Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să ajungă duminică la summitul G7 din Japonia, anunţă presa internaţională. Informaţia a fost preluată de BBC de la Bloomberg şi Financial Times, care citează surse neidentificate.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Liderul ucrainean era aşteptat să se adreseze liderilor G7 duminică, dar prin intermediul unei intervenții video. Summit-ul G7 are loc în Japonia, iar în cadrul lui e de așteptat ca SUA să anunțe noile sancțiuni împotriva Rusiei.

Washingtonul spune că noile măsuri - care includ interdicții privind comerțul internațional și alte 300 de noi sancțiuni împotriva unor persoane să ajute la paralizarea „mașinii de război” a Moscovei în Ucraina.

Războiul din Ucraina, aflat la cea de-a 15-a lună, se află în fruntea agendei summitului, iar țările care nu au criticat în mod deschis Rusia - cum ar fi India - ar putea fi puse sub presiune să acționeze. India a refuzat să adere la sancțiunile occidentale asupra importurilor rusești.

Până acum, UE și Regatul Unit au semnalat că vor lua măsuri severe împotriva diamantelor rusești. Un purtător de cuvânt al guvernului SUA a declarat presei în această dimineață că se așteaptă ca toți membrii G7 să dezvăluie noi măsuri în weekend.