Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors luni la Kiev, după „trei zile lungi” în Europa, un turneu în care a obţinut „noi arme puternice”, dar şi mai mult sprijin politic. El a sintetizat rezultatele întâlnirilor sale de la Roma, Berlin, Paris şi Londra în mesajul zilnic adresat compatrioţilor, pe care l-a înregistrat undeva pe drum, probabil în avionul care îl aducea acasă, potrivit imaginilor, relatează News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne întoarcem acasă cu noi pachete de apărare: mai multe arme noi şi mai puternice pentru linia de front, mai multă protecţie pentru poporul nostru. Mai mult sprijin politic”, a spus Zelenski în mesajul său video, declarându-se încredinţat că soldaţii şi Ucraina „devin mult mai puternici”.

El a încheiat luni în Marea Britanie turneul început sâmbătă în Italia şi continuat duminică în Germania şi Franţa. După întâlnirile cu liderii din aceste ţări, preşedintele Ucrainei a obţinut drone, dar şi rachete antiaeriene şi de atac şi este mai optimist în ceea ce priveşte viitoare livrări de avioane de vânătoare. Omologul său francez, Emmanuel Macron, a declarat luni seară că „a deschis uşa” pentru antrenarea piloţilor ucraineni „începând de acum”.

„Italia - discuţii bune cu Giorgia, doamna prim-ministru. Întâlnirea cu suveranul pontif, foarte încurajatoare. Întâlnire cu preşedintele Italiei. Germania - cu domnul preşedinte Steinmeier, întâlnire cu domnul cancelar Olaf Scholz - deosebit de semnificativă pentru apărarea noastră. (...) Franţa - o întâlnire cu preşedintele Macron, negocieri lungi şi utile. Există un nou pachet militar. Este unul puternic. Există noi acorduri politice. Marea Britanie - o întâlnire cu Rishi, premierul Sunak. Apărare şi, foarte important, leadershipul britanic în coaliţiile militare. Ne-am coordonat poziţiile înaintea evenimentelor internaţionale programate în viitorul apropiat: înaintea G7, a summitului de la Vilnius”, a rezumat Zelenski.

„Continuăm să lucrăm la coaliţia pentru avioanele de luptă şi ne mişcăm în mod activ”

Preşedintele a trecut apoi în revistă ce promisiuni de ajutor a obţinut în fiecare dintre capitale:

  • „Mulţumesc Italiei pentru ajutorul acordat în protejarea vieţilor oamenilor noştri - de la protejarea cerului până la pregătirea pentru reconstrucţia completă a Ucrainei după lupte.
  • Sunt recunoscător Germaniei pentru cel mai mare pachet de apărare - 2,7 miliarde de euro. Acesta include sisteme de apărare aeriană Iris, o mulţime de rachete, tunuri, obuze, vehicule blindate. În plus, Germania va sprijini ţara noastră pe termen lung - avem 11 miliarde de euro în acest scop, exclusiv pentru apărare. Germania participă de asemenea la Fondul european pentru pace, care ne consolidează apărarea.
  • Mulţumesc Franţei pentru noile oportunităţi pentru soldaţii noştri în combaterea terorii ruseşti, dar acum nu este momentul să vorbim despre detalii. Vă mulţumesc pentru echipamente suplimentare, pentru vehicule blindate suplimentare. Sunt recunoscător pentru ajutorul în consolidarea parteneriatului nostru.
  • Sunt recunoscător Marii Britanii pentru că a fost de acord să ne antreneze piloţii. Creăm o coaliţie pentru a instrui piloţii pe avioane occidentale moderne. Regatul Unit este de acord, Polonia este de acord şi sunt sigur că Franţa şi alţi parteneri se vor alătura. Continuăm să lucrăm la coaliţia pentru avioanele de luptă şi ne mişcăm în mod activ. Bineînţeles, sunt recunoscător Regatului Unit pentru capacităţile cu rază lungă de acţiune pentru soldaţii noştri” - a arătat Zelenski.

„Ucraineana va fi una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, sunt sigur de acest lucru”

El a precizat că la toate aceste întâlniri, a discutat şi despre formula de pace pe care o propune Ucraina, iar acum „există mai multă disponibilitate din partea partenerilor” pentru a urma această formulă. Acest plan al Kievului prevede restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei internaţional recunoscute - adică inclusiv cu Crimeea. Zelenski a declarat în repetate rânduri că în privinţa planului său nu are nimic de negociat.

„Există mai mult sprijin pentru aderarea noastră la UE, mai multă înţelegere a faptului că aderarea Ucrainei la NATO se va întâmpla, este inevitabilă”, le-a mai spus Zelenski compatrioţilor. „Ucraineana va fi una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, sunt sigur de acest lucru”, a promis el.

„Aşadar, principalele rezultate ale acestor zile sunt arme noi pentru Ucraina, respect pentru ucraineni, iar victoria noastră este mai aproape. Şi vom adăuga şi mai mult sprijin! Ştiu asta. Cred în asta”, a încheiat Volodimir Zelenski.

___