Președintele ucrainean a sosit în această dimineață la Jeddah, unde liderii arabi organizează un summit. De asemenea, el urmează să participe la summitul liderilor G7 din orașul japonez Hiroshima în acest weekend.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Așadar, de ce zboară liderul ucrainean în jurul lumii pentru a participa la summitul G7?

Analistul militar Sean Bell a declarat pentru Sky News că G7 reprezintă cele mai bogate democrații din lume și că, prin urmare, vizitarea acestor țări îi oferă lui Zelenski o „oportunitate unică” de a se angaja în discuții cu acestea.

„Merită să călătorești jumătate de drum în jurul lumii pentru a participa”, a spus Bell.

Liderii G7 au depus coroane de flori la Hiroshima

De asemenea, analistul a menționat că Hiroshima oferă un „fundal foarte emoționant” pentru ca Zelenski să își lanseze pledoariile.

Pe 6 august 1945, prima bombă nucleară a fost lansată asupra regiunii, iar Bell a spus că acest lucru înseamnă că „Japonia înțelege ororile războiului”.

Premierul Fumio Kishida, care reprezintă Hiroshima în camera inferioară a parlamentului japonez, a declarat că a ales orașul pentru summit cu scopul de a concentra atenția reuniunii asupra controlului armelor.

Rusia a spus de mai multe ori că este pregătită să își folosească arsenalul nuclear pentru a-și apăra „integritatea teritorială" dacă va fi necesar.

Zelenski va participa la reuniune duminică, în a treia și ultima zi, au declarat doi oficiali implicați în organizarea G7, refuzând să fie identificați din cauza sensibilității subiectului.

„Lucruri foarte importante vor fi decise acolo și, prin urmare, prezența președintelui nostru este absolut esențială pentru a ne apăra interesele", a declarat Oleksii Danilov, secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, pentru televiziunea de stat.

Președintele ucrainean este așteptat să sosească în Japonia sâmbătă seara, a declarat una dintre surse. Casa Albă a refuzat să comenteze.

Este de așteptat ca liderii G7 să „sporească presiunea” asupra națiunilor pentru a schimba poziția atunci când vine vorba de războiul din Ucraina.