Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat marți că, în cazul unei amenințări la adresa existenței Rusiei, aceasta este capabilă să distrugă orice adversar, inclusiv Statele Unite, relatează Interfax.

Vladimir Putin si Nikolai PatrusevFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

„Uitând lecțiile istoriei, unii în Occident vorbesc deja despre răzbunare, care va duce la o victorie militară asupra Rusiei. Putem spune un lucru despre asta. Rusia are răbdare și nu intimidează pe nimeni cu avantajul său militar. Dar are arme moderne unice, capabile să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite, în cazul unei amenințări la adresa existenței sale”, a declarat Patrushev într-un interviu acordat Rossiyskaya Gazeta.

Considerat ideologul lui Putin pe probleme de securitate și politică externă, precum și succesorul aparent al liderului de la Kremlin, Patrușev a catalogat drept „prostie mioapă” opinia că, în cazul unui conflict direct, Statele Unite sunt capabile să lanseze o lovitură preventivă cu rachete, după care Rusia nu va putea răspunde.

„Din anumite motive, politicienii americani care sunt ținuți captivi de propria propagandă rămân încrezători că, în cazul unui conflict direct cu Rusia, Statele Unite sunt capabile să lanseze o lovitură preventivă cu rachete, după care Rusia nu va mai putea răspunde. Aceasta este o prostie mioapă şi foarte periculoasă”, a declarat el.

Rusia va amplasa arme nucleare în Belarus

Comentariile sale vin la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a convenit cu liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, să amplaseze arme nucleare tactice pe teritoriul bielorus.

„Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Vladimir Putin într-un interviu difuzat sâmbătă la televiziunea rusă.

El a insistat că o astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, amintind de asemenea că Lukașenko a ridicat această problemă de mult timp.

Josep Borrell, șeful diplomației europene a avertizat duminică Belarusul să nu găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său, spunând că această mișcare ar putea declanșa sancțiuni suplimentare.

„Găzduirea de arme nucleare rusești de către Belarus ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene. Belarus poate opri asta. Este alegerea lor”, a transmis el pe Twitter.

Tot duminică NATO a criticat Rusia pentru retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă”.

„NATO este vigilentă și monitorizăm îndeaproape situația. Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne ajustăm propria poziție”, a declarat un purtător de cuvânt al alianței.

Casa Albă a precizat ulterior că deocamdată nu există indicii care să arate că Rusia a transferat deja arme nucleare în Belarus.

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.