Nu există nicio îndoială că Rusia are „intenția și capacitatea” de a viza energia subacvatică și liniile de comunicații ale Occidentului, a spus secretarul britanic al apărării, Ben Wallace. Miniștrii Apărării din Marea Britanie și Norvegia au semnat joi un parteneriat strategic pentru a proteja infrastructura subacvatică împotriva amenințării rusești.

Muncitori punand un cablu optic subacvaticFoto: J Marshall - Tribaleye Images / Alamy / Alamy / Profimedia

La o conferință de presă alături de omologul său norvegian la baza militară Northwood de joi, Wallace a spus că Moscova are submarine și nave de spionaj „proiectate special” pentru „a putea sabota sau ataca infrastructura națională critică care aparține adversarilor săi”.

  • „Ceea ce știm este că rușii au un program de lucru, au un program naval specific conceput atât pentru a examina, cât și pentru a putea sabota sau ataca infrastructura națională critică care aparține adversarilor săi. Are o serie de submarine și alte echipamente și nave de spionaj și orice altceva conceput special pentru acest scop. Deci, fie că vorbim despre Nord Stream, fie că vorbim despre propria noastră infrastructură, aceasta este o zonă care este vulnerabilă și trebuie protejată. Ceea ce putem spune fără îndoială este că Rusia are intenția și capacitatea de a viza infrastructura națională critică a Occidentului. Trebuie să avem intenția și capacitatea de a o apăra”, a spus Wallace, potrivit The Guardian.

Patrulele de securitate pentru a proteja infrastructura subacvatică de amenințarea rusă

Wallace și ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, au semnat o declarație de intenție pentru a spori cooperarea în combaterea amenințărilor submarine în urma atacului de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream. Astfel, cei doi miniștri ai apărării au semnat joi un parteneriat strategic pentru a proteja infrastructura subacvatică de amenințarea rusă, potrivit AFP.

  • "Utilizarea tot mai mare a fundului mării pentru energie și comunicații creează mai multe oportunități pentru adversari de a amenința infrastructura subacvatică națională critică, așa cum s-a văzut în cazul avarierii conductei Nord Stream", se arată într-un comunicat al apărării britanice, precizând că Londra și Oslo au "sporit împreună patrulele de securitate în regiune".

„Trebuie să fim vigilenți cu privire la vulnerabilitățile noastre” și în fața „programului deliberat în care au investit rușii”, a avertizat Wallace, „trebuie să facem același lucru”.

Subliniind necesitatea unei cooperări militare mai strânse între aliați, ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, a subliniat că este posibil să „îmbunătățim capacitatea noastră de a detecta submarinele” și să „protejam infrastructura noastră subacvatică”.

Posibila sabotare a cablurilor subacvatice de către Rusia pentru a se răzbuna pe Occident

De altfel, șeful de informații al NATO, David Cattler, a avertizat de la începutul lunii mai că Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru sprijinirea Ucrainei.

„Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în efortul de a perturba viața occidentală, pentru a obține avantaje împotriva acelor națiuni care asigură securitatea Ucrainei”, a declarat David Cattler reporterilor.

„Rușii sunt mai activi în acest domeniu decât i-am văzut noi în ultimii ani”, a spus el, adăugând că patrulează mai mult în Atlantic decât în ​​ultimii ani și și-au intensificat, de asemenea, activitățile în Marea Nordului și Marea Baltică.

Amenințările care vizează cablurile și conductele submarine au ajuns în centrul atenției publice, deoarece, în septembrie 2022, explozii încă inexplicabile au paralizat conductele Nord Stream 1 și 2, construite pentru a transporta gaz din Rusia către Germania prin Marea Baltică.

Declarațiile șefului de informații al NATO veneau după ce un nou episod al investigației desfășurate în comun de societățile de radiodifuziune din țările nordice arătau că activitățile „flotei-fantomă” a Rusiei din Marea Baltică, alcătuită din nave ce au transmițătoarele oprite pentru ca mișcările lor să nu poată fi urmărite, ridicau noi suspiciuni cu privire la un posibil rol al Moscovei în exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream.

Cât de valoroase sunt de fapt aceste cabluri subacvatice?

Pe măsură ce îngrijorările cresc cu privire la securitatea cablurilor submarine, țările occidentale își propun să transforme Marea Nordului într-un „motor verde”, plănuind o serie de noi parcuri eoliene care vor fi legate de continent prin cabluri.

Alte cabluri subacvatice transportă aproximativ 95% din traficul de internet din întreaga lume la viteze de aproximativ 200 de terabiți pe secundă, 200 dintre aceste 400 de cabluri fiind considerate critice, potrivit NATO.

„În totalitate, ele transportă tranzacții financiare în valoare estimată de 10 trilioane de dolari americani în fiecare zi, așa că aceste cabluri sunt într-adevăr un pivot economic”, a declarat Cattler, secretarul general adjunct al NATO pentru informații și securitate.

El a avertizat că adversarii NATO realizează avantajul strategic uriaș de a putea amenința securitatea internetului, energiei și sistemelor financiare occidentale.

„Rusia cartografiază în mod activ infrastructura critică aliată atât pe uscat, cât și pe fundul mării”, a spus Cattler, descriind procedura ca parte a unui program de recunoaștere subacvatică condus de o parte a ministerului rus al apărării.

Surse: AFP, The Guardian, HotNews