Nikolai Patrușev, considerat succesorul aparent al președintelui rus Vladimir Putin și „super-șoimul” său în materie de politică externă, a amenințat vineri că un nor radioactiv se apropie de Europa după ce forțele ruse ar fi aruncat în aer un depozit din Ucraina ce conținea muniție cu uraniu sărăcit, informații neconfirmate.

Nikolas Patrusev alaturi de Vladimir PutinFoto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

„Distrugerea acestora a condus la direcționarea norului radioactiv către Europa de Vest”, a subliniat Patrușev în timpul unei ședințe ce a avut loc în orașul Sîktîvkar din regiunea Komi a Rusiei, potrivit TASS. El a spus de asemenea că Polonia a înregistrat deja o creștere a radioactivității.

Subliniem că nicio autoritate abilitată nu a anunțat vreun asemenea lucru iar presupusa informația a apărut doar în presa rusă, pe baza acestor declarații făcute de Patrușev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

De exemplu, Ura.ru, cea mai mare agenție de știri rusă din zona Munților Ural, scrie că „mai devreme s-a aflat că o explozie la un depozit de muniție cu uraniu sărăcit din Hmelnițki a dus la panică în masă în rândul locuitorilor din vestul Ucrainei. Cetăţenii au început să părăsească masiv teritoriile periculoase”.

Această informație se încadrează la rândul ei în categoria celor din războiul propagandistic dus de Moscova, Patrușev părând a fi un pion central al acestuia în ceea ce privește știrile pentru uz intern în Rusia.

Patrușev i-a amenințat pe americani cu o erupție a supervulcanului Yellowstone

De exemplu, în luna martie a acestui an el declara că Rusia „are arme moderne unice, capabile să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite, în cazul unei amenințări la adresa existenței sale”, fără a oferi niciun fel de detalii la ce tip de arme se referă.

Mai devreme în cursul lunii mai el a luat din nou în vizor Statele Unite, afirmând că, în loc să se gândească la noi metode de a sancționa Rusia, acestea ar trebui să fie mai îngrijorate de o super-erupție a vulcanului Yellowstone întrucât ar duce la dispariția lor de pe fața Pământului.

„În același timp, în legătură cu Yellowstone-ul lor aș dori să le doresc autorităților americane să-și amintească mai des de înțelepciunea populară. Un proverb englez spune: 'Oamenii care locuiesc în case de sticlă nu ar trebui să arunce cu pietre'”, a mai spus acesta.

El a continuat:

„Washingtonul, care decide soarta altor state și popoare, ar trebui să-și amintească că la Pompei și vechii romani trăiau bine și nu erau împotriva desfrânării. Apropo, unii din America susțin că, odată cu o posibilă erupție, Europa de Est și Siberia vor deveni cele mai sigure locuri din lume”.

Urmărește ultimele evoluții din a 450-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.