Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia „istorică” a preşedintelui american Joe Biden care s-a declarat pregătit să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care le cere, avioane F-16 de fabricaţie americană, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Salut decizia istorică a Statelor Unite şi a (preşedintelui american) de a susţine coaliţia internaţională în favoarea livrării de avioane de luptă. Acest lucru va ajuta enorm forţele noastre aeriene”, a scris el pe Twitter.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a salutat de asemenea vineri sprijinul SUA pentru o iniţiativă a mai multor ţări, între care Marea Britanie, de a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16, scrie Agerpres.

„Marea Britanie va colabora cu Statele Unite, Olanda, Belgia şi Danemarca pentru a oferi Ucrainei capacitatea aeriană de luptă de care are nevoie”, a afirmat Rishi Sunak, salutând ca „binevenit” sprijinul american pentru aceasta iniţiativă multilaterală.

Preşedintele american Joe Biden le-a semnalat vineri liderilor din G7 că va da undă verde livrării de către occidentali de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16 americane, a indicat vineri un înalt responsabil al Casei Albe, notează AFP şi Reuters.

Preşedintele american, aflat la summitul G7 de la Hiroshima, în Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine „o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16”, a afirmat sursa citată.

___