Ucraina a criticat marţi reluarea legăturilor aeriene între Rusia şi Georgia, decisă de Moscova săptămâna trecută, după o interdicţie de patru ani, în plin război cu Kievul.

avion al Azimuth AirlinesFoto: Faustasyan | Dreamstime.com

„Lumea este pe cale să izoleze Rusia pentru a o forţa să înceteze războiul, însă Georgia primeşte companiile ariene ruse şi le trimite pe ale sale la Moscova”, a denunţat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, pe Twitter, potrivit agențiilor France-Presse și Agerpres. „Kremlinul nu poate decât să se bucure de un asemenea rezultat”, a adăugat el.

Zborurile din Rusia spre Georgia, fostă republică sovietică din Caucaz, erau interzise din 2019. Preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat această blocadă miercurea trecută, acordând totodată un regim fără vize cetăţenilor georgieni care doresc să se deplaseze în Rusia.

Cu toate acestea, relaţiile diplomatice dintre Rusia şi Georgia rămân rupte după războiul în care cele două ţări s-au confruntat în 2008 şi în urma căruia Moscova a desfăşurat trupe în două teritorii separatiste proruse georgiene.

Președinta Georgiei: „O provocare”

De mai multe luni, opoziţia georgiană denunţă ceea ce ea consideră a fi un viraj pro-rus al guvernului, care îngrijorează de asemenea Uniunea Europeană la care Tbilisi aspiră să adere.

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, o pro-occidentală cu puteri limitate, a denunţat reluarea zborurilor cu Rusia drept „o provocare” a Moscovei.

La rândul său, Moscova a pledat în favoarea acestor măsuri menite să „faciliteze progresiv schimburile şi contactele” între cetăţenii ruşi şi georgieni.

Primul zbor rus cu destinaţia Georgia este prevăzut în acest stadiu pentru vineri, într-o ţară care găzduieşte un mare număr de emigranţi ruşi care au fugit de mobilizarea militară decretată de Vladimir Putin în septembrie 2022.

Citește și: Mutare surprinzătoare a lui Putin în privința Georgiei / O încălzire bruscă a relațiilor

___

(Foto articol © Faustasyan | Dreamstime.com)