Rusia nu a reușit luni să determine Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să solicite o anchetă independentă cu privire la exploziile din septembrie la gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia și Germania, relatează Reuters.

nord streamFoto: Danish Armed Forces / SWNS / SWNS / Profimedia

Doar Rusia, China și Brazilia au votat în favoarea proiectului de rezoluție al rușilor, în timp ce restul de 12 membri ai consiliului s-au abținut. O rezoluție necesită cel puțin nouă voturi pentru și niciun veto din partea Rusiei, Chinei, Franței, Statelor Unite sau Marii Britanii pentru a fi adoptată.

Moscova ar putea cere despăgubiri pentru gazoductele Nord Stream

Moscova ar putea cere despăgubiri pentru daunele aduse gazoductelor Nord Stream în urma a două explozii din septembrie anul trecut, dar viitorul proiectelor este neclar, potrivit unui diplomat rus citat de agenția de presă RIA Novosti, scrie Reuters.

Conductele, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, au fost sparte de explozii pe care Moscova le-a numit un act de terorism internațional.

„Nu excludem să se ridice ulterior problema despăgubirii pagubelor ca urmare a exploziei”, a spus Dmitri Biricevski, șeful departamentului pentru cooperare economică al Ministerului de Externe.

El nu a spus de la cine va cere Rusia daune.

Cele două conducte aveau o capacitate combinată de 110 miliarde de metri cubi pe an, mai mult decât cei 101 miliarde de metri cubi pe care Rusia i-a exportat în afara fostei Uniuni Sovietice în 2022.

Biricheski a spus că viitorul conductelor nu este clar.

"În acest moment, este foarte greu să vorbim despre viitorul sistemului de conducte Nord Stream. Per ansamblu, potrivit experților, liniile avariate ar putea fi restaurate", a spus el.