Profesorul Dmitri Adamski - expert în strategie nucleară și în politica de securitate a Rusiei - susține pentru Foreign Affairs că schimbarea de mentalitate în rândul liderilor ruși din ultimii ani și schimbarea limbajului pe care aceștia tind să îl folosească atunci când fac aluzie la arsenalul țării are implicații îngrijorătoare.

Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la MoscovaFoto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia

„Abordarea Rusiei față de armele nucleare a evoluat de când a început invazia - și nu în moduri reconfortante”, scrie el, citat de Sky News.

„Războiul a accentuat și mai mult gândirea strategică a liderilor ruși și a normalizat armele nucleare în conștiința publicului. Aceste tendințe care se consolidează reciproc au implicații pentru comportamentul viitor al Rusiei”, potrivit lui Adamski.

Expertul rus explică că dovezile din surse primare indică faptul că, în ultimul an și jumătate, armata rusă și-a dublat conceptualizarea strategiei de descurajare și că începe să se bazeze și mai mult pe arsenalul nuclear al țării în planificarea strategică.

În timp ce amenințările nucleare frecvente emise de Vladimir Putin și aliații săi de la invazia Ucrainei au fost respinse pe scară largă de către oficialii și comentatorii occidentali, profesorul Adamski sugerează că aceste amenințări au contribuit la schimbarea perspectivelor atât de mult în Rusia încât, pentru mulți, un atac nuclear nu mai este „o opțiune de neconceput”.

„Această retorică nucleară belicoasă recurentă - oficială și neoficială deopotrivă - a erodat oarecum tabu-ul nuclear, chiar dacă în mod neintenționat”, spune el.

Comentând influența opiniei publice asupra acțiunilor liderilor, el a spus că „s-ar putea ca acum coada să dea din câine”.

„Mai mulți lideri ruși din domeniul apărării și experți nucleari au fost șocați de insuportabila lejeritate în rândul publicului rus privind armele nucleare", scrie el.

Acești experți au spus că sentimentul public reprezintă în mod inexact poziția Kremlinului și că este iresponsabil din cauza implicațiilor sale periculoase.

Profesorul Adamski concluzionează că aceste atitudini în schimbare pot avea o influență crucială asupra acțiunilor oficialilor și operatorilor care, în caz contrar, ar putea refuza să execute ordinele dacă ar fi instruiți de lideri să lanseze un atac nuclear.

„Noua normalitate nucleară în Rusia este probabil să crească obediența operatorilor ca răspuns la ordinele nucleare escalatorii din partea conducerii Rusiei. Iar dacă Rusia se confruntă cu instabilitate civilo-militară, șansele de utilizare nesancționată ar putea crește”, conchide expertul.