Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a primit sâmbătă un călduros bun venit în Japonia, după ce a sosit pentru a participa la summitul Grupului celor Şapte (G7) de la Hiroshima pentru întâlniri bilaterale consecutive cu liderii mondiali, el discutând deja cu premierul indian Narendra Modi, cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cu prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak, printre alţii, relatează News.ro citând Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: President Of Ukraine / Zuma Press / Profimedia

„Franţa a fost de la bun început umăr la umăr cu voi. Vom fi aici până la capăt”, i-a spus Macron lui Zelenski.

Macron a numit sâmbătă vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Japonia pentru summitul G7 drept „o schimbare de joc”, în vreme ce cei doi s-au întâlnit pentru discuţii în marja evenimentului.

„Cred că aceasta este o oportunitate unică de a avea schimburi de opinii cu o mulţime de ţări din sud şi de a vă exprima situaţia, de a exprima un mesaj şi de a împărtăşi o viziune. Cred că poate schimba jocul”, a spus Macron. El a adăugat că Franţa va fi alături de Ucraina „până la capăt”.

Vizita liderului ucrainean în Japonia vine după ce preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, le-a spus vineri liderilor G7 că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliat pentru piloţii ucraineni pe avioanele de luptă F-16, în timp ce Kievul încearcă să-şi sporească puterea aeriană împotriva Rusiei.

Modi şi-a exprimat, de asemenea, în mod clar sprijinul pentru dialog şi diplomaţie, pentru a găsi o cale de urmat, potrivit unei declaraţii pe contul oficial de Twitter al biroului său.

Zelenski a declarat într-o postare pe aplicaţia de socializare Telegram că a transmis nevoile umanitare ale Ucrainei şi l-a informat pe Modi despre formula de pace ucraineană şi „a invitat India să se alăture implementării acesteia”.

Liderii G7 - din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada - se confruntă cu provocările generate de invazia Ucrainei de către Rusia şi de tensiunile cu China, în special cu privire la securitatea economică şi Taiwan, insula despre care Beijingul afirmă că aparţine Chinei.

___