Forţele ucrainene au recucerit în ultimele zile aproximativ 20 de kilometri pătraţi de teritoriu în jurul oraşului Bahmut din estul ţării, a informat marţi ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, conform CNN și The Guardian.

Tanc ucrainean în BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

„Trupele noastre au eliberat aproximativ 20 de kilometri pătrați din suburbiile Bahmutului, în nordul și în sudul orașului”, a scris Hanna Maliar pe canalul său Telegram.

CNN notează că afirmația sa nu poate fi verificată şi că mulţi observatori consideră că progresul ucrainean a fost mai modest decât atât.

Oficialul ucrainean a recunoscut totodată că și forţele ruseşti au avansat „oarecum” în interiorul Bahmut, aducând parașutiști și „distrugând orașul cu artileria”, iar luptele grele au continuat.

Ce a anunțat Hanna Maliar în mesajul postat pe Telegram:

  • „Inamicul avansează oarecum în interiorul Bahmut, distrugând complet orașul cu artileria. În plus, inamicul ridică unități de parașutiști profesioniști”.
  • „Luptele grele continuă cu diferite rezultate. În situația actuală, trupele noastre fac tot ce pot și chiar mai mult”.
  • „Faptul că apărarea Bahmutului durează de atâtea luni și că există progrese în anumite zone este urmare a puterii luptătorilor noștri și nivelului ridicat de profesionalism al comandamentului de apărare”.
  • „Vă reamintesc că inamicul are un avantaj în ceea ce privește numărul de oameni și de arme. În același timp, mulțumită acțiunilor militarilor noștri, inamicul nu a reușit să-și pună în aplicare planurile în direcția Bahmut încă din vara anului trecut”.

___