Presa de stat din Belarus a publicat luni o fotografie a președintelui Alexander Lukașenko, despre care au existat informații că ar fi grav bolnav. Dacă imaginea este autentică, ar fi prima sa apariţie publică după aproape o săptămână, timp în care s-a speculat că dictatorul de 68 de ani are probleme de sănătate, scrie Sky News.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Canalul de Telegram Pul Pervogo, canal de stat care informează despre activităţile lui Lukaşenko, a susținut că preşedintele belarus a făcut luni o vizită de lucru la o bază a comandamentului central al forţelor aeriene.

În fotografia publicată, Lukaşenko apare cu un bandaj la mâna stângă, similar celui pe care l-a purtat și la parada de 9 mai de la Moscova, ultima dată când a fost văzut în public.

Președintele belarus Alexandr Lukașenko, care nu a mai fost văzut în public de marți, nu a apărut nici duminică la o ceremonie desfășurată în capitala Minsk, declanșând speculații că veteranul lider este grav bolnav, a scris Reuters.

Agenția de știri de stat BelTA a relatat că premierul Roman Golovcenko a citit un mesaj din partea lui Lukașenko în timpul unei ceremonii anuale la care tinerii jură credință drapelului acestui fost stat sovietic.

BelTA nu a oferit niciun motiv pentru absența lui Lukașenko, la cinci zile după ce acesta a părut că nu se simte bine și a lipsit de la o parte din evenimentele desfășurate la Moscova de Ziua Victoriei 9 mai.

De asemenea, pentru prima dată în lunga sa președinție, Lukașenko a lipsit de la un eveniment aniversar din Minsk. Biroul lui Lukașenko a refuzat să comenteze absența acestuia din spațiul public, notează Reuters.

„S-a îmbolnăvit pur și simplu, probabil are nevoie de odihnă”

Potrivit postului de știri al opoziției Euroradio, Lukașenko a fost dus sâmbătă la o clinică de elită din Minsk.

O publicație online rusă, Podyom, a citat un membru de rang înalt al camerei inferioare a parlamentului Duma, Konstantin Zatulin, care a declarat că „(Lukașenko) s-a îmbolnăvit pur și simplu ... și probabil are nevoie de odihnă".

Cotidianul rusesc Kommersant a publicat, de asemenea, un articol despre starea de sănătate a lui Lukașenko, citându-l pe Zatulin și presa belarusă de opoziție. Presa rusă publică rareori articole despre starea de sănătate a liderilor ruși sau al țărilor aliate vecine.

Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, conduce Belarusul din 1994, folosind poliția pentru a reprima protestele, iar justiția a închis instituțiile media disidente și a aplicat sentințe de ani mulți de închisoare celor care se opun regimului Lukașenko.