Ramzan Kadîrov le-a mulțumit luni serviciilor secrete ucrainene despre care afirmă că l-au ajutat să îl recupereze pe Zazu, calul său de curse pe care liderul cecen îl evaluează la 10 milioane de dolari.

Liderul cecen Ramzan KadîrovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Prieteni, am vești bune! Vă amintiți povestea cu furtul lui Zazu, calul meu de curse, care a fost lovit primul de sancțiunile europene în 2014, a devenit victima abuzului occidental și a fost ținut în captivitate într-un grajd din Cehia timp de ani de zile?”, a scris Kadîrov într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.

„Ei bine, acum pot dezvălui ce s-a întâmplat cu adevărat. Nu vă faceți griji, Zazu este bine. La începutul anului reprezentanți ai serviciilor secrete ucrainene m-au abordat prin intermediari și mi-au propus să îl răscumpăr pe Zazu. Știau despre atașamentul meu față de cal și nu au greșit - desigur, am fost de acord”, a relatat el.

Kadîrov a mai scris că s-a îndoit că animalul îi va fi returnat în mod real, dar că „s-a dovedit că serviciile secrete aveau un plan îndrăzneț - ei au simulat pur și simplu furtul lui din grajdul din Cehia în complicitate cu polițiștii cehi. Vă reamintesc că tuturor li s-a părut ciudat cum un cal scump poate dispărea pur și simplu”.

„Acum Zazu este pe drumul spre casă. Iar întoarcerea lui m-a costat... atenție: 18 mii de dolari! Da, da, exact această sumă a fost evaluată de autoritățile cehe la acea vreme. Având în vedere valoarea lui reală și pedigreul său remarcabil, este o nimica toată! Deci, dragii mei, dacă aveți nevoie să vă aducă ceva din Europa, adresați-vă serviciilor secrete ucrainene. Rapid, profesionist, ieftin, evitând sancțiunile!”, a conchis el.

Ce a spus anterior Kadîrov despre furtul lui „Zazu”

Noile comentarii ale liderului cecen vin după ce în luna martie acesta a anunțat tot pe canalul său de Telegram că Zazu, un cal pursânge de curse, a fost furat în Cehia.

„În 2014 Zazu al meu a devenit prima victimă a sancțiunilor care mă vizează pe mine, familia și echipa mea. Armăsarul pursânge a luat asupra sa această primă lovitură odioasă din partea Occidentului democratic. Gândește-te, să adaugi un cal pe lista de sancțiuni...”, a deplâns el pe 8 martie.

Liderul cecen a anunțat apoi că Zazu a fost furat de persoane necunoscute de la crescătoria din Cehia unde se afla. Atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Kadîrov în 2014 din cauza susținerii acestuia pentru anexarea ilegală a Crimeii.

„Cum este posibil acest lucru? A fost ținut într-o fermă îndepărtată ca să-l poată ridica atât de ușor? Unde este securitatea? Unde este poliția galantă cu tehnici de investigație avansate și eficiente din punct de vedere democratic?”, s-a plâns Ramzan Kadîrov, adăugând că în Cecenia „se poate lăsa o mașină descuiată noaptea” fără ca aceasta să fie furată.

„Și apropo, vă rog să nu micșorați valoarea calului meu. Presa, potrivit autorităților, a anunțat prețul acestuia la 18.000 de dolari. Cu siguranță această subestimare artificială este legată de o fraudă financiară a celor responsabili de întreținerea și îngrijirea lui, doar un Zazu pursânge costă cel puțin 10 milioane de dolari”, a mai susținut el.

Urmărește ultimele evoluții din a 447-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.