Bateria de rachete Patriot avariată de un atac rusesc de rachete pe frontul din Ucraina a fost reparată, a declarat joi Pentagonul.

sistem PatriotFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Un sistem Patriot a fost deteriorat, dar acum a fost reparat și este complet din nou și este operațional”, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, potrivit CNN.

Miercuri trei oficiali americani declarau pentru CNN că daunele provocate unui sistem de apărare antiaeriană Patriot în urma unui atac rusesc cu rachete supersonice în apropiere de Kiev, marți dimineață, sunt minime.

Sistemul în sine este încă funcțional, au spus oficialii, iar componenta radar, unul dintre cele mai importante elemente ale sale, nu a fost deteriorată.

SUA au trimis inspectori pentru a examina sistemul marți, după ce ucrainenii le-au spus că sistemul pare să fi fost avariat, a declarat unul dintre oficiali.

Care au fost cele două componente ale bateriei Patriot care au fost avariate

Potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune, două componente ale bateriei Patriot au fost avariate în atacul de marți al Rusiei, dar sistemul "nu a fost niciodată deconectat".

Atacul rus - care a constat în rachete hipersonice Kinjal, rachete de croazieră Kalibr și alte muniții - a avariat generatorul bateriei Patriot și o parte din componentele electronice ale sistemului.

O baterie completă Patriot are șase componente majore: generatoare, un set radar, o stație de control, antene, o stație de lansare și rachete interceptoare. Componentele funcționează împreună pentru a trage o rachetă Patriot și pentru a o ghida cu succes către ținta ei.

Ucraina a declarat că a doborât marți șase rachete Kinjal, dar Rusia a negat acest lucru.

Ucraina a susţinut că a doborât pentru prima dată o astfel de rachetă rusească la începutul lui mai, datorită puternicului sistem antiaerian american Patriot, livrat Kievului în aprilie.