Papa Francisc speră să trimită emisari de pace președinților Ucrainei și Rusiei pentru a încerca să negocieze o încetare a focului, a raportat joi un site catolic, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski si Papa FranciscFoto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Il Sismografo, care este specializat în știrile Vaticanului, a spus că aceasta este „misiunea secretă” pentru pace despre care Francisc a vorbit în mod criptic când se întorcea din Ungaria luna trecută.

„Există o misiune în curs acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", a spus el reporterilor în timpul zborului său spre casă”

Potrivit site-ului, cardinalul Matteo Zuppi de la Bologna ar urma să meargă la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar arhiepiscopul Claudio Gugerotti, șeful departamentului pentru Bisericile de Est al Vaticanului, să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin.

Sursa citată scrie că ambii președinți au convenit să se întâlnească cu trimișii papali, fără a cita surse sau a oferi detalii.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat că nu are niciun comentariu asupra raportului, dar a indicat unui reporter comentariile recente ale secretarului de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, că „acum este momentul să luăm inițiativa de a crea o pace justă în Ucraina”.

Zuppi și Gugerotti nu au putut fi contactați pentru comentarii, iar o sursă diplomatică cheie a spus că nimic nu este încă „concret”.

Papa s-a întâlnit cu numărul doi al Bisericii de la Moscova după comentariul său derutant despre "misiunea" de pace

Când a mai trimis emisari de pace un papă

Dacă emisarii sunt trimiși, ar fi identic cu un gest al regretatului Papă Ioan Paul al II-lea, care în 2003 a trimis reprezentanți la nivel înalt la Washington și Bagdad într-o încercare nereușită de a zădărnici începerea războiului din Irak.

Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican sâmbăta trecută, dar în comentariile ulterioare el a părut să minimizeze posibilitatea unei medieri papale.

"Cu tot respectul pentru Sfinția Sa, nu avem nevoie de mediatori, avem nevoie de o pace dreaptă... Putin doar ucide. Nu avem nevoie de o mediere cu el", a spus Zelenski la televiziunea italiană.