Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană, pe care intenţionează să le desfăşoare în regiunea ce se învecinează cu Rusia, a anunţat luni ministrul apărării polonez.

Lansator de rachete HIMARSFoto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

„Această armă va fi desfăşurată în partea de nord-est a ţării noastre (...), sarcina ei va fi să descurajeze agresorul”, a declarat Mariusz Blaszczak în faţa presei, potrivit AFP și Agerpres.

În martie, Ministerul Apărării al Poloniei a precizat că aceste sisteme cu rază de acţiune lungă vor echipa o unitate militară cu baza în Olsztyn, la circa 80 de kilometri de frontiera cu exclava rusă Kaliningrad.

Potrivit lui Blaszczak, lansatoarele de rachete HIMARS „vor întări armata poloneză pe flancul estic al ţării şi al Alianţei” nord-atlantice.

„Obiectivul fixat: coproducţia de HIMARS să poată avea loc în Polonia”

Polonia, o ţară ce se învecinează cu Ucraina, pe care o susţine în mod ferm, a cumpărat 20 de HIMARS în 2019 şi a primit acum primul lot de aceste sisteme.

Varşovia spune că negociază cu SUA achiziţia unui număr mult mai mare de astfel de arme.

„Congresul american a aprobat vânzarea a aproape 500 de lansatoare de rachete către Polonia. Ele vor fi livrate Poloniei imediat ce va fi posibil”, a declarat luni Blaszczak.

„Dorim că ne asigurăm că în cadrul acestui nou contract în curs de negociere, coproducţia de HIMARS va putea avea loc în Polonia. Acesta este obiectivul pe care ni l-am fixat”, a adăugat el.

Polonia a anunţat o majorare importantă a cheltuielilor pentru apărare, la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), prim-ministrul polonez explicând că ţara sa trebuie să se înarmeze „mai repede”, în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Citește și: Polonia va deschide un centru de service HIMARS în 2023 / Planuri militare ale Varșoviei

___