Marea Britanie și Uniunea Europeană au anunțat oficial vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei, care vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel, în încercarea de a restrânge capacitatea Moscovei de a finanţa războiul declanşat în Ucraina, conform AFP și The Guardian.

diamante rusestiFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul Marii Britanii a anunțat oficial un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând „entități și persoanele implicate în finanțarea Moscovei” pentru a duce războiul împotriva Ucrainei, conform The Guardian.

Sancțiunile împuse de Londra vor viza 86 de persoane și organizații despre care guvernul britanic spune că sunt „conectate cu sectorul energetic, metalelor, apărării, transporturilor și financiar al Rusiei”.

Guvernul Marii Britanii afirmă că aceste ultime sancțiuni impuse Moscovei vor crește „presiunea asupra surselor de finanțare pe care le mai are Putin și a încercărilor de a folosi aceste sectoare pentru a sprijini mașinăria militară”.

„După cum arată sancţiunile anunţate astăzi, G7 rămâne unit în faţa ameninţării din partea Rusiei şi ferm în sprijinul său pentru Ucraina", a declarat premierul britanic Rishi Sunak, înainea summitului G7 care începe vineri în Japonia, la Hiroshima.

O parte din sancțiuni vizează importurile de diamante. În 2021, Rusia a exportat diamante în valoare estimată de 4-5 miliarde de dolari.

„Diamantele ruseşti nu sunt veşnice”

Și Uniunea Europeană va „limita” comerţul cu diamante ruseşti ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat la summitul G7 de la Hiroshima.

„Diamantele ruseşti nu sunt veşnice”, a glumit el în faţa jurnaliștilor, confirmând o viitoare măsură europeană după embargoul anunțat deja vineri de Marea Britanie privind diamantele, care aduc Rusiei câteva miliarde bune de dolari anual.

Și Statele Unite au decis noi sancțiuni „semnificative” care vizează „mașina de război rusă”, a declarat un înalt oficial american, cu puțin timp înainte de începerea summitului G7 de la Hiroshima (vestul Japoniei), vineri, la care va fi prezent președintele Joe Biden, potrivit AFP.

Această inițiativă americană vine într-un moment în care liderii principalelor democrații industrializate trebuie, în special, să cadă de acord în Japonia asupra unor măsuri mai dure împotriva Rusiei și să găsească o linie comună în fața creșterii puterii militare și economice a Chinei.

Liderii G7 se reunesc începând de vineri la Hiroshima pentru summitul G7, la care duminică ar urma să meargă și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.