Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, avertizează Belarus să nu găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său, spunând că această mișcare ar putea declanșa sancțiuni suplimentare. Reamintim că Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

Josep BorrellFoto: Russian Ministry of Foreign Affairs / TASS / Profimedia
  • „Găzduirea de arme nucleare rusești de către Belarus ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene.
  • Belarus poate opri asta. Este alegerea lor”, a transmis, duminică, pe Twitter, șeful diplomaţiei europene, conform The Guardian.

El a adăugat că UE „este pregătită să răspundă cu noi sancțiuni”.

Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a anunțat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, citată de Reuters și AFP.

O astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a susținut Putin, afirmând că și Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

  • „Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Vladimir Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de multă vreme problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, a menționat apoi Putin.

Vladimir Putin a susținut că această decizie a Moscovei a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a amenințat că Rusia ar putea recurge la rândul său la acest tip de obuze dacă Ucraina va primi astfel de muniţii.

  • „Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest fel. Nu le utilizăm deocamdată”, a susținut preşedintele rus.

Deși Kremlinul nu a confirmat niciodată public acest lucru, Occidentul spune de mult timp că Rusia păstrează rachete cu capacitate nucleară în Kaliningrad, exclava sa de pe coasta baltică, situată între Polonia și Lituania, membre NATO și Uniunea Europeană.

Ar fi pentru prima dată de la mijlocul anilor 1990 încoace când Rusia ține astfel de arme în afara țării.