potrivit cărora lui Lukașenko i s-ar fi făcut rău brusc după paradă, altele relatând că el ar fi fost dus cu ambulanţa până la aeroport.

El nu a ținut nici discursul tradițional de Ziua Victoriei pentru bieloruși, în locul său vorbind ministrul Apărării de la Minsk, Viktor Hrenin. NEXTA, ai cărui ziarişti au plecat în exil din Belarus şi acum transmit din străinătate, nota că aceasta a reprezentat o premieră.

Zvonuri că liderul bielorus a fost internat într-un spital de lângă Minsk

După ce nu a fost văzut în public de la Ziua Victoriei, două canale independente - Euroradio și proiectul de monitorizare Belarusian Hajun - au scris sâmbătă noaptea că Lukașenko s-a internat într-un spital de lângă Minsk.

Potrivit surselor citate, convoiul lui Lukașenko ar fi ajuns la spital în jurul orei 19.00, timp în care accesul la clinică a fost închis iar drumurile către aceasta au fost păzite de forțe înarmate.

Luni dimineața mai multe publicații rusești au scris că liderul bielorus s-ar fi îmbolnăvit, citând în acest sens o declarație făcută de Konstantin Zatulin, un membru de rang înalt al Dumei de Stat de la Moscova, dar și relatările din presa bielorusă de opoziție.

Apariția acestor speculații în Rusia a fost cu atât mai remarcabilă întrucât presa rusă publică rareori articole despre starea de sănătate a liderilor ruși sau ai țărilor aliate vecine.

Într-o tentativă probabilă de a respinge aceste zvonrui, mass-media de stat din Belarus a publicat luni seara o fotografie și apoi o înregistrare video cu Lukașenko efectuând o vizită la o unitate militară. Numeroși observatori au remarcat însă că Lukașenko părea bolnav în imagini.

Andrii Iusov, purtător de cuvânt al agenţiei de informaţii a armatei ucrainene, a declarat luni la televiziune că Kievul are informaţii despre starea de sănătate a lui Lukaşenko, dar a spus că nu va comenta, din diverse motive.