România vrea să achiziționeze submarine, iar MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedurile pentru un astfel de program. Într-o decizie a birourilor reunite ale Parlamentului consultată de HotNews.ro sunt detaliate costurile achiziției, precum și faptul că programul vizează două nave submarine de la francezii de la Naval Group, aceeași companie cu care MApN nu a fost în stare nici până azi să semneze contractul pentru corvete atribuit încă din 2019.

Submarine ScorpeneFoto: Naval Group

VEZI ȘI:

---

Într-o decizie a birourilor reunite ale Parlamentului consultată de HotNews.ro se discută despre aprobarea programului de înzestrare „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”.

  • Un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabila a unui anunt de participare (art. 102 lit. e) din OUG nr. 114/2011) de către o autoritate contractanta din Ministerul Apararii Nationale operatorului economic Naval Group:
  • Obiectul - două nave tip submarin, din clasa Scorpene, torpile și contramăsuri, suport logistic initial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistenta de specialitate, serviciul de instruire a personalului la toate niveluri necesare, implicit folosirea in lupta, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice.
  • Valoarea estimată - 2.000.000.000 euro (fără TVA).
  • Programul de înzestrare se va derula pe o perioada estimata de 8 ani in scopul obtinerii pentru Forfele Navale Romane a unor capabilități eficiente in cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informatii la nivel operativ - strategic concomitent cu executarea acțiunilor de lupta împotriva navelor de suprafață și submarinelor inamice pentru distrugerea/ neutralizarea/ descurajarea fortelor navale inamice, independent sau in cooperare cu alte forte, in apele teritoriale, cat și in cele internationale sau in zone litorale ostile, in zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii.

România cumpără submarine franceze Scorpene produse de Naval Group

Încă din 2022 s-a vehiculat că România ar putea cumpăra submarine franceze Scorpene. Ministrul Apărării de atunci Vasile Dîncu, menționa atunci că România a semnat cu Franța o scrisoare de intenție pentru astfel de submarine.

Submarinele Scorpene sunt construite de Naval Group, același constructor selectat pentru achiziția corvetelor, un contract nesemnat încă și care bate pasul pe loc de trei ani deja.

Subiectul submarinelor pentru România a mai fost adus în discuție și în urmă cu câțiva ani, pe atunci ministrul Apărării Mihai Fifor (PSD) anunța că România ar putea achiziționa 3 submarine.

Ce sunt submarinele Scorpene

Submarinele din clasa Scorpene sunt submarine diesel-electrice care beneficiază și de propulsie anaerobă (air-independent propulsion - AIP) ce permite vasului o autonomie în imersiune chiar și 21 de zile încontinuu.

Cele mai mari submarine din clasa Scorpene au o lungime de 75 de metri și un deplasament de 2.000 de tone și un echipaj de 31 de marinari. Submarinele au o rază operațională de 12.000 km la suprafață și peste 1.000 de km în submersie, cu o autonomie de 50 de zile în mod normal și alte 21 de zile în submersie, în modul AIP.

Submarinele Scorpene sunt înarmate cu 6 tuburi de torpile de calibru 533mm, și pot lansa atât rachete antinavă Exocet cât și rachete antiaeriene MICA.

Scorpene sunt produse de compania Naval Group, aceeași care a câștigat din 2019 contractul pentru construcția în România a celor 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate T-22R ale Forțelor Navale Române.

Deși contractul putea fi semnat fără opreliști legale încă din 2021, neînțelegeri între Naval Group și partenerul local Șantierul Naval Constanța au blocat parafarea contractului și nici până azi nu s-a semnat ceva concret...