Membrii unei unități rusești de asalt, care a fost formată recent, spun că comandanții lor au desfășurat „trupe barieră” pentru a-i împiedica să se retragă și i-au amenințat cu moartea după ce au suferit pierderi „uriașe” în estul Ucrainei, relatează The Guardian.

Soldați rușiFoto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Într-un videoclip adresat președintelui Vladimir Putin, un grup de bărbați în uniformă militară spun că sunt cei care au mai rămas în viață din unitatea Storm, aflată în subordinea ministerului apărării.

„Am stat sub focul de mortier și artilerie timp de 14 zile”, a spus Alexander Gorin, un soldat rus, în apel, care a apărut pentru prima dată vineri pe canalele rusești Telegram. „Am suferit pierderi uriașe. Treizeci și patru de persoane au fost rănite și 22 au murit, inclusiv comandantul nostru.”

Un alt soldat a spus că la începutul operațiunilor unitatea avea inițial 161 de oameni.

„Vor să ne execute ca martori”, spune soldatul rus Alexander Gorin

Gorin a spus că oamenii lui au luat decizia să se întoarcă la sediul armatei ruse, dar superiorii lor le-au refuzat evacuarea: „Au plasat trupe barieră în spatele nostru și nu ne-au lăsat să ne părăsim poziția... Amenință că ne vor distruge unul câte unul și ca unitate. Vor să ne execute ca martori ai unei conduceri criminale complet neglijente”.

Trupele barieră sau forțele anti-retragere sunt unități militare poziționate în spatele forțelor din prima linie pentru a menține disciplina și a preveni fuga soldaților.

Nu este prima oară când rușii vorbesc despre „trupele barieră”. O convorbire interceptată în octombrie 2022 de Serviciul de Securitate al Ucrainei între un recrut rus și soția arăta modul de organizare a liniilor trupelor Rusiei pe front și cum funcționează „trupele-barieră” care trebuie să împuște deținuții recrutați dacă încearcă să fugă.

„Comandanții noștri sunt o organizație criminală. Nu există altă modalitate de a spune”, a spus un alt soldat rus, care s-a identificat drept Serghei Moldanov.

The Guardian a identificat opt ​​bărbați în videoclip. Când au fost contactați, trei dintre ei au confirmat că sunt membri ai unității Storm și au verificat contul din clip.

Bărbații, care au cerut să rămână anonimi, au spus că de atunci au fost evacuați din prima linie.

Unitatea Storm a fost înființată de Ministerul Apărării în ianuarie pentru a participa la ofensiva de iarnă a Moscovei în estul Ucrainei. La momentul formării sale, ministerul a spus că unitatea a fost „proiectată special pentru a străbate cele mai complexe sectoare de apărare ale forțelor armate ale Ucrainei”.

Potrivit rapoartelor din presa rusă, precum și a fotografiilor publicate pe conturile de socializare ale mai multor luptători, unitatea este formată în mare parte din veterani ruși care au luat parte la prima ofensivă a Rusiei în Ucraina în 2014.

Apelul lor este cel mai recent dintr-un flux constant de videoclipuri similare care au apărut din ianuarie, în care soldații ruși s-au plâns de tratamentul neadecvat.

Mesajul indică faptul că trupele Rusiei continuă să fie afectate de moralul scăzut și de o gestionare defectuoasă. Clipurile servesc, de asemenea, ca o dovadă a dorinței Moscovei de a-și trimite soldații în poziții în care se confruntă cu moarte sigură, în efortul de a sparge apărarea ucraineană.

În noiembrie anul trecut, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ruse au început probabil să trimită trupe barieră. „Tactica de a împușca în dezertori atestă probabil calitatea scăzută, moralul scăzut și indisciplina forțelor ruse”, a spus ministerul într-un comunicat.

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.