Rusia a declarat vineri ONG-ul ecologist Greenpeace „indezirabil”, o măsură care îi interzice de facto activităţile în statul care reprimă orice voce critică de la declanşarea ofensivei sale în Ucraina, informează agențiile France-Presse și Agerpres.

Activist GreenpeaceFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Într-un comunicat, Parchetul general rus a afirmat că „Greenpeace International”, care are sediul social în Olanda, reprezintă o „ameninţare la fundamentele ordinii constituţionale şi securităţii” Rusiei şi încearcă „să răstoarne puterea într-un mod anticonstituţional”.

ONG-ul care are o filială în Rusia din 1992 desfăşoară în ţară în special operaţiuni de sensibilizare la schimbările climatice, de luptă împotriva incendiilor de pădure şi de conservare a speciilor animale.

„Încearcă să submineze fundamentele economice ale Rusiei”

Parchetul acuză de asemenea Greenpeace că încurajează „ingerinţele” în afacerile interne ale Rusiei, că încearcă „să submineze fundamentele economice” şi să finanţeze organizaţii ruseşti calificate de autorităţi drept „agenţi ai străinătăţii”.

I s-a reproşat de asemenea Greenpeace că desfăşoară „cu regularitate” campanii de informare pentru „a împiedica realizarea de proiecte de infrastructură şi energetice rentabile” pentru Rusia, mai afirmă Parchetul.

Parchetul a mai acuzat Greenpeace că desfăşoară „propagandă anti-rusă” şi că a făcut apel la „întărirea sancţiunilor” împotriva Rusiei de la începutul campaniei sale militare din Ucraina.

În timpul incendiilor de pădure care au loc cu regularitate în Rusia, una dintre ţările cele mai expuse la efectele schimbării climatice, profesionişti şi voluntari din cadrul Greenpeace intervin de exemplu pentru a împinge autorităţile să acţioneze.

Ce consecințe are punerea pe lista organizaţiilor „indezirabile”

În Rusia, potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, organizaţiile declarate „indezirabile” au interdicţie de a deschide structuri, de a derula proiecte şi de a difuza informaţii.

De la începutul ofensivei în Ucraina, autorităţile ruse au accelerat puternic reprimarea vocilor critice.

Fără a se limita doar la opoziţia politică, această reprimare afectează toate domeniile, precum mediile culturale şi organizaţiile ecologiste, notează AFP.

În martie, Fondul mondial pentru natură (WWF) a fost declarat în Rusia „agent al străinătăţii”, o etichetă care îi complică puternic activităţile în ţară.

___