Bombardamentele intense ale rușilor asupra orașului ucrainean Avdiivka vor transforma zona într-un „loc parcă decupat din filmele post-apocaliptice”, spune șeful administrației militare a orașului, Vitaliy Barabash. Reuters a scris că circa 2.000 de civili se află acolo, iar localitatea ar putea deveni un „al doilea Bahmut”.

Război în Ucraina: Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

NATO a criticat duminică Moscova pentru retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă", după ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, scrie Reuters. Oficialii ucraineni au reacționat și ei, cerând urgent o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU.

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski, după întâlnirea cu şeful AIEA: A ţine ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear
  • Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului, în timp ce în capitala Ucrainei s-au auzit mai multe explozii, relatează Ukrainska Pravda.
  • O înregistrare audio a unei convorbiri telefonice despre care se presupune că a avut loc între producătorul rus de muzică Iosif Prigojin și miliardarul Farhad Ahmedov creează unde de șoc în Rusia, după ce cei doi îl critică pe Putin. Muzicianul a recunoscut că unele părți ale înregistrării sunt autentice, spunând totuși că altele sunt false și că este „o simbioză” între vorbele sale și un discurs generat de computer.
  • Rusia nu a reușit luni să determine Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să solicite o anchetă independentă cu privire la exploziile din septembrie la gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia și Germania, relatează Reuters.
  • Ucraina primește primele tancuri britanice și alte vehicule blindate. Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice (Mbt), alături de alte vehicule blindate de producție occidentală donate, a anunțat luni ministrul apărării Oleksii Reznikov.
  • Germania a livrat Ucrainei cele 18 tancuri Leopard promise, relatează Guardian citând Der Spiegel. Pe lângă Leopard 2, Germania a mai trimis în Ucraina aproximativ 40 de vehicule de luptă de Marder promise.
  • Decizia Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în țara vecină Belarus „urmărește să subjuge Belarusul și îi încalcă constituția”, a declarat luni liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, într-un interviu acordat CNN.
  • Membrii unei unități rusești de asalt, care a fost formată recent, spun că comandanții lor au desfășurat „trupe barieră” pentru a-i împiedica să se retragă și i-au amenințat cu moartea după ce au suferit pierderi „uriașe” în estul Ucrainei, relatează The Guardian.
  • Un anunț uriaș de recrutare pentru grupul de mercenari Wagner din Rusia a apărut pe fațada unei clădiri de birouri de lângă o autostradă din nord-estul Moscovei, relatează Reuters.
  • Parlamentul ungar ratifică aderarea Finlandei la NATO. Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului naționalist Viktor Orban, a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO, după luni de tergiversări, aducând țara nordică cu un pas mai aproape de Alianța Atlantică, potrivit AFP.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 397, LIVETEXT:

01:30Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă, luni seară, că ”inamicul trebuie să fie tras la răspundere” pentru fiecare atac, referindu-se la toate zonele unde rusia a atacat zone rezidenţiale, potrivit News.ro.

După o vizită în regiunea Zaporojie şi o întâlnire cu directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Gross, Zelenski a afirmat că ”a ţine ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear”.

00:30Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului, în timp ce în capitala Ucrainei s-au auzit mai multe explozii, relatează Ukrainska Pravda.

23:40Ucraina va participa la Summitul pentru Democrație condus de SUA, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de luni, potrivit CNN.

„Ne pregătim deja pentru un eveniment internațional important care va avea loc săptămâna aceasta la inițiativa președintelui (Joe) Biden și a Statelor Unite”, a spus el.

„Summitul pentru democrație. Ucraina va participa. Poziția noastră în sprijinul libertății va suna puternic, ca întotdeauna”, a adăugat președintele.

22:28Rusia nu a reușit luni să determine Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să solicite o anchetă independentă cu privire la exploziile din septembrie la gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia și Germania, relatează Reuters.

22:13Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni orașul Nikopol, aflat în prima linie, în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit biroului său, relatează CNN.

Nikopol se află pe malul râului Nipru și se află vizavi de Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie.

Orașul este bombardat constant de forțele ruse de peste râu.

22:07 Ucraina primește primele tancuri britanice și alte vehicule blindate

Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice (Mbt), alături de alte vehicule blindate de producție occidentală donate, a anunțat luni ministrul apărării Oleksii Reznikov.

21:55O înregistrare audio a unei convorbiri telefonice despre care se presupune că a avut loc între producătorul rus de muzică Iosif Prigojin și miliardarul Farhad Ahmedov creează unde de șoc în Rusia, după ce cei doi îl critică pe Putin. Muzicianul a recunoscut că unele părți ale înregistrării sunt autentice, spunând totuși că altele sunt false și că este „o simbioză” între vorbele sale și un discurs generat de computer.

Parlamentul ungar ratifică aderarea Finlandei la NATO

21:35Decizia Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în țara vecină Belarus „urmărește să subjuge Belarusul și îi încalcă constituția”, a declarat luni liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, într-un interviu acordat CNN.

„Încalcă securitatea internațională și, desigur, este împotriva voinței poporului”, a spus Tihanovskaia. „Nu suntem o țară nucleară și nu vrem să desfășurăm arme nucleare în statul nostru”.

21:10Ucraina afirmă că a respins 41 de atacuri ale forțelor rusești în zonele Bakhmut, Avdiivvka și Mariinka din Donețk în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major General al armatei într-o actualizare de seară.

„Inamicul își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka”, se mai arată în actualizare.„Cele mai aprige lupte continuă pentru Bahmut, Avdiivka și Mariinka”.

20:50 Membrii unei unități rusești de asalt, care a fost formată recent, spun că comandanții lor au desfășurat „trupe barieră” pentru a-i împiedica să se retragă și i-au amenințat cu moartea după ce au suferit pierderi „uriașe” în estul Ucrainei, relatează The Guardian.

20:07Un anunț uriaș de recrutare pentru grupul de mercenari Wagner din Rusia a apărut pe fațada unei clădiri de birouri de lângă o autostradă din nord-estul Moscovei, relatează Reuters.

19:26Parlamentul ungar ratifică aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului naționalist Viktor Orban, a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO, după luni de tergiversări, aducând țara nordică cu un pas mai aproape de Alianța Atlantică, potrivit AFP.

O largă majoritate a deputaților (182 din 199) a aprobat intrarea Helsinki în NATO, în timp ce cazul Suediei va fi discutat „mai târziu”.

Rușii de rând, furioși după ce Apărarea rusă a doborât o dronă ucraineană peste casele oamenilor din Tula

19:13Germania a livrat Ucrainei cele 18 tancuri Leopard promise, relatează Guardian citând Der Spiegel. Pe lângă Leopard 2, Germania a mai trimis în Ucraina aproximativ 40 de vehicule de luptă de Marder promise.

19:09Volodimir Zelenski s-a întâlnit de asemenea în Zaporojie cu directorul AIEA Rafael Grossi - care se află într-o vizită în regiune.

Rafael Grossi a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că evaluează ”la prima mână” ”situaţia siguranţei şi securităţii nucleare în instalaţia” Centralei Nucleare de la Zaporojie.

18:42 Slovacia a arestat un cuplu de „argentinieni” pe care îi acuză de că sunt de fapt agenți ai Rusiei și că au spionat pentru Moscova. „Maria Mayer” și „Ludwig Gisch” au fost arestați la Bratislava, unde s-au stabilit în 2017, iar cei doi copii ai lor au fost plasați în îngrijire socială.

18:00Locuitorii micului oraș rusesc Kireyevsk, din regiunea Tula, și-au exprimat luni șocul și furia, după ce o presupusă dronă ucraineană a fost doborâtă peste casele lor, dărâmând acoperișuri și tavane și punându-le viața în pericol, relatează Reuters.

17:24Un nou videoclip care circulă pe rețelele de socializare și care a fost geolocalizat de CNN arată șiruri lungi de morminte proaspete într-un cimitir din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, rezervat luptătorilor grupului de mercenari Wagner.

Problemele la centrala nucleară de la Zaporojie sunt presante

16:56Ucraina se teme că centrala sa nucleară Zaporojie s-ar putea confrunta până la sfârșitul verii cu lipsa apei necesare pentru a răci reactoarele, deoarece forțele ruse au lăsat apă să iasă dintr-un rezervor care alimentează centrala, relatează Reuters.

16:26Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk, a actualizat numărul victimelor după lovitura cu rachete de luni din orașul Sloviansk, din est, relatează CNN.

„Începând de la ora 13:00, în Sloviansk sunt 2 morți, 29 de răniți”, a postat el pe Facebook.

Kirilenko a spus mai devreme că mai multe clădiri înalte și birouri au fost avariate sau distruse.

Autoritățile orașului au spus că printre răniți se află un copil.

16:17Președintele Consiliului European, Charles Michel, primit la Cotroceni de președintele Iohannis:

  • Mulțumesc României pentru eforturile de a primi aici peste 100.000 de ucraineni
  • Transmit, de asemenea, solidaritate pentru R Moldova
  • Eforturile de destabilizare în R Moldova trebuie să înceteze imediat
  • Voi fi la Chișinău mâine, unde anunăm prijinul nostru pentru Moldova

16:16Un tribunal ucrainean a condamnat o contabilă numită de rusi la Direcția de protecție socială și muncă din orașul Lîman, din estul eliberat, la cinci ani de închisoare, după ce a găsit-o vinovată de colaborare cu autoritățile ruse, a declarat Procuratura Generală a Ucrainei, relatează The Guardian.

Contabila, al cărei nume nu a fost făcut public, de la departamentul de protecție socială și muncă al lui Lîman a fost acuzată că a înregistrat un birou local de impozite, trezorerie și un fond de asigurări sociale al autoproclamatei Republici Populare Donețk, precum și că a recrutat angajați și le-a plătit salariile în ruble.

Forțele ucrainene au recapturat Lîman în septembrie, după care oficialul a fost arestat.

Zelenski a vizitat soldații din Zaporojie

16:05Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni poziții din prima linie în regiunea Zaporojie, potrivit unei postări pe Facebook.

„Sunt onorat să fiu astăzi aici, alături de armata noastră”, a scris el într-o postare însoțită de un videoclip cu el înmânând medalii trupelor ucrainene.

15:27 „Grupuri de inițiativă” au început luni să sondeze opinia publică din Volgograd cu privire la revenirea la vechiul nume al orașului: Stalingrad.

15:00 Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, a declarat luni că forțele armate ale Moscovei au doborât un elicopter Mi-8 ucrainean în regiunea Zaporojie și au distrus un depozit de muniții în regiunea Harkov.

14:43Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova și succesorul aparent al președintelui Vladimir Putin, a declarat marți că, în cazul unei amenințări la adresa existenței Rusiei, aceasta este capabilă să distrugă orice adversar, inclusiv Statele Unite.

14:05Avioanele de luptă ale misiunii de poliție aeriană NATO din țările baltice au decolat de șase ori săptămâna trecută pentru a escorta aeronavele rusești care au încălcat regulile de zbor în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, a declarat luni ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas.

13:51 Kremlinul a negat luni zvonurile potrivit cărora președintele Vladimir Putin ar urma să efectueze o vizită de stat în Turcia.

Kremlinul susține că nici noi sancțiuni ale Occidentului nu îi vor infuența decizia d a duce acolo arme nucleare tactice

13:30Reacția Occidentului, inclusiv posibile sancțiuni împotriva Rusiei, nu vor influența intenția Moscovei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„O astfel de reacție, desigur, nu poate afecta planurile Rusiei. Președintele (Putin) a explicat totul în declarația sa, pe care a făcut-o într-un interviu de sâmbătă. Nu este nimic de adăugat la asta", a spus Peskov, după ce a fost întrebat despre acest subiect.

12:57Polonia nu va transfera în Ucraina toate avioanele MiG-29 pe care le deține, a precizat luni șeful adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, Pawel Jablonskyi, la emisiunea RMF24.

Răspunzând la o întrebare despre dacă Polonia va transfera toate cele 30 de MiG-29 post-sovietice în Ucraina, oficialul a spus: „Nu, nu le vom da pe toate. Nici nu vor merge toți într-o singură livrare. Le vom transfera treptat”.

Yablonskyi a adăugat că ministerul Apărării de la Varșovia va veni în curând cu mai multe informații în acest sens.

12:32Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului să se abțină de la evaluări politice în rapoartele sale privind acțiunile Kievului în legătură cu Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei).

„Ucraina este un stat democratic în care libertatea religioasă este garantată. În același timp, libertatea nu este același lucru cu dreptul de a te angaja în activități care subminează securitatea națională. Facem apel la OHCHR să se abțină de la evaluări politice dezechilibrate și să își bazeze rapoartele pe fapte”, a spus luni Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.

Rusia transformă Avdiivka într-un „loc asemănător celor din filmele post-apocaliptice”

12:06VIDEO Armata ucraineană a publicat înregistrări video care arată cum unitatea specială „Kraken” a distrus ceea ce afirmă că a fost un centru de comandament rusesc din orașul Soledar în timpul unei misiuni spectaculoase pe timpul nopții.

11:45 Ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian a declarat luni că intenționează să aibă în curând o întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Moscova.

11:28Rusia transformă Avdiivka într-un „loc asemănător celor din filmele post-apocaliptice”, intensificându-şi bombardamentele şi forţând o închidere aproape completă a acestui oraş din linia întâi a frontului, a declarat duminică un înalt oficial local, afirmațiile sale fiind confirmate de numeroase fotografii realizate aici.

11:26 Miniștrii adjuncți de Externe ai Rusiei, Turciei, Iranului și Siriei ar putea organiza consultări la Moscova la începutul lunii aprilie, scrie Reuters, citând RIA.

11:00În aceeași zi în care pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care pare să arate că Rusia trimite pe front lansatoare de rachete Katiușa din anii 1940, o altă filmare arată că trupele ucrainene se antrenează pentru operațiuni mecanizate cu vehicule de luptă occidentale.

10:32Vadim Boicenko, primarul ucrainean al orașului Mariupol aflat sub ocupație rusească, a declarat că în dimineața zilei de luni, rezistența a aruncat în aer mașina unuia dintre comandanții ruși ai trupelor de aici.

„Rezistența din Mariupol a lovit în Mariupol ocupat, aruncând în aer mașina unuia dintre militarii de top. Mai multe detalii mai târziu”, a afirmat el.

Comandantul forțelor terestre ucrainene: „Situația este stabilă, dar dificilă”

10:20Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, generalul Oleksandr Sirski, a efectuat o vizită pe frontul din Bahmut, afirmând că „cea mai intensă fază a bătăliilor” pentru orașul omonim continuă.

„Situația este stabilă, dar dificilă. Inamicul suferă pierderi semnificative de resurse umane, arme și echipamente militare, dar continuă să desfășoare operațiuni ofensive”, a adăugat el.

09:53Suspilne, postul de radio de stat al Ucrainei, relatează că ieri forțele ruse au bombardat regiunea Zaporojie de 14 ori. Zaporojie este una dintre regiunile parțial ocupate ale Ucrainei pe care Federația Rusă le-a anexat

09:44Cinematografele din Rusia au eliminat filmele cu actorul Andrei Burkovsky plecat în Statele Unite și emisiunile în care acesta era gazdă, scrie Pravda.ru. Actorul a demisionat de de la Teatrul de Artă Cehov din Moscova, spunând că pleacă să călătorească prin lume, fără a anunța când revine în Rusia. Ulterior, el a plecat în SUA.

09:07 Rusia va finaliza infrastructura de coastă necesară pentru a găzdui submarine nucleare în Oceanul Pacific, a informat luni agenția de presă TASS. Submarinele vor fi capabile să transporte super-torpilele cu încărcătură nucleară Poseidon, produse pentru prima dată în ianuarie, la patru ani după ce au fost anunțate.

08:52În dimineața zilei de 27 martie, mai multe explozii s-au auzit în Melitopol (regiunea Zaporojie) , potrivit primarului Ivan Fedorov.

08:14Ca răspuns la planurile Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus, Lituania va cere sancțiuni sporite împotriva ambelor țări, potrivit unui comunicat al Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei. „Plasarea de arme nucleare în Belarus va crea un nou val de tensiune și destabilizare în Europa”, a subliniat ministerul lituanian. Ca răspuns, Lituania va cere partenerilor săi să introducă noi sancțiuni.

07:40Pe 26 martie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins peste 60 de atacuri inamice, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

06:50Președintele Ucrainei a avut o întâlnire cu actorul ambasador al bunăvoinței Orlando Bloom și cu echipa UNICEF. „M-am întâlnit cu ambasadorul bunăvoinței al UNICEF Orlando Bloom și cu echipa UNICEF, o organizație angajată în sprijinul umanitar și protecția copiilor. Am discutat problema reconstrucției țării noastre, a infrastructurii noastre școlare. Le sunt recunoscător pentru tot sprijinul acordat”, a spus Zelenski.

Militarii ucraineni au finalizat antrenamentele pe tancurile britanice Challanger 2

06:40 Militarii ucraineni au finalizat antrenamentul pe tancurile Challenger 2 în Marea Britanie, urmând să se întoarcă acasă pentru contraofensiva de primăvară, scrie Pravda.ua.

„Este încurajator să vedem determinarea soldaților ucraineni care au finalizat antrenamentul pe tancurile Challenger 2 pe pământ britanic. Vom continua să-i sprijinim și vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

06:20 Expertul militar rus Viktor Litovkin a sugerat că răspunsul Rusiei la posibila utilizare a armamentului cu uraniu sărăcit pe care Marea Britanie a promis să le transfere la Kiev ar putea fi obuzele cu wolfram. Pot exista mai multe opțiuni, spune Litovkin, citat de televiziunea REN TV. „De exemplu, Forțele Armate Ruse pot folosi obuze antitanc cu wolfram, care distrug orice tip de armură fără a lăsa praf radioactiv”, a explicat Litovkin

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe toți ucrainenii să rămână implicați în evoluția războiului, chiar dacă luptele s-au concentrat în mare parte în estul țării. Zelenski a mai spus că s-au primit 1,5 miliarde de euro de la UE, bani care au intrat în conturile băncii naționale.
  • Numărul soldaților ruși aflați pe teritoriul Belarus a scăzut la aproximativ 4.000 de la circa 10.000 câți erau în ianuarie, potrivit lui Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri al Ucrainei.
  • NATO a criticat Rusia pentru retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă” după ce Vladimir Putin a declarat că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus.
  • Ucraina a reacționat la planurile Rusiei privind staționarea de arme nucleare în Belarus, solicitând o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU. Ministerul de Externe al Kievului a declarat că acesta este „un alt pas provocator” al Moscovei care subminează „sistemul internațional de securitate în ansamblu”. Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că Kremlinul a luat Belarus ca „ostatic nuclear”.
  • Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a avertizat Belarus să nu găzduiască arme nucleare rusești și că asta ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene. Belarus poate încă opri acest gest al Moscovei, este alegerea lor. UE este pregătită să răspundă cu noi sancțiuni.
  • Trei persoane au fost rănite și trei clădiri rezidențiale au fost avariate după o explozie în orașul Kireyevsk din regiunea Tula din Rusia. Autoritățile locale atribuie explozia unei drone UAV ucrainene Tu-141 Strizh. Niciuna dintre persoanele rănite nu au suferit răni care să le fi pus viața în pericol, a informat Reuters, citând agențiile de presă ruse.
  • Rusia și China nu creează o alianță militară, a spus Putin într-un interviu televizat. Putin a spus că cooperarea militară a celor două țări este transparentă, au informat agențiile de presă.
  • Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU va vizita săptămâna viitoare centrala nucleară Zaporojie din Ucraina pentru a evalua situația de securitate de acolo, a anunțat AIEA. Rafael Grossi a spus că pericolele pentru securitatea nucleară din centrala controlată de Rusia sunt „prea evidente”.

23:00 Gărzile de frontieră ucrainene au eliminat o unitate de asalt a grupului rus Wagner la Bahmut.

Potrivit Ukrainska Pravda, care citează o înregistrare video postată de Serviciul Frontierei de Stat a Ucrainei, forțele de frontieră ucrainene au ucis duminică, în Bahmut, un grup de cel puțin 15 mercenari Wagner.

22:12Ungaria cere Suediei să nu mai comenteze problemele sale interne, pentru a-i ratifica aderarea la NATO